Innenriks

Andre om Kristin Halvorsen

Les hva andre sentrale medspillere og motstandere mener om avtroppende SV-leder.

Jens Stoltenberg (Ap)

Statsminister og regjeringskollega

– Jeg ble kjent med henne tidlig på 80-tallet. Da var hun SU-leder og jeg AUF-leder samtidig. Og så bodde vi i det samme borettslaget i Valdresgata på Grünerløkka en periode.  
– Kristin Halvorsen er en av de politikerne som har satt sitt preg på flere tiår i norsk politikk. I tillegg er hun også et usedvanlig godt og hyggelig menneske. Hun kan bli litt sint og irritert, hehe, men hun er ikke langsint. Hun er uten tvil den viktigste lederen SV har hatt. Ikke bare fordi hun har vært den lengstsittende, men fordi hun brakte SV til regjeringsmakt. Men også før hun kom i posisjon var hun en markert politiker som preget samfunnsdebatten.
– Blant de beste minnene jeg har med Kristin er en middag jeg og hun hadde i en leilighet i Pilestredet. Der hadde vi den første alvorlige samtalen om et mulig rødgrønt samarbeid. I ettertid kan vi le litt av at det var så omstridt bare det at vi møttes var hemmelig! Det måtte ikke bli offentlig fordi vi var redde det kunne gjøre at motstanderne prøvde å stoppe det. Det er ingen politiker fra et annet parti jeg har samarbeidet så tett med. Vi møttes jevnlig i regjeringen og har forhandlet to Soria Moria-erklæringer sammen. Det blir rart at hun ikke skal være der så tett. Men hun forsvinner jo ikke fra regjeringen, så det blir jo ikke en pensjonisttilværelse.

Jens Ulltveit Moe 


Tidligere NHO-president, samfunnsdebattant og investor

- Jeg synes hun var en veldig bra finansminister, og var positivt overrasket av at hun ikke var tynget ned av SVs ideologiske bagasje. Det tror jeg mange var. Jeg synes det tjener henne til stor ære at hun gjorde den jobben på en profesjonell måte. Dessuten viser det stor sunnhet i det norske politiske systemet. Nå er SV ganske langt fra mitt politiske ståsted, men jeg synes også det er en viss kompetanse der, selv om jeg er full av undring etter den siste uken. Jeg synes heller ikke Kristin Halvorsen har vist det samme gode skjønnet i denne saken som i resten av sin karriere.

Frank Rossavik


Journalist og forfatter

– Kristin er den første i SV som har klart å kombinere det med å stå sterkt innad, med å stå sterkt utad. Hun har klart å bruke makt for å få det som hun vil, uten å bli mislikt. Hun har brukt harde midler, men uten at partiet har vendt seg mot henne.
– Hun fortsatte Erik Solheims prosjekt med å gjøre SV spiselig for bredere grupper. Man behøver ikke lenger være spesiell for å stemme SV. Hun står nær Solheim. Til sammen har de ledet partiet i 25 år, nesten halvparten av dets levetid. – Noe av det som er mest imponerende gjort av henne, som ikke blir framhevet av mange, er hennes første valgkamp som partileder i 1997. SV sto i fare for å havne under sperregrensen, men Kristin greide på nesten mirakuløst vis å snu den nedadgående trenden og endte på 6 prosent.

Stein Ørnhøi, partiveteran


Leder da SF ble SV. Har stått Kristin Halvorsen nær

– Da Kristin Halvorsen var nyvalgt leder i SU ringte hun meg og sa «jeg må snakke med deg, for jeg må lære om politikk». Så ble det stevnemøte på Lorry. Det må være tretti år siden. Kristin var ung og iherdig og ville lære. Hun hadde respekt for at det var gjort en jobb tidligere, det imponerte meg.
– En annen gang jeg husker godt var da hun kalte meg inn på teppet og ga meg en kraftfull reprimande fordi jeg hadde vært med i en debatt og etter hennes mening oppført meg nedlatende overfor en ung jente. Det ville hun ha seg frabedt. Da skjønte jeg at hun var en klok leder og en stor politiker.
– Slik jeg kjenner henne vil hun nå gjøre en maksimal jobb som statsråd å hindre at flere guttunger detter ut av videregående skole. Men hun egner seg nok ikke som en halvveis representant, så om en to-tre-fire år så vil hun nok ha funnet seg noe annet.

Carl I. Hagen (Frp)

Har sittet på Stortinget sammen med Halvorsen i 16 år

– Jeg synes Kristin Halvorsen er en kjekk dame og stort sett alltid hyggelig om smilende. Vi er rykende uenige politisk, men jeg føler vi har et godt personlig forhold. Jeg respekterer at hun vil det beste for landet selv om jeg er uenig i virkemidlene, og jeg tror hun har det samme synet på meg. Vi har vært i mange debatter sammen, og hun er jo smart som bare det, ikke sant. Hun utnyttet at hun var den eneste kvinnelige partilederen på den tida og hadde en hyggelig overlegen mine som sa «nå må dere gutter ta det med ro». Hun hadde sine hersketeknikker, men jeg hadde mine.

Åslaug Haga


Tidligere Sp-leder og regjeringspartner

Det beste med Kristin er at hun er en unik kombinasjon av å være en varm og omtenksom person og samtidig strategisk og resultat-orientert. Hun er en klok og tøff dame som jeg har hatt utrolig mye glede av å samarbeide med. Et eksempel som illustrerer Kristins klokskap var da vi begynte å snakke om et rødgrønt regjeringsalternativ. Kristin og jeg hadde regelmessige møter før Jens ble koblet på (eller før Jens ville være med. He-he). Så var det spørsmål om hvor vi skulle møtes. Og da vurderte vi om vi skulle snike oss inn i møterommet på Stortinget og håpe at ingen så at vi gikk inn sammen med jevne mellomrom. Men Kristins svar på det var: «Vi setter oss midt i en restaurant midt i Oslo. Ingen vil tro at vi snakker om noe som er viktig». Da gjorde vi det.

Mer fra Dagsavisen