Innenriks

– Alle skal kunne føle seg trygge på jobb

Randi (31) sa ifra selv om det kostet. Over halvparten av dem som opplever sextrakassering i Norges mest utsatte bransjer, varsler aldri.

«Kommentarer om kropp, utseende og seksuelle forslag skjer omtrent daglig. Og spesielt når du er jente og jobber natt!»

«En kokk spør ofte om å treffe meg etter jobbhelg, og til og med å bruke et soverom på hotellet.»

«Klåfingrede kunder som har tatt meg i ansiktet, på bryster og under skjørtet.»

Sitatene er hentet fra forskningsstiftelsen Fafos undersøkelse fra 2017 om seksuell trakassering blant medlemmer i Fellesforbundet fra hotell- og restaurantbransjen.

Les også: Dette er årets paroler i 8. marstoget

8. mars-parole

Årets hovedparole i 8. mars-toget i dag er: «#metoo – fra taushet til kvinnekamp!» Den verdensomspennende folkebevegelsen som metoo utviklet seg til å bli, har berørt alt fra bistandssektoren til politikken, medie-og kulturbransjen.

På grunn av store mørketall er det vanskelig å slå sikkert fast hvor seksuell trakassering er mest utbredt. Samtidig er det en kjensgjerning at hotell- og restaurantbransjen har slitt med høye tall når det gjelder seksuell trakassering.

Ifølge SSBs nasjonale levekårsundersøkelse fra 2014 er dette den enkeltbransjen som er mest utsatt, og ifølge Fafo-rapporten fra i fjor har hver femte medarbeider fra hotell- og restaurantbransjen opplevd seksuell trakassering de siste tre årene.

Ga seg ikke

Randi er blant dem som har opplevd gjentatt uønsket seksuell oppmerksomhet. Den 31 år gamle kvinnen har jobbet som resepsjonist i seks år. Hun trives i hotellbransjen og har hatt mulighet til å jobbe seg oppover i systemet der. Det er noe av det hun setter pris på med bransjen. Også uten høyere utdannelse går det fint an å stige i gradene.

Resepsjonisten hadde over lengre tid hatt kontakt med en kollega på jobb, som var over henne i rang, men jobber i en annen avdeling på hotellet.

De hadde felles fritidsinteresser, og hun så på ham som en venn og en god kollega. Det endret seg etter en hendelse på en pub en dag etter arbeidsdagens slutt.

– Han var i et forhold, så jeg tenkte ikke at det var noe annet enn en «etter jobben-øl».

De to satt og snakket om alt og ingenting da kollegaen plutselig satte seg rett ved siden av henne.

– Jeg opplevde det som veldig rart og ubekvemt, og helt ut av det blå forsøkte han å kysse meg. Jeg kastet meg bakover og veltet både bordet og ølen. Det var et veldig kleint øyeblikk. Jeg ga tydelig beskjed om at dette var jeg ikke interessert i.

De to ble enige om å avslutte kvelden og gikk fra utestedet.

– Da vi skulle si ha det til hverandre, ga jeg ham en klem, slik jeg gjør med alle vennene mine, og da forsøkte han å kysse meg igjen. Jeg synes det var veldig rart ettersom jeg hadde sagt så tydelig ifra om at jeg ikke var interessert. Det ble veldig klein stemning, og jeg dro hjem.

Les også: 8. mars-middag helt fri for kvinner

«Du er den beste vi har»

Dagen etter fortalte hun til sin nærmeste leder hva som hadde skjedd, men ba lederen la være å gå videre med det. Hun sendte også melding til kollegaen og sa ifra om at det gikk litt over styr kvelden i forveien og at det var viktig for henne at han forsto at hun ikke var interessert.

– Jeg ønsket at det skulle bli mellom oss. Jeg tenkte at han bare hadde misforstått noe her.

Men tilnærmingene fortsatte. Igjen prøvd han å kysse henne, denne gangen på jobb. Etter hvert ble hun oppmerksom på at kollegaen også hadde gjort lignende tilnærmelser overfor en annen kvinnelig medarbeider.

– Da hadde han gått enda lenger og sagt at han ville jobbe for at hun fikk en høyere stilling, før han forsøkte å kysse henne.

I tillegg kom det resepsjonisten for øre at denne mannen også hadde tatt med seg ansatte som jobber under ham, opp til hotellrom i arbeidstida.

Debatt: Burde jeg vært en hvit mann? (Lan Marie Nguyen Berg)

– Rett skal være rett

– Da jeg forsto omfanget av saken, så skjønte jeg at dette var langt mer alvorlig enn først antatt.

For henne stilte da saken seg annerledes, og hun valgte å si ifra til sin direktør. Ifølge Fafo-rapporten varsler i underkant av halvparten i hotell- og restaurantbransjen om seksuell trakassering. Randi er tydelig på hvorfor hun valgte å gjøre det.

– Det er ikke sånn jeg vil at arbeidsplassen min skal være. Da betyr det ikke noe om den som tråkker over streken, er min bestevenn eller min direktør. Rett skal være rett.

Hun forklarer også hvorfor hun selv kjente på et særskilt ansvar for å si ifra.

– I denne bransjen er det også mange med innvandrerbakgrunn som gjerne ikke snakker så godt norsk, kommer fra en annen kultur og gjerne har søkt veldig mange jobber før de har kommet inn på arbeidsmarkedet. Da er man kanskje i en posisjon hvor det krever spesielt mye å si ifra, men alle skal kunne føle seg trygge på jobb.

Det er kjent at seksuell trakassering bidrar til at den som rammes, føler seg mer utrygg. I den tidligere nevnte Fafo-rapporten oppga 16 prosent at trakasseringen hadde medført psykiske plager. Flere oppga at den hadde bidratt til et ønske om å slutte i jobben og til utrygghet på fritida.

Ord mot ord

Randi hadde en fin opplevelse med å si ifra, selv om det tidvis var pinlig å gjenfortelle episodene.

– Det er ganske belastende å si ifra. Du kan føle deg ganske alene og begynner å tvile på om du gjør det riktige. Og hvis det blir ord mot ord, vil de da tro på meg? Her var det også snakk om en leder. Direktøren var heldigvis veldig forståelsesfull og ga raskt beskjed om at dette ble tatt veldig seriøst.

Etter å ha hatt en så god opplevelse selv, anbefalte hun andre varslere om å si ifra til direktøren. Prosessen beskrives som grundig med flere omfattende intervjurunder og ble konkludert med at mannen gikk på dagen.

Resepsjonisten setter pris på at hun ble så godt ivaretatt gjennom hele prosessen, men er også spesielt fornøyd med å ha bidratt til å rydde opp i bransjen.

– Mange av oss i bransjen jobber beinhardt hver eneste dag for å yte service, opprettholde en høy standard og ønsker at dette skal være en bransje hvor man blir tatt seriøst. Det blir man ikke når folk misligholder tilliten sin.

Kronikk: Støre: Derfor går jeg i tog i dag

Mer fra Dagsavisen