Anmelder privat helse-gigant - millionsøksmål på gang

17 tidligere konsulenter har saksøkt helseforetaket Aleris og krever erstatning på opptil 1,5 millioner kroner per person. Fagforbundet anmelder selskapet.

 

Av: Bibiana Piene, NTB

– Fagforbundet har anmeldt helse- og omsorgsselskapet Aleris Ungplan & Boi AS til Økokrim.

Forbundet ber om at selskapet etterforskes for mulig grov arbeidsmiljøkriminalitet, bedrageri, dokumentfalsk og avgiftsunndragelser, heter det i en pressemelding fra Fagforbundet lørdag formiddag.

Arbeidstilsynet er dessuten varslet om mulig grove brudd på arbeidsmiljøloven, Skattedirektoratet om mulig unndragelse av arbeidsgiveravgift og Fylkesmannen om mulig brudd på kravene om forsvarlige helse- og omsorgstjenester.

– Dette er en svært alvorlig sak, der en stor og profesjonell aktør har utnyttet våre medlemmer grovt, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Aleris skal ha et møte om situasjonen lørdag ettermiddag og vil kommentere saken etter det, opplyser selskapet til NTB.

LES OGSÅ: Det er fortsatt et hav mellom oss, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen etter å ha hatt et møte med Frp-leder Siv Jensen

Krever etterbetaling

Ifølge Dagbladet jobbet de 17 konsulentene på oppdrag som selvstendig næringsdrivende i flere av Aleris' omsorgsboliger på Østlandet, men hevder de reelt sett var fast ansatt. Derfor krever de etterbetaling av overtid, feriepenger og pensjon.

Fagforbundet, som altså representerer saksøkerne, mener Aleris bryter loven når innleide konsulenter brukes i stedet for fast ansatte.

– Det bryter med de spillereglene vi har i arbeidslivet, sier leder Mette Nord til Dagbladet.

LES OGSÅ: Fryker et tøffere arbeidsliv: – Den generasjonen som vokser opp i dag er den første på hundre år som ser ut til å få verre vilkår enn den forrige

– Fryktkultur

Overfor Dagbladet hevder flere av konsulentene at det hersket en fryktkultur i bedriften, og at de måtte jobbe langt mer enn det som er lovlig for vanlig arbeidstakere. Det avviser Aleris.

– Aleris Omsorg er opptatt av å være ryddig når det gjelder arbeidstidsbestemmelser, skriver direktør for omsorgstjenestene Ingvild Kristiansen i en epost til avisa.

Det finnes drøyt 23.000 enkeltpersonforetak i helse- og omsorgssektoren i Norge, ifølge tall NTB har fått fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil ikke forhåndsprosedere

Aleris sier samtidig at de ikke ønsker å forhåndsprosedere saken i mediene, men hevder at det er lagt ned «et betydelig arbeid med å etablere hvem som anses som selvstendig næringsdrivende konsulenter, og hvem som anses som ansatte».

Det er foreløpig ikke kjent når søksmålet kommer for retten.

Saksøkerne kan imidlertid hente støtte fra en dom i Oslo tingrett fra desember i fjor. Der tapte en kvinne, som jobbet som konsulent og selvstendig næringsdrivende for Aleris, et søksmål mot skatteetaten, som hadde nektet henne å skatte som et enkeltpersonforetak.

Ifølge etaten var hun i realiteten å regne som vanlig lønnsmottaker, noe tingretten var enig i.