Innenriks

Anbud kan ramme sårbare barn

BARNEHAGEOPPRØRET: Konkurranseutsetting av barnehager er risikabelt for sårbare barn, mener voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Problemet er at konkurranseutsettingen kan føre til store endringer i hvem som arbeider i barnehagene.

- Det er godt dokumentert at mange oppbrudd og nye omsorgspersoner er en risikofaktor for sårbare barn, påpeker Bjørnebekk.

- Vil du dermed advare Oslo kommune mot å gjennomføre konkurranseutsettingen?

- Hvis kommunen er opptatt av forebygging og av å skape gode utviklingsveier for barn, bør ikke barnehagene settes ut på anbud, svarer Bjørnebekk.

Les også: - Hold dere unna barnehagen vår!

- Behov for stabilitet

Vedtaket om å konkurranseutsette sju kommunale barnehager, ble fattet av det Høyre-dominerte byrådet i desember i fjor, etter et initiativ fra Frp. Dette har utløst voldsomme protester fra foreldrene i barnehagene, som frykter et langt dårligere barnehagetilbud. Svært mange dyktige og erfarne ansatte har nemlig varslet at de vil finne seg jobb annet sted, fordi konkurranseutsettingen vil føre til dårligere lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår.

Også opposisjonspartiene i Oslo er mot konkurranseutsettingen. Flere andre har uttalt seg kritisk til planene, blant annet Barneombudet, som har stilt spørsmål ved om konkurranseutsettingen virkelig er til barnas beste.

Og nå slutter altså Ragnhild Bjørnebekk, en av Norges mest respekterte voldsforskere og ansatt ved Politihøgskolen, seg til kritikernes rekker.

I debatten som har rast de seneste ukene, har flere forsøkt å framstille uenigheten om konkurranseutsettingen som om man er for eller mot private barnehager. Bjørnebekk understreker at hennes skepsis ikke har noe med private barnehager å gjøre.

- Jeg har selv hatt barn i privat barnehage, påpeker hun.

- Det jeg er opptatt av, er stabilitet og forutsigbarhet for ungene, ikke av om barnehagen er kommunal eller privat.

Les også: Tar i bruk barnekonvensjonen mot byrådet

Barn med en tøff hverdag

Slik foreldrene ser det, vil både stabiliteten og forutsigbarheten for ungene bli svekket på flere måter ved en konkurranseutsetting. Byrådet ønsker nemlig også nye anbudsrunder hvert sjette år, noe som jevnlig vil kunne åpne for nye drivere med nye ansatte.

- Hvem er disse sårbare barna som trenger stabilitet og forutsigbarhet?

- Det kan være barn med indre sårbarhet og nevrofysiologiske forstyrrelser, det kan være barn som er veldig sjenerte og tilbaketrukne og som ikke så lett tar kontakt med andre, og det kan være barn som trenger trygghet utenfor hjemmet, svarer Bjørnebekk.

- Hva sliter de sistnevnte barna med hjemme?

- Det kan være foreldre med rusproblemer, psykiske problemer, eller som har falt utenom samfunnet på ulike måter, men det kan også være vold i hjemmet.

- Hvor mange barn kan betegnes som sårbare?

- Det er helt sikkert sårbare barn i barnehagene som nå skal konkurranseutsettes. Det jeg kjenner best til gjennom min forskning, er utagerende barn, og 2 til 4 prosent av barna i Norge kan trolig betegnes som utagerende.

Les også: Frykter rasering av en av landets beste barnehager

Viktig buffer

- Hvor viktig er det for sårbare barn med stabilitet og forutsigbarhet?

- Tilknytning til positive omsorgspersoner kan skape en buffer mot senere negativ og antisosial utvikling. Dette er noe vi vet ganske mye om, som følge av forskning. Uten trygge og gode rammer, kan disse sårbare barna få problemer både i oppveksten og senere i livet. Det kan være snakk om forskjellige ting, blant annet det å skape gode relasjoner til andre mennesker, svarer voldsforskeren.

- Vil du selv på noen måte bli berørt av konkurranseutsettingen?

- Jeg har to barnebarn som går i en av disse barnehagene, men det er trygge barn. Barn som har en trygg base i hjemmet, er nærmest vaksinert mot den negative utviklingen sårbare barn kan oppleve, hvis de stadig opplever at nye ansatte kommer inn i barnehagen.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Vil ikke overta de kommunale barnehagene

Med to unntak har alle aktuelle barnehagekjeder sagt nei til å drive barnehagene som skal konkurranseutsettes.

Det opplyser Eivind Volder Rutle, foreldrerepresentant i Asperud barnehage, til Dagsavisen.

– Vi hadde en ringerunde til alle i går og det ser ut til at absolutt alle har trukket seg, med to unntak. Det er bare Norlandia og Espira som står igjen, sier Rutle.

Lørdag kunne Dagsavisen fortelle om foreldrene i Asperud barnehage som samstemte ba barnehageselskapene om å holde seg unna barnehagen deres.

– Jeg håper barnehageselskapene hører på oss og ikke risikerer merkenavnet sitt ved å komme hit, uttalte Rutle da.

Nå øyner han håp om at foreldreopprøret skal gi det ønskede resultatet.

– Vi er veldig glade for at de fleste allerede har trukket seg, og tolker det dit hen at noen har skjønt at dette handler om barnas beste. Jeg har tro på at Espira og Norlandia kommer til å ta til fornuften også, sier Rutle.

Både Espira og Norlandia opplyste til Aftenposten i går at de ennå ikke har bestemt seg for om de vil legge inn bud på driften av de sju barnehagene.

Daglig leder i barnehagekjeden Kanvas, Robert Ullmann, opplyste at protestene fra både foreldre og ansatte «har bidratt til at vi avstår fra å delta i denne anbudsrunden».

Også Trygge barnehager bekreftet overfor Aftenposten i går, at de ikke vil bli med på anbudsprosessen.

Rutle sier at foreldrene i Asperud barnehage vil fortsette å gjøre hva de kan for at ingen skal legge inn bud på barnehagen deres, som de mener har «fantastiske ansatte».

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen