Innenriks

Altfor få soppkontrollører

FARLIG MAT: Mangel på soppkontrollører vil føre til at flere soppsankere kommer til å bli forgiftet i ukene framover. Det frykter SABIMA.

- Jeg tror dessverre det ikke er til å unngå, sier Even W. Hanssen, kartleggingskoordinator for sopp og planter i SABIMA, Samarbeidsrådet for biologisk mangfold.

Allerede er en rekke personer blitt forgiftet etter å ha spist til dels svært giftige sopper, slik som hvit fluesopp.

- Rundt regnet 10 prosent av befolkningen plukker sopp. Samtidig er det ikke mer enn om lag et par hundre aktive soppkontrollører. Det burde ha vært dobbelt så mange, kanskje tre ganger så mange, mener Hanssen.

Nasjonal soppdag

I morgen arrangeres Soppens dag både i Norge, Sverige og Danmark for sjuende gang. Her til lands er det Norges sopp- og nyttevekstforbund i samarbeid med sine medlemsforeninger, som er arrangør.

Men rammen om dagen er langt fra hyggelig.

- Vi har aldri fått inn så mange (soppforgiftninger) på så kort tid, og så tidlig i sesongen, uttalte avdelingsoverlege Dag Jacobsen ved Oslo universitetssykehus til NRK nylig.

Giftinformasjonen har kunnet melde om 15 prosent flere henvendelser om sopp i år enn tidligere år.

Selv om det å spise giftig sopp kan få alvorlige konsekvenser, slik som lever- og nyreskader, er ingen offentlige instanser seriøst involvert i kontrollvirksomheten.

- I det alt vesentlige er det frivillige fra Norges sopp- og nyttevekstforbund som står for utdanningen av soppkontrollører i Norge, opplyser Hanssen.

Han mener det offentlige nå bør begynne å bevilge én til to millioner kroner i året, slik at det kan bli utdannet flere soppkontrollører og gjennomført langt flere soppkontroller enn hva som nå er tilfellet.

- Det er også behov for ressurser til å sørge for at soppkontrollørene holder seg oppdatert om giftige sopper, for det kommer stadig ny forskning om dette, påpeker Hanssen.

Vil ikke støtte

I en epost til Dagsavisen opplyser Landbruksdepartementet at først Statens næringsmiddeltilsyn og deretter Mattilsynet bevilget penger til soppkontroll i noen kommuner fram til 2007. Tilskuddene ble så fjernet fordi «Mattilsynets oppgave er å kontrollere matproduksjon og omsetting av mat».

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) sier det er tragisk når folk blir forgiftet av sopp, men at det likevel ikke er aktuelt å gjeninnføre en statlig finansiert ordning. Hun mener det er opp til den enkelte å skaffe seg den kunnskapen man trenger, eller sørge for at soppen blir kontrollert av frivillige nyttevekstorganisasjoner.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen