Innenriks

Aktor ber om frifinnelse etter eldredødsfall

Påtalemyndigheten går inn for frifinnelse av Oslo kommune i en rettssak om to eldre kvinner som døde i 2010.

Av Fredrik Ljone Holst

«Etter sju dagers bevisførsel i retten har det kommet fram opplysninger som politiet ikke var gjort kjent med i løpet av etterforskningen, og som var grunnlag for at kommunen ble ilagt forelegg for brudd på helsepersonelloven», skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Saken i Oslo tingrett handler om to dødsfall i bydel Gamle Oslo våren 2010. I mars ble en 83 år gammel kvinne funnet død utenfor bygningen der hun bodde på Kampen i Oslo. Den demente kvinnen hadde frosset i hjel.

Den andre kvinnen (92) ble funnet død i leiligheten sin på Grønland i Oslo i april. Hun hadde vært død i omtrent to uker da hun ble funnet.

Vedtok ikke forelegg

Statens helsetilsyn mente kommunene ikke ga nødvendig og forsvarlig helsehjelp til de to kvinnene i tiden før de døde. I 92-åringens tilfellet hadde svikten vart i flere år, ifølge Helsetilsynet.

Kommunen ble derfor ilagt et forelegg på 500.000 kroner, men nektet å vedta dette. I forelegget het det blant annet at kommunen gjentatte ganger fra 2005 hadde blitt kontaktet av «pårørende, naboer og egne ansatte som påpekte at hennes psykiske og fysiske tilstand stadig ble forverret».

En fellende dom kunne endt med en bot på 100.000 kroner mer enn det opprinnelige forelegget, i tillegg til sakskostnader.

Mangelfulle beviser

Politiet bygde sin sak på informasjon kommunen har gitt til Statens helsetilsyn. Selv om saken inneholder opplysninger om «kritikkverdige og uforsvarlige forhold», mener politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby det ikke lenger kan føres bevis for at kommunen har opptrådt grovt uaktsomt. Det er minstekravet for å kunne idømme straff etter helsepersonelloven.

– Bevisene som påtalemyndigheten har hatt til disposisjon, har dessverre vært mangelfulle, noe bevisførselen i retten viste da kommunen la fram sine bevis, sier Hjort Kraby.

Politiet vil undersøke hvorfor de ikke fikk alle relevante dokumenter i saken. (NTB)

Mer fra Dagsavisen