Innenriks

- Alle kjemper som løver

TØFFE TAK: KrF og Venstre skal fortsatt ikke ha blitt overbevist om å gå inn i regjering. Nå strammer det seg til for forhandlingene - som allerede er på overtid.

- Alle kjemper som løver for sine saker, sa Frp-leder Siv Jensen da hun forlot sonderingene på Stortinget i går.

Dragkampen om hva de store pengene skal brukes på fortsetter mellom de borgerlige partiene. Heller ikke den tiende dagen førte til konklusjoner om hvordan Norges nye regjering blir. Men i dag håper Jensen det kommer en avklaring på hvem som blir med i en borgerlig regjering.

KrF er ikke overbevist

Kilder som er tett på KrF-leder Knut Arild Hareide sier til Dagsavisen at Hareide er skeptisk til å ta KrF inn i regjering - dersom ikke sentrumspartiene får større politisk gjennomslag. I går meldte TV 2 at Venstre og KrF trolig har vunnet slaget om oljefritt Lofoten. Likevel skal sentrumspartiene være usikre på om de vil gå i regjering med Frp.

Venstre og Kristelig Folkeparti har hele tida uttalt at det er lite sannsynlig at de blir med i en firepartiregjering sammen med Høyre og Fremskrittspartiet. Til det skal den politiske avstanden være for stor. Hittil har altså ikke Norges nye statsminister og leder av forhandlingene, Erna Solberg (H), klart å overbevise Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande om at de vil tjene mer på å bli med enn å sitte utenfor Solberg-regjeringen.

Dragkampen står nå om hva pengene, det begrensede handlingsrommet skal brukes på: dyre skattekutt eller sosiale reformer. Flere KrF-politikere trekker fram negative erfaringer fra Bondevik II-regjeringen, hvor Høyre fikk gjennom betydelige skattekutt, og advarer mot å gå i samme fella. Den gang ble det ikke råd til flere gode formål KrF ville styrke fordi pengene var brukt opp på lavere skatt.

En sentral KrF-kilde som følger prosessen tett sier til Dagsavisen at KrF trolig vil si nei til å gå i regjering, og heller støtte Solberg-regjeringen fra Stortinget sammen med Venstre.

Skattekutt og gode formål

Ifølge kilder i KrF ba landsstyret onsdag om klare forpliktelser på tre saker for å fortsette regjeringssamtalene:

* En tydeligere sosial profil.

* Bedre kommuneøkonomi.

* Bedre rammebetingelser for landbruket.

* Barnefattigdom er en av de viktige sakene KrF krever gjennomslag for når det gjelder den sosiale profilen.

- KrF er redd for at kommuneøkonomien blir en salderingspost, noe som vil ramme både eldreomsorg og andre viktige saker for partiet, sier en kilde.

På vei ut fra sonderingene i går bekreftet Hareide overfor NTB at de hadde drøftet sakene landsstyret trakk fram som viktige.

Men det ble ikke varslet noen avklaringer. Ifølge TV 2s kilder i partiet skal KrF stille krav om bedre rammebetingelser for landbruket for å få en mulighet til å bryte sonderingssamtalene uten å sitte igjen med svarteper.

Ber KrF gi seg på landbruk

Distrikts- og landbrukspolitikken er et av de de områdene der avstanden til KrF og de andre partiene - ikke minst Frp - er størst.

Frps landbrukspolitiske talsmann, Torgeir Trældal, mener likevel det er gode muligheter for at alle de fire partiene havner i regjering.

- KrF ønsker jo jordvern. Det er uaktuelt for oss, og de andre to partiene. Vi er uenige om hvor mye en skal gi i subsidier, men der tror jeg vi skal kunne komme til enighet, sier Frp-politikeren.

Han setter samtidig personlig press på KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Jeg kan ikke tenke meg at noen kan sitte som leder av et parti og la to-tre milliarder kroner velte en regjering, sier Trældal. Han ønsker at Frp skal få landbruksdepartementet.

- Da får vi vist hvor god landbrukspolitikken vår faktisk er. Det har jeg spilt inn til vårt forhandlingsutvalg, sier han.

Frp vil ha med alle

I Frp er det uenighet om hvilken regjeringsløsning som er best for partiet. Stortingsrepresentant Bård Hoksrud har slått fast at det ikke er en ulempe om KrF og Venstre forlater forhandlingene. Også leder av Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, har overfor Dagsavisen erkjent at drømmen er færrest mulig småpartier på laget. Trældal er uenig i dette. Han mener det beste er om alle blir med.

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Anders Anundsen understreker at Frp har enstemmige vedtak fra landsstyret på firepartiregjering.

Legger om retorikken

En kilde i Frp er opptatt av at en eventuell firepartiregjering ikke består av utvannet politikk fra alle partiene, men at en får noen klare seirer og noen klare tap.

- Blir det tap i saken om oljeutvinning i nord så får vi heller si det.

Sakene som Frp vil ha gjennomslag for er fortsatt de samme sier kilden og lister opp: Innstramming i asyl- og innvandringspolitikken, mer veibygging, statlig finansiert eldreomsorg, kraftig redusering av byråkrati og nei til bompenger.

samfunn@dagsavisen.no

Les også: Thrilleren fortsetter på overtid

Forhandlerne

Sonderingene vil avklare hvilke partier som vil være med i en ny borgerlig regjering. Disse sitter i forhandlingene:

Høyre: Leder Erna Solberg, nestleder Jan Tore Sanner, nestleder Bent Høie og sekretariatsleder for Høyres stortingsgruppe Lars Øy.

Fremskrittspartiet: Leder Siv Jensen, nestleder Per Sandberg, nestleder Ketil Solvik-Olsen og generalsekretær Finn Egil Holm.

Kristelig Folkeparti: Leder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen, parlamentarisk leder Hans Olav Syversen og politisk rådgiver Odd Jostein Sæter.

Venstre: Leder Trine Skei Grande, nestleder Terje Breivik, nestleder Ola Elvestuen og politisk rådgiver Geir Olsen.

Mer fra Dagsavisen