Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Hittil i år har det kommet 1200 migranter og flyktninger til Storskog grensestasjon utenfor Kirkens. Frp har ønsket å stenge grensa mot Russland, men i forslaget til innstramminger Høyre og Frp la fram i går holdes grensene åpne. FOTO: TORE MEEK /NTB SCANPIX

Advarer mot russisk splitt og hersk

Samtidig som Frp dropper kravet om stengte grenser i Finnmark, advarer forskere mot splittelse i politikken mot Russland.

 

Av Marei Melgård og Stian Fyen

Den siste uka har det kommet flere asylsøkere enn noen gang til Norge via grensestasjonen Storskog i Finnmark. Bare søndag kom det 126, og uka sett under ett var tallet 1.113, melder Utlendingsdirektoratet (UDI).

Så prekær har situasjonen blitt at UDI i går kveld sa de setter inn ekstra kapasitet for å sende ut de som kommer til Norge via Storskog uten beskyttelsesbehov.

Samtidig har regjeringspartiene Høyre og Frp samlet seg om 15 krav til en strengere asyl og innvandringspolitikk på Stortinget. I dag kommer statsminister Erna Solberg til Stortinget for å få fart på behandlingen av forslagene.

Antallet asylsøkere som kommer fra Russland til Finnmark har vært et svært betent politisk spørsmål, og det norske diplomatiet har jobbet hardt de siste ukene for å finne en løsning med russerne om situasjonen.

LES OGSÅ: Slik løser regjeringen asylfloka

Splitt og hersk

Flere Russland-eksperter Dagsavisen har snakket med, tror Russland forsøker å skape splid i det politiske Norge. Russlandkjenner og redaktør for The Independent Barents Observer, Thomas Nilsen, mener det er mange indisier som tilsier at Russland bevisst sender asylsøkere i retning Norge.

– Jeg tror det er to ting som er viktig nå: Ha dialog med Russland og holde Norge samla. Vi må ikke la Russland bruke dagens situasjon til å skape splid i Norge. At det politiske Norge er splittet, kan kanskje være akkurat hva Kreml ønsker, sier Nilsen.

– Det er slik Russland opererer, de kontrollerer sine omgivelser ved å spille ut parter mot hverandre. Splitt og hersk er det eldste trikset i boka. Problemet er at Russland internasjonalt tenker at alt er et null-sum-spill. Hvis man finner løsninger i fellesskap, hjelper ikke det Russland hvis de opplever at vi tjener mer på det enn dem. Barentsavtalen er fra russisk side kritisert for at det er Norge, ikke Russland, som tjener mest på den, sier NUPI-forsker Iver B. Neumann.

Han tror det er en vanskelig oppgave å forplikte Russland til et flyktningsamarbeid med Norge.

– Vi kan prøve å hanke inn noen fordeler igjennom Barentssamarbeidet og forsøke å bruke det regionale tillitsforholdet uten å gå via Moskva. Det kan være verdt et forsøk, selv om det kan bli vanskelig, sier Neumann.

LEDER PÅ NYEMENINGER.NO: Solberg refser Frp

Dårlig stemning

Seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Lars Rowe, sier på sin side at det er vanskelig å konkludere med at flyktningestrømmen over Storskog er aktiv og villet politikk fra russisk side. Men det er lett å se at ingen fra russisk side løfter en finger for å stanse asylstrømmen mot Norge.

– Det er nok riktig det som sies fra russisk hold, nemlig at hvis folk vil reise nordover og inn i Norge, så er det lite russerne kan og ønsker å gjøre med det.

Han sier at det er vanskelig å se for seg at russerne skal tvinge tusenvis av mennesker til å ta den lange reisen gjennom Russland, gjennom Murmansk og til den norske grensa. Men når det er sagt, så sier også han at det skal mye til før situasjonen blir løst.

– Den rådende stemningen mellom Norge og Russland er for øyeblikket lite egnet til å gi rom for et godt samarbeid i denne saken. Det koster ikke russerne noe som helst å være vanskelige overfor Norge, sier Rowe.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Høyre overkjørte Frp

Fremskrittspartiet har i ukesvis forlangt at Norge skal stenge grensa ved Storskog i Finnmark.

Blant annet nestleder i utenrikskomiteen på Stortignet, Christian Tybring-Gjedde og nestleder i Frp, Per Sandberg, har tatt til orde for å stenge grensa mot Russland for å hindre tusenvis av asylsøkere å komme til Norge fra Russland.

Men i den felles kravlista fra Høyre og Frp om en strengere asyl- og innvandringspolitikk som ble lagt fram går kveld, er forslaget om stengt russergrense droppet.

Det kom blant annet etter at utenriksminister Børge Brende, statsminister Erna Solberg og parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, har advart mot at stengte grenser ikke løser noen problemer, men kan i stedet skade Norges forhold til Russland.

– Å stenge grensa til et naboland er en veldig alvorlig handling. Jeg tror det er bedre at utenriksdepartementet håndterer det enn at vi snekrer på private forslag her i Stortinget, sa Høyres Helleland i går kveld.

LES OGSÅ: – Norge har reagert for seint