Innenriks

Anker frifinnelsen
av Hussain

Aktor i straffesaken mot Ubaydullah Hussain (29) er uenig i hvordan Oslo tingrett har tolket islamistens uttalelser.

Saken ankes nå til lagmannsretten

- Vi anker frifinnelsen, bekrefter statsadvokat Carl Fredrik Fari.

Det betyr at saken, der Hussain er tiltalt for flere ganger å ha oppfordret til terror ved å hylle flere terrorister og terrorhandlinger, kommer for Borgarting lagmannsrett i sin helhet, såfremt ankeutvalget slippe den igjennom.

Ytringsfrihetsbruddene Ubaydullah Hussain er tiltalt for form, har imidlertid ikke høy nok øvre strafferamme (inntil seks års fengsel) til at saken kommer til bli ført for en jury, men meddomsrett.

Hussain var med og stiftet organisasjonen Profetens Ummah, som han i en periode var leder for. Som talsmann har han kommet med flere kontroversielle uttalelser, hvilket i januar førte til dom på 120 dagers fengsel for trusler og hatefulle ytringer.

Hyllet In Amenas-terror

Fari vil ikke utdype ankebegrunnelsen nærmere enn å si at påtalemyndigheten er uenig i tolkningen retten har gjort av Hussains uttalelser på Facebook. Blant annet hyller Hussain terroristene som tok 23 liv - blant dem fem norske - ved det delvis Statoil-eide anlegget i In Amenas i Algerie: «Måtte Allah swt belønne våres brødre med den største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres lang og utslette dem. Amiin.»

- Vi noterer oss at han velger å anke, og fastholder at Hussain er trygt innenfor norsk ytringsfrihet med disse uttalelsene, sier Hussain forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Den ferske bestemmelsen er bare én gang tidligere brukt i norsk rettsvesen, og aldri for indirekte utsagn. Hussain-saken regnes derfor som en prinsippsak som trolig ender i Høyesterett.

Full frifinnelse

Selv om Oslo tingrett i sin dom for to uker siden ikke var i tvil om at Hussain forherliger terrorhandlinger med sine uttalelser på Facebook, kom retten til at de ikke går langt nok til å være oppfordringer til terror. Retten fastslår at «man skal være varsom med å innfortolke en oppfordring som ikke er direkte uttalt».(NTB)

Mer fra Dagsavisen