Nyheter

Ahus-sjef gikk på dagen

AVGANG: Hulda Gunnlaugsdottir gikk av som sjef ved Ahus i går, etter flere skandalepregede år for sykehuset. Omstilling i helsesektoren gir dårlige betingelser for å lykkes, mener ekspert.

- Det er vanskelig å lede og endre norske sykehus på grunn av de forskjellige, sterke kompetansefeltene i helsesektoren. Dette fører til en kultur med «silojobbing», sier førsteamanuensis Thomas Hoholm ved BIs forskningsinstitutt. Han mener det tverrfaglige samarbeidet lider under denne typen jobbing, som innebærer lite kommunikasjon mellom fagfeltene.

- Makten utfordres veldig lett med en slik organisering, legger han til.

Ulikt syn

Kommentarene kommer etter at administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir ved Akershus universitetssykehus (Ahus) i går gikk av med umiddelbar virkning.

- Styret og administrerende direktør har samme oppfatning av hvilke problemer sykehuset står overfor når det gjelder driftsunderskudd, stor overtidsbruk og brudd på arbeidsmiljøloven knyttet til å få sykehusets vaktsystemer til å gå opp. Men vi har sammen konstatert at Gunnlaugsdottir og styret ser ulikt på metodene man skal bruke for å løse problemene, sier styreleder Göran Stiernstedt i en pressemelding. Ahus har særlig slitt med lavt antall sykepleiere på vakt i helgene. Fylkesmannen i Oslo og Akershus uttrykte i 2012 bekymring for pasientsikkerheten og pekte på at «hjulene gikk rundt på grunn av personell som ga mer enn hva man med rimelighet kan forvente», ifølge Romerikes Blad.

- Styret ønsket ikke å innføre ekstra helgevakter som et siste virkemiddel for å redusere brudd på arbeidsmiljøloven og overtidsbruk. I en slik situasjon er det naturlig for sykehusets styre å se seg om etter en ny direktør som deler styrets oppfatning og vurderinger, sier Gunnlaugsdottir i pressemeldingen fra sykehuset.

Strid om helgevakter

Avgangen kommer etter at et enstemmig sykehusstyre den 7. oktober ga Gunnlaugsdottir klar beskjed om å skrinlegge planene om å tvinge sykepleierne til inntil tre ekstra helgevakter i året. Gunnlaugsdottir har vært administrerende direktør ved Ahus siden oktober 2010 og har under hele sin tid som sykehussjef slitt med kostnadsoverskridelser kombinert med lav bemanning.

Siden sykehuset har et stort driftsunderskudd vakte det oppsikt da VG i forrige uke kunne avsløre at ledelsen ved Ahus brukte 1,4 millioner kroner på PR-råd fra selskapet First House da flere dødsfall ved sykehuset ble etterforsket. Ifølge avisen ble summen holdt skjult for styret og sentrale tillitsvalgte.

Rystende historier

Dagsavisen har i en serie artikler de siste årene satt søkelyset på en sykehusdrift som har gått ut over pasientene, og som har fått filleristende kritikk på en rekke områder. I september i fjor kunne Dagsavisen bringe den rystende nyheten om 20 år gamle Camilla Nymoen som døde av oksygenmangel etter en mislykket narkose på Ahus. Hun skulle bare fjerne mandlene.

I fjor høst meldte Dagsavisen at pasienter med smertefulle lårhalsbrudd lå i mer enn to døgn før de ble operert. Av 43 pasienter som ble innlagt med lårhalsbrudd på Ahus i juni i fjor fikk bare 27 hjelp innen to døgn var omme. På det verste sultet eldre mennesker i tre dager, da de måtte faste i ventetida.

samfunn@dagsavisen.no

Les også:

Legene krever flere senger

Mer fra Dagsavisen