Innenriks

Alle like overrasket over Krekars løslatelse

Beslutningen om at mulla Krekar løslates og ikke skal utleveres til Italia, kom som en overraskelse for både Frp-politikere, PST og Krekar selv.

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein innrømmer at han er skuffet og overrasket over avgjørelsen.

– Vi har fått opplyst at rettssaken skal begynne i mars. Der er Krekar under tiltale og må møte. Så håper vi at de har en god sak, og at han må bli i Italia, sier Leirstein.

Onsdag ble det kjent at Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, løslates. Beslutningen kom etter at det italienske justisministeriet sist fredag meddelte Justisdepartementet i Norge at begjæringen om utlevering trekkes tilbake.

SVs justispolitiske talsperson Bård Vegar Solhjell konstaterer at regjeringen ikke har klart å sende ut Krekar, slik Frp lovet før valget.

– Vi tar til etterretning at regjeringen ikke har funnet en løsning så langt, sier Solhjell til NTB.

PST overrasket

Verken Riksadvokaten, PST eller mulla Krekars advokat kjente til at Italia ville trekke tilbake utleveringsbegjæringen som ble opphevet av en italiensk domstol allerede 3. mars i år.

– Riksadvokaten har ikke tidligere på noe tidspunkt fått signal fra italienske myndigheter om at utleveringsbegjæringen ville bli trukket tilbake, heter det i uttalelsen fra embetet. Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier de er overrasket.

– Vi har ikke fått noen forklaring på hvorfor det skjer, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NRK.

– Ikke politisk spørsmål

Både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) tar beslutningen til etterretning. Solberg sier at Krekar-saken ikke er et politisk spørsmål, og at man må akseptere at han ikke blir utlevert.

– Dette er jo et spørsmål som behandles av juridiske myndigheter i Norge. Det ikke et politisk spørsmål. Hvis det ikke er grunnlag for saken som skulle lede til utlevering, så er det helt naturlig at italienerne trekker begjæringen, sier Solberg.

Justisminister Anders Anundsen understreker at Norske myndigheter har fulgt det internasjonale regelverket og de konvensjonene vi er bundet av.

Meling lettet

Krekars advokat Brynjar Meling sier seg lettet over at italienske myndigheter har trukket begjæringen om utlevering, og bekrefter at Krekar løslates onsdag.

– Det viktigste er at jeg ikke går i fella, og unngår å hovere, men tenker at dette ikke først og fremst er en seier for mulla Krekar eller advokat Meling, det er en seier for rettssikkerheten, sier Meling til NRK.

Selv sier Krekar til VG at han er overrasket over at han ikke skal utleveres til Italia.

– Jeg fikk ingen informasjon. Jeg hadde ikke peiling på at jeg fikk komme ut, sa han til avisa onsdag ettermiddag.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen