Innenriks

Advarer mot likegyldighet

Altfor mange tror at ekstremismen kan ties i hjel, men den tida er forbi, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Rundt hundre personer trosset desemberkulda i Oslo i går kveld, og deltok i fakkeltoget «Bli med» mot trusler, vold og ekstremisme. Representanter fra nesten hele det politiske og religiøse spekteret deltok i toget, som gikk fra Jernbanetorget til Eidsvoll plass utenfor Stortinget.

Blant dem var utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), partileder Erna Solberg (H), tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V), domprost Olav Dag Hauge, Erwin Kohn fra Det Mosaiske Trossamfund og Senaid Kobilica, leder i Islamsk Råd Norge.

Setter grenser

- Dette er et veldig viktig initiativ. 22. juli var en kraftig vekker om at ekstreme handlinger kan skje, også hos oss. I det siste har vi sett ekstreme, islamistiske grupper med holdninger som går langt utover det vi kan tolerere i et inkluderende samfunn, sier Barth Eide til Dagsavisen.

- Noen spilleregler må gjelde for alle, og det er toleranse, demokrati, vilje til å lytte til andre og ta avstand fra ekstremisme. Det må møtes med ord, og ikke ties i hjel, fortsetter han.

Utenriksministeren mener samfunnet har undervurdert farene ved ekstremisme, og advarer mot likegyldighet.

- De fleste tar avstand fra ekstremisme, men altfor mange sitter behagelig til og sier «kan ikke noen andre ta den fighten?». Den tida er forbi. Vi har alle et ansvar for å svare, enten vi er politiske ledere, religiøse ledere eller vanlige medmennesker, sier Barth Eide.

Arina (7) holdt appell

Han fikk støtte fra Fabian Stang (H), ordfører i Oslo.

- Ekstremisme er farlig, men det som er enda farligere er at vi ikke bryr oss, og at vi stilltiende godtar at noen truer eller angriper andre, sa Stang.

En av dem som så ut til å gjøre størst inntrykk på den hutrende forsamlingen, var sju år gamle Arina, datter av Høyre-politikerne Afshan Rafiq og Aamir Sheikh. Sistnevnte var en av initiativtakerne til fakkeltoget, den andre var Jarl Goli.

- Jeg lurer på hvorfor vi ikke kan leve uten frykt i verden. Hvorfor må noen true andre? Hvorfor har budskapet om kjærlighet blitt glemt? Jeg vil leve i fred sammen med mine kristne, jødiske, hinduistiske og muslimske venner. Jeg vil ikke miste noen av dem. Derfor er jeg her i dag, sa Arina.

Les også: Står sammen mot ekstremisme

Truer ytringsfriheten

Ubaydullah Hussain er den angivelige lederen for islamistgruppa «Profetens Ummah», som har vokst fram i løpet av det siste halvåret. Hussain ble nylig løslatt fra varetekt, men er fortsatt siktet for trusler mot to journalister, den ene er Dagsavisens Nina Johnsrud, og mot Det Mosaiske Trossamfund. I helgen la han ut e-post-truslene til de to journalistene på sin Facebook-side.

Kaia Storvik, sjefredaktør i Dagsavisen, pekte i sin appell på at ekstremister i ulike leirer kan true ytringsfriheten.

- Dagsavisen har alltid vært et yndet hatobjekt for høyreekstreme, og Anders Behring Breivik har flere ganger pekt på Dagsavisen som en avis han har ønsket å angripe. I det siste har ekstremister, som kaller seg muslimer, truet en av våre journalister. Vår modige Nina Johnsrud fikk Fritt Ords honnørpris for å ha avslørt ekstremistene, og stått opp mot truslene. Hver trussel skal møtes med mer oppmerksomhet og mer informasjon. Vi skal aldri la oss skremme til taushet, sa Storvik.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen