Innenriks

Alt du trenger å vite om årets lønnsoppgjør

Det kan bli storstreik for første gang på 18 år, med stans i kollektivtrafikken og tomme butikkhyller. Her er ti kjappe fakta om lønnsoppgjøret.

1. Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør, som betyr at det ikke bare skal forhandles om lønn, men at alle bestemmelsene i tariffavtalene er åpne for revidering.

2. De mest krevende sakene i årets forhandlinger er ventet å være lønn, en ny AFP-ordning (avtalefestet pensjon), endringer i tjenestepensjonsordningen og krav knyttet til reise, kost og losji for ansatte som blir sendt på oppdrag. Les mer om stridstemaene her.

3. Først ute er oppgjøret i privat sektor mellom NHO og LO og YS.

4. Offentlig sektor starter sine forhandlinger når privat sektor er ferdig.

5. NHOs representantskap har vedtatt at det er rom for maksimalt 2,7 prosent lønnsøkning i år.

6. Oppgjøret i privat sektor startet 12. mars, med frist 22. mars, og endte med brudd.

7. Meklingen hos Riksmekleren startet onsdag 4. april, med frist ved midnatt natt til søndag 7. april.

8. Hvis de ikke blir enige, har LO og YS varslet at de tar ut nærmere 35.000 av sine medlemmer i streik fra søndag. Totalt er det meldt plassoppsigelse for rundt 200.000 medlemmer i en rekke bransjer i privat sektor. Les om konsekvensene her og se hele lista over streikeuttaket her

9. LO og YS vedtok i år for første gang på ti år å gå for et samordnet oppgjør i motsetning til et forbundsvist oppgjør, som er normalen. Det innebærer at LO og NHO sentralt og YS og NHO sentralt forhandler og at vedtakene blir bindende for alle forbundene i LO og YS. 

10. I tillegg kommer rundt 150 forbundsvise justeringsforhandlinger, såkalte forbundsvise sløyfer.

(Kilde: NTB)

Les også: 18 år siden forrige storstreik: LO-ledelsen dro utenlands. Da sa medlemmene nei til resultatet de hadde meklet fram.

Portrett med NHO-sjefen: – Det blir litt for mye «ikke slit deg ut, vennen» når damer snakker sammen (Dagsavisen +)​

Mer fra Dagsavisen