Amerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie

Amerikanske David og Ruth McIntyre kan ikke få rost mannskapet på Viking Sky nok, og mener at motorhavariet kunne endt i en forferdelig tragedie.

NTB - Terje Pedersen og Oda Ertesvåg

– Vi er veldig takknemlige over å være i live. Kapteinen på skipet fortjener en medalje, han reddet oss og det var ikke en enkel jobb, sier Ruth McIntyre til NTB.

– Vi vil være takknemlige overfor det norske folk til evig tid, sier ektemannen David.

Lørdag ettermiddag opplevde ekteparet fra Seattle i USA marerittet da motorene på cruiseskipet Viking Sky sluttet å virke.

– Det var som en syklon kom over vannet, og skipet fikk flere slag og mistet all kraft, forklarer Ruth.

Stor dramatikk

På havet var det bølger på opp mot 15 meter, vind opp mot liten storm, og på et tidspunkt var cruiseskipet bare 100 meter fra å grunnstøte.

– Vi drev mot et skjær, og vi har blitt fortalt at dersom vi hadde truffet det, så kunne skipet ha kantret. Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie.

Video fra passasjerer om bord viser stor dramatikk, kraftige bølger, løse møbler og takplater.

Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans ved 14-tiden lørdag. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon, beskrevet av 330-skvadronen på Sola som så omfattende at den «balanserte på kanten av hva de kunne klare».

– We made it

Om bord på cruiseskipet var de fleste passasjerene eldre folk fra USA, Storbritannia og Canada. De var på vei fra et såkalt nordlys-cruise i Nord-Norge til Stavanger.

Ved 16.20-tiden søndag la cruiseskipet Viking Sky endelig til kai 26 timer etter motorhavariet, og et svært strabasiøst døgn.

– We made it, ropte noen av passasjerene da de ankom Molde.

Med passasjerer vinkende på dekk og jubelrop fra fremmøtte på kaia, var skrekkdøgnet til havs på cruiseskipet endelig over.