Innenriks

Advarer mot kartlegging

- Kartlegging av alle barnehagebarn er sløsing med penger og tid og påfører mange foreldre unødvendig engstelse.

Kraftsalven kommer fra Mimi Bjerkestrand, leder av Utdanningsforbundet, som svar på en artikkel i Dagsavisen onsdag. Her gikk det fram at norske kommuner bruker millioner av kroner på å kartlegge ferdighetene også til helt normale barn uten noen spesielle problemer.

- Friske barn stemples som avvikere, uttalte førsteamanuensis Solveig Østrem ved Høgskolen i Vestfold i artikkelen.

Også Bjerkestrand frykter at den omfattende kartleggingen som gjennomføres i mange kommuner, kan føre til en jakt på mulige mangler hos det enkelte barn. Men A4-barnet finnes ikke.

- Hvert barn er unikt, ulikt og utvikler seg i ulik takt, understreker Bjerkestrand.

Omsorg først

I etterkant av Dagsavisens artikkel om barnehagetestingen, har reaksjonene vært mange. En av dem som reagerer er Øyvind Håbrekke, stortingsrepresentant for KrF.

- Unger må få lov til å være unger. Barnehagen skal ikke være et laboratorium for det staten til enhver tid mener er normalitet, skriver Håbrekke i en e-post til Dagsavisen.

- Vi må slippe de dyktige ansatte i barnehagene fri til å bruke sine evner og sin tid til å gi barna oppmerksomhet og omsorg, ikke til å drive kartlegging og fylle ut skjemaer, fortsetter han.

Bjerkestrand er fullstendig enig.

- Alle våre barn går i barnehage. Det er veldig bra. Det gjør det mulig for førskolelærerne å fange opp de barna som trenger ekstra hjelp og støtte. Men fokuset på kartleggingen overskygger fokuset på det aller viktigste; det å sørge for høy kompetanse i barnehagene, slik at førskolelærerne med sin fagkunnskap kan finne ut hvilke barn som strever.

- Betyr dette at all kartlegging er unødvendig?

- Det kan være både viktig og riktig å kartlegge, men kartleggingsverktøyene skal bare brukes når det er nødvendig og når de trengs. Språktesting eller annen kartlegging av alle barnehagebarn er unødvendig. Det å kartlegge alle løser ingen problemer, svarer Bjerkestrand.

Bør reduseres

Hun mener derfor at alle barnehager og kommuner nå bør gjennomgå sine kartleggingsrutiner, og vurdere om det virkelig er nødvendig å bruke så mye tid og penger på dette.

Utdanningsforbundet har opplevd at politikere har gitt uttrykk for at hvis det er liten fagkunnskap eller få førskolelærere i barnehagen, kan kartlegging fungere som et «sikkerhetsnett».

- Det er feil, og det vil vi advare sterkt mot, sier Bjerkestrand.

- Uønsket

Statssekretær Elisabet Dahle i Kunnskapsdepartementet understreker at massekartlegging av barnehagebarn ikke er noe regjeringen ønsker.

- Vi har ikke foreslått og vil heller ikke ha barnehager som setter merkelapper på barna, sier Dahle.

- Det som er foreslått, er at foreldrene kan få et tilbud om at deres barn kan få en språkkartlegging, for vi vet at enkelte barn har utfordringer knyttet til språk. Hvis dette vedtas, blir det opp til foreldrene selv om de vil ta imot et slikt tilbud.

- Hvorfor skjer det da massekartlegging av barn?

- I den grad det skjer en massekartlegging i noen barnhager, så er ikke dette initiert fra Kunnskapsdepartementets side. Vi vil mene at en slik praksis i tilfelle er i strid med barnehageloven, svarer Dahle.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen