Politioverbetjent Hanne Persson ved Majorstua politistasjon advarer unge mot å drikke sprit. FOTO: ERIK NORRUD

Advarer mot sprittaxi

RUS: Utenlandske sjåfører kjører rundt med biler fulle av sprit, og leverer hvor som helst og når som helst. Ofte til svært unge kunder.

- Dette startet på vestkanten, og har nå spredd seg. Vi har fått meldinger om at dette også skjer flere andre steder i landet. De finner seg et marked der det er et marked, sier politioverbetjent Hanne Persson ved Majorstua politistasjon.

 

Lagret på mobilen

Forebyggende avdeling på vestkantens politistasjon bruker nå foreldremøter på ungdomsskolene til å advare foreldre mot de såkalte sprittaxiene.

- Det er viktig at foreldrene får vite hvor enkelt det er for de unge å skaffe sprit. De må ta en alvorsprat med sine barn om hvor farlig dette er, sier Persson.

- De unge er åpne om dette til oss, og viser oss at de har ett eller flere nummer til sprittaxi lagret på mobilen. Dette er et velkjent fenomen blant de unge, og numrene sprer seg i ungdomsflokken, forklarer han.

Bilene kjøres av personer fra østeuropeiske land. De kalles sprittaxi fordi de kjører rundt med varene, og leverer overalt.

- De unge ringer og avtaler et møtested, og så kommer bilen med varene i løpet av kort tid, forklarer Persson.

 

I en grøftekant

Politiet har i det siste hatt flere tilfeller av ungdommer, helt ned i 14-15-årsalderen, som er funnet bevisstløse av alkohol og brakt til legevakta.

- De unge skjønner ikke hvordan de reagerer på sprit, og på hvor lett det er å drikke for mye. De drikker sprit som de drikker øl og rusbrus, og skjønner ikke at virkningen kommer fort og så kraftig, sier Persson. Hun frykter hva som kan skje i vintermånedene dersom unge mennesker havner døddrukne i en grøftekant.

- Disse sjåførene leverer ut spriten uten å stille spørsmål om hvor gamle mottakerne er.

Politiet har beslaglagt en del spritflasker og sendt dem til analyse. Hittil har det meste vist seg å være polsk vodka eller vodka fra andre østeuropeiske land.

- Vi er selvsagt bekymret for innholdet i disse flaskene. Vi kjenner jo historiene om at det ikke alltid viser seg å være sprit i slike flasker, sier Persson.

En person med utenlandsk statsborgerskap er også dømt til fengselsstraff for denne typen handel.

- Vi er sjokkert over rusbruken på vestkantungdommen. De er ofte trendsetterne, og vi ser nå at de er villige til å bruke mye rusmidler, både sprit, marihuana, og hardere stoffer. Dette må foreldrene være på vakt overfor.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no