Innenriks

Advarer mot overdreven frykt

TERRORTRUSSEL: Daglig leder Unni Marie Heltne på Senter for Krisepsykologi mener terrortrusselen lett kan gjøre nordmenn engstelige, men advarer mot overdreven frykt.

Spesielt de som i utgangspunktet er engstelig for terror, har sendt barna sine på arrangementer eller tidligere har opplevd traumatiske situasjoner kan bli engstelige på grunn av terrortrusselen, mener Heltne.

– Det er en ny og uvant situasjon for oss. Det er ikke rart at enkelte blir urolige i en slik uoversiktlig situasjon, sier hun til NTB.

Les også: Væpnet politi på flyplassene og grenseovergangene

– Behold roen

Heltne håper at ingen vil unngå store arrangementer framover, så lenge myndighetene ikke spesielt fraråder dette.

– Det kan skape en forsterkning av frykt som ikke er godt for noen. Jeg tror ikke det er fare for noen spredning av panikk, men noen vil engste seg mer enn det som kanskje er nødvendig, sier hun og understreker at det er viktig å lytte til autoriserte myndigheter i en slik situasjon.

– Jeg sitter i Bergen og ser at folk er rolige og koser seg på Tall Ships' Race, sier Heltne.

Les også: – Terrortrusler vil bli vanligere

Hensyn til barn

Krisepsykologen mener også det er viktig å informere barna om situasjonen. Hun mener barn som regel får med seg slike nyheter, og at det er viktig å forebygge at barn går og engster seg for seg selv eller skremmer opp hverandre.

– På større arrangementer er det viktigste å informere barna tidlig om de sikkerhetstiltak som gjelder der, sier hun.

Flere større arrangementer avvikles i Norge i disse dager. Blant annet sparker Norway Cup i gang i Oslo søndag. Normalt deltar 1.500 lag med spillere fra 10 til 19 år i fotballturneringen.

Les også: - Syria et kjerneområde for jihadister

Flere budskap

Justis- og beredskapsdepartementet, politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) valgte torsdag å gå ut med informasjon om en terrortrussel.

– Det handler mye om å sende et budskap til terroristene om at de kommer til å mislykkes. Det sender også et budskap til publikum at de skal være årvåkne, varsle om de ser noe mistenkelig. Det er viktig også å forklare publikum hvorfor man ser mye væpnet politi ute, sier forsker Tore Bjørgo i Politihøgskolen i Oslo til NRK. (NTB)

Ansatte i regjeringskvartalet skremt av terrorvarsel

Flere ansatte i regjeringskvartalet orket ikke å fullføre arbeidsdagen torsdag etter at PST varslet om et mulig nytt terrorangrep mot Norge.

– Mange ble jo svært urolige av meldingen. Her i regjeringskvartalet var det folk som gikk hjem tidlig etter at de fikk vite om den nye trusselen. Mange ungdommer fra AUF har tatt kontakt med Arbeiderpartiet for å høre hvordan de skal forholde seg, sier John Hestnes til VG.

Han er nestleder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, men jobber til daglig i regjeringskvartalet.

Hestnes sier han ble varslet av Statsministerens kontor tidlig torsdag morgen.

– Dermed var Støttegruppen i posisjon til å ta oss av henvendelser idet PST gikk offentlig ut klokken 10, sier Hestnes som mener det var riktig av PST å gå ut med informasjonen, gitt risikoen som er avdekket.

– Men for mange som ble sterkt berørt 22. juli, var det en tung og urovekkende beskjed, sier Hestnes. (NTB)

Mer fra Dagsavisen