Anker dom for heising av hakekors-flagg

De tre sørlendingene som ble dømt for å ha hengt opp hakekorsplagg i Kristiansand anker dommen fordi de mener heisflaggingen ikke er en hatefull ytring.

Av Sofie Dege Dimmen

Hakekorsflagget ble heist flere steder i Kristiansand 9. april i fjor. I begynnelsen av september ble tre menn dømt for hatefulle ytringer. Nå anker de dommen til lagmannsretten, melder NRK.

– Vi har anket fordi vi mener ytringen ikke er kvalifisert klanderverdig og derfor ikke en hatefull ytring i lovens forstand. Vårt grunnleggende syn er at det må være tillat i det offentlige rom å uttrykke støtte, helt eller delvis, til Hitlers prosjekt, sier mennenes forsvarer Nils Christian Nordhus til NRK.

Les også: Tre nynazister dømt for hatefulle ytringer

De tre domfelte er alle sentrale medlemmer i nazistorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. To av dem ble dømt til å betale 12.000 kroner i bot, mens den tredje fikk 6.000 kroner i bot fordi han også vare bøtelagt i forbindelse med en annen sak. De ble også dømt til inndragelse av naziflagg, bannere og klistremerker.

Kristiansand tingrett mener flaggheisingen ikke er vernet av ytringsfriheten, og at måten det ble gjort på «uten tvil er å regne som en hatefull ytring.»

(©NTB)

Les også: SV-representant politianmelder Den Nordiske Motstandsbevegelsen for trusler