Innenriks

Advarer mot for strenge terrortiltak

Det er umulig å gjøre et åpent samfunn som det norske usårlig for terror, mener SV-leder Audun Lysbakken.

«De som ofrer frihet for sikkerhet fortjener ingen av delene», lyder et kjent Benjamin Franklin-sitat.

SV-lederen går ikke like langt, men Lysbakken understreker at balansegangen mellom disse to størrelsene må ivaretas når Stortinget nå tar fatt på diskusjonen om nye terrortiltak i kjølvannet av Gjørv-rapporten.

– Det er grunn til å berømme kommisjonen for den gode balansen mellom sikkerhet og åpenhet. Rapporten sprer ingen illusjoner om at det er mulig å gardere seg 100 prosent mot terror. Et samfunn som skulle klare dette, vil ingen ønske å leve i, sier Lysbakken til NTB.

Stille spørsmål

SV er beredt til å diskutere alle de 31 tiltakene som fremmes i Gjørv-rapporten, fastslår Lysbakken, som ikke har funnet noe i dokumentet han umulig kan stille seg bak.

– Men det blir en utfordring å holde på denne balansen i debatten framover. Det må være legitimt å stille spørsmål ved om enkelte tiltak går for langt, uten å bli stemplet som naiv eller uansvarlig.

– Det er ingen tvil om at det er fornuftig å gjennomføre flere sikringstiltak rundt offentlige bygg, men samtidig må vi forsikre oss om at avstanden forblir liten mellom politikere og folk flest, sier Lysbakken.

Han poengterer at SVs motstand mot datalagringsdirektivet er like sterk nå som før.

– Da datalagringsdirektivet ble innført gikk stortingsflertallet for langt i å ofre personvernet. Men jeg ser absolutt behovet for inngripende tiltak. For eksempel støtter SV en skjerpet våpenkontroll, selv om dette går på bekostning av den enkeltes frihet.

Forebygging

Lysbakken mener ett perspektiv har vært underspilt i debatten om beredskapen etter 22. juli: Forebygging.

– Et godt politi kan hindre et terrorangrep, men et godt barnevern kan hindre en terrorist i å vokse opp midt iblant oss. Vi skal styrke politiet og beredskapen, men i tillegg diskutere hva ressursene brukes til. Det er hevet over tvil at Politiets sikkerhetstjeneste prioriterte høyreekstreme miljøer altfor lavt før 22. juli, sier han.

Musikeren Jarle Bernhoft-Sjødin hadde denne uken en kronikk på trykk i Aftenposten hvor han reiser det retoriske spørsmålet: Ønsker vi en beredskap som skal hindre at 22. juli kan skje igjen?

– Er det noen som føler ekstra trygghet ved at man får med maks 100 ml væske per beholder (så mange beholdere du vil) i håndbagasjen på flyet? Er det noen som føler seg ekstra trygge i nærheten av USAs ambassade i Oslo? Er det noen som mener at krigen mot terror har skapt mindre terror?

– Er det én ting jeg er ganske sikker på at Anders Behring Breivik ønsker seg, så er det Norge som politistat. Det er få ting jeg ønsker meg mindre, skriver Bernhoft.

Mer fra Dagsavisen