Norges innvandrings- og integeringsminister Sylvi Listhaug snakker journalister etter et besøk på medborgarkontoret i bydelen Rinkeby i Stockholm.

Aftonbladet: Norges regjering advarte Sverige før Listhaug-besøk

Den svenske regjeringen ble advart av den norske regjeringen i forkant av innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) besøk, hevder Aftonbladet. Ukjent for oss, sier UD.

 

Advarslene fra den norske regjeringen til den svenske i forkant av Sylvi Listhaugs (Frp) besøk tirsdag, er helt ukjent for UD og Statsministerens kontor.

– Fra Utenriksdepartementet stiller vi oss helt uforstående til oppslaget om kontakt mellom norsk og svensk UD for å advare mot eller unnskylde Listhaugs besøk, sier pressetalsperson Frode O. Andersen i UD til NTB.

Ikke navngitt

Svenske Aftonbladet siterer ikke navngitte kilder i det svenske utenriksdepartementet som hevder at den norske regjeringen advarte den svenske i forkant av Listhaugs besøk om at formålet kunne ha vikarierende hensikter.

– De tok kontakt og advarte om at besøket muligens hadde et vikarierende formål. På forhånd ble det bedt om unnskyldning, sier en ikke navngitt kilde i det svenske utenriksdepartementet til avisen.

Heller ikke Statsministerens kontor har noe kjennskap til den kontakten som omtales i Aftonbladet.

– Statsministerens kontor har ikke hatt noe kontakt med svenske myndigheter, sier kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, Trude Måseide, til NTB.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sier at heller ikke hun er kjent med at det har vært en slik kontakt:

– Det kjenner jeg ikke til, så det har jeg ikke noen kommentar til, sier hun til NTB.

Andersen sier at Utenriksdepartementet via ambassaden i Stockholm tvert imot har bistått Justisdepartementet i planleggingen og gjennomføringen av besøket.

– Det inkluderer også det planlagte møtet med den svenske innvandringsministeren, sier Andersen.

– Ingen informasjon

Pressesekretær i det svenske justisdepartementet, Fredrik Persson, avviser at migrasjonsminister Heléne Fritzon ble advart i forkant av besøket. Fritzon valgte på kort varsel å avlyse et planlagt møte med Listhaug tirsdag og uttalte til VG at årsaken var at hun ikke ønsket å være en del av Listhaugs valgkamp.

– Jeg har også lest dette i Aftonbladet, men det har jeg ingen informasjon om, sier Persson til Nettavisen.

Persson vil ikke utdype overfor Nettavisen hvorfor eller når Fritzon besluttet å avlyse møtet med Listhaug, og henviser til den skriftlige kommentaren hun ga til VG.

Frode O. Andersen i UD sier at Listhaug-besøket heller ikke var tema da utenriksminister Margot Wahlstrøm og utenriksminister Børge Brende møttes i forbindelse med det nordisk-baltiske møtet som fant sted i Oslo fredag.

– Det ble overhodet ikke berørt, sier Andersen. (NTB)