Innenriks

Anita (53) rusfri og hestefrelst: – Jeg har fått livet tilbake

I april hadde ingen trodd at Anita Johannessen (53) fra Fredrikstad kom til å vie livet til hest. Hun var livredd for de firbeinte. Nå har den tidligere rusmisbrukeren i to måneder vært med i prosjektet «Idretten skaper sjanser».

Bilde 1 av 3

Det er gatelagsgründer Morten Nyborg som har dratt i gang lavterskeltilbudet på Tune Ridesenter – i samarbeid med Råde og Onsøy Rideklubb og Norges Rytterforbund.

Seks tidligere rusmisbrukere er med i prosjektet, rekruttert via det offentlige hjelpeapparatet.

Depresjonen forsvant

Gressvik-kvinnen Anita er en av deltagerne som har fått en ny, meningsfylt og positiv hverdag.

– Jeg var livredd for hester. Den første gangen jeg kom hit satt jeg «limt fast» til en krakk inne i stallen smiler hun, og fortsetter:

– Tidligere gikk dagene med til å ligge hjemme på sofaen og bli gradvis mer og mer deprimert. Nå vil jeg helst være sammen med hestene hver dag. Ja, jeg blir sliten – men på en helt annen måte enn før.

Gjenforent med tante i stallen

Tidlig i tenårene begynte Anita å bruke rusmidler. Det ble en lang, tung og vanskelig vei inn i voksenlivet. Vennene fant hun i rusmiljøet og familien forsvant – men mandag denne uka skjedde det noe spesielt, forteller hun.

– Tantebarnet mitt hadde sett at jeg la ut bilde av meg og hesten på Facebook. Hun er selv hestejente og kjente igjen Bliksem på bildet – da visste hun at jeg var på Tune Ridesenter. Hun ville gjerne besøke meg her i stallen og mandag traff vi hverandre for første gang på ti år. Sist jeg så min niese var hun bare to år. Felles hesteinteresse førte oss sammen igjen.

LES OGSÅ: Morten tar gatelagsuksessen til ridebanen

En ressurs for ridesenteret

Når Demokraten møter jentene som er med i rytterprosjektet har de overnattet på gården. Før frokost har de fleste allerede vært ute i stallen og sett til hestene. Daglig leder på Tune Ridesenter, Gina Lindbæk Hansen, forteller at det i begynnelsen var en viss skepsis til prosjektet blant ridesenterets oppstallere.

– Vi har nok alle lett for å sette rusmisbrukere i en bås, meg selv inkludert, innrømmer Lindbæk Hansen.

– Nå ser jeg på jentene som kolleger, hestevenner og «vanlige» mennesker. Rett og slett driftige damer som tar ansvar og er en kjemperessurs for oss. Fra de andre hesteeierne er det bare lovord å høre. Nå er det nesten en kamp om å kapre seg hestepassere og assistenter når det skal arrangeres stevner.

LES OGSÅ: Gatelags-veteranen: – Vi går for trippel i år!

Hest er best

Anita Johannessen er overbevist om at hun aldri kommer til å gi seg med hestestell. I utgangspunktet har hun vakter to ganger i uka, men stiller gjerne opp flere ganger.

– Onsdag og fredag er det fôring, møkking av stallbokser, fylle vann, slippe hestene inn og ut, strigle og trene. Foreløpig har jeg ridd kun to ganger, men det skal bli flere. Når jeg er her i stallen utenom mine oppsatte dager er det ingen av hestene som er ledig. Da gjør jeg en innsats på kjøkkenet, i spiserommet og rydding i stallen, avslutter nylig hestefrelste Anita.

Mer fra Dagsavisen