Det var lettelse på Frøya i går da brannen ble slukket. Et av Forsvarets helikopter deltok i slukkingen i går. FOTO: HENRIK SUNDGÅRD/NTB SCANPIX

Advarte mot storbrann

STORBRANNEN: Brannvernsjefen på Frøya ropte varsku allerede dagen før branninfernoet brøt ut. Nå er det så stor brannfare flere steder at beredskapsmyndighetene vil be EU om hjelp.

Branninfernoet som feide over Frøya onsdag, brøt ut ved et skøytevann der fem klassetrinn fra Sistranda skole var på utflukt, bekrefter politiet. Flere øyenvitner forklarte til TV 2 at brannen ble antent av lek med parfyme og lighter. Men politiet vil ikke konkludere med brannårsak ennå.

Allerede dagene før storbrannen, som i går ble erklært slukket, brøt ut, ble det ropt varsku. I løpet av et par dager var det tilløp til tre branner i Vikasundet, på Uttian og på Sistranda på Frøya. Det lokale brannvesenet slo fast at to av brannene var resultat av lek med knallskudd og kinaputter. Brannmannskap var raskt på åstedene og fikk slukket brannene.

 

Les også:

Stor fare for nye branner

- Må tenke nytt om brannberedskap

 

Fortsatt fare

Brannsjef Andreas Kvingedal uttalte da til det lokale nettstedet Frøya.no at han var bekymret for hva som kunne bli konsekvensene av uansvarlig bruk av ild og manet til folks sunne fornuft. Ett døgn senere veltet det uberegnelige branninfernoet over øya.

- Det er så knusktørt nå at absolutt ingenting skal til for å antenne en brann. Det var akkurat dette vi fryktet, sa Kvingedal til Dagsavisen i går, før han måtte returnere til slukningsarbeidet.

Og knusktørt er det flere steder i landet. Ifølge et OBS-varsel Meteorologisk institutt la ut denne uka, er det i store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nordland meget stor gress-, lyng og skogbrannfare der det er barmark. Faren for branner vil vedvare helt fram til neste helg.

 

Les også:

Storstilt evakuering

– Ser ikke enden på faren

 

Sterk vind

Statsmeteorolog Per Egil Haga forteller til NTB at det også vil komme sterk vind i områdene med størst brannfare.

- Deler av Vestlandet og Trøndelag kan få storm styrke utsatte steder. I Nordland blir det opp mot sterk kuling. I Nordland og på Nordvestlandet blir det oppholdsvær, mens det sør for Stad er mulighet for noe nedbør siste del av helgen, det kommer som regn nær kysten og noe snø i innlandet, sier han.

Dagsavisen skrev i går at etter de dramatiske brannene i Lærdal, Flatanger og nå til sist på Frøya, har Norsk brannvernforening tatt til orde for en evaluering for å tilpasse morgendagens brannbekjempelse.

I går meldte NTB at Direktoratet for beredskap og sikkerhet (DSB) vil be EU om hjelp.

- DSB har derfor sendt et forhåndsvarsel om mulig bistand fra to brannfly fra EU. Vi har bra med helikopterressurser tilgjengelig i Norge, men gjør dette som en ekstraforsikring, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen.

 

Les også:

Ekstrem tørke i brannområdet

Flammene herjer i Trøndelag

 

- Ikke lærernes feil

På det sosiale mediet Instagram ble det onsdag lagt ut flere bilder av arnestedet for brannen på Frøya, og flere ungdommer gir uttrykk både for at «noen sto bak» og at de kjenner identiteten til vedkommende. Lensmann for Frøya og Hitra Inge Dahlø ba på en pressekonferanse i går ettermiddag om at folk må slutte å spekulere i hvem som har forårsaket brannen, etter at en rekke spekulasjoner er kommet fram i sosiale medier.

- Ikke kom med ytringer som kan virke sårende på unge sjeler, sa han.

Elevene ved Sistranda skole ble onsdag sendt hjem til sine foreldre, og skolen står stengt ut uka for at også lærerne kan bearbeide de dramatiske hendelsene som utspant seg onsdag formiddag.

Roger Fredheim, kommunalsjef for oppvekst i Frøya kommune, forteller om en skremmende opplevelse for barna som var med på klasseutflukten der brannen oppsto, men roser lærerne for en rask og besluttsom evakuering av de fem trinnene som var med på turen.

- Det var elever fra første til fjerde og sjuende trinn med på turen, og det sier seg selv at små barn oppfatter noe slikt som veldig skummelt, sier han til Dagsavisen.

Fredheim vil ikke spekulere i om lighterlek er brannårsaken.

- Men du kan bekrefte at brannen ikke startet ved bruk av bål eller annen åpen ild fra lærernes side?

- Ja, jeg kan bekrefte at lærere og andre ansatte på skolen fulgte anmodningen om å ikke tenne åpen ild, svarer Fredheim.

 

Les også:

Reddet fioliner og noter

– Brannen under kontroll

Lyngbrann la bygder i ruiner

 

Får konsekvenser

Han forteller at skolene i området ikke har merket seg det som et utstrakt problem at barn og ungdom leker uforsvarlig med ild og legger til at brannfaren er noe skolene har diskutert.

- Er skoleelevene også blitt informert om faren?

- I hvor stor grad kan jeg ikke si noe om, ettersom det er virksomhetslederne som står til ansvar for det, sier han.

Operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt Astrid Metlid vil ikke kommentere om politiet jobber ut fra teorien om at brannen på Frøya startet ved lek med ild.

- Vi forholder oss fortsatt til redningsaksjonen, sier hun.

Da brannen ble erklært slukket i går, reagerte Martin Nilsen, fungerende ordfører på Frøya, med stor lettelse.

Nilsen takket blant andre kommunens eget brannkorps, brannfolk fra andre kommuner, politiet, Sivilforsvaret og Røde Kors.

- Akkurat nå kjenner jeg en fantastisk lettelse, sa ordføreren, ifølge NTB.

samfunn@dagsavisen.no