Innenriks

Advarer mot bevæpning

SV vil ikke at generell bevæpning av norsk politi snikinnføres.

- Vi er svært kritisk til at politiet nå bærer våpen, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til Dagsavisen.

Justisdepartementet har gitt politiet tillatelse å bære våpen på grunn av en generell terrortrussel. Tillatelsen er midlertidig og begrenset til fire uker.

 

Les også: Ingen grenser for bevæpning

Les også: Politiforbundet vil ha bevæpnet politi nå

 

Mangler argumenter

Lørdag gikk professor Johannes Knutsson ved Politihøyskolen ut og kritiserte justisminister Anders Anundsen i Dagsavisen. Knutsson etterlyser faglige argumenter for bevæpning, og mener generell bevæpning er i ferd med å snikinnføres.

Flere har påpekt at bevæpningen kan være første steg på veien til permanent bevæpning av politiet. Tillatelsen er knyttet til den skjerpede trusselvurderingen der politifolk og militære trekkes fram som spesielt utsatte terrormål.

 

Les også: Anundsen sier ja til væpnet politi i fire uker

Les også: Full våpenstrid i Politi-Norge

 

Pistol på hofta

Nå går SV ut mot regjeringen og advarer mot generell bevæpning av politiet. Solhjell krever at Stortinget må behandle saken dersom bevæpningen skal fortsette utover fire uker.

SV mener argumentene for bevæpning som er presentert for Stortinget er uklare. Han vil advare mot å snikinnføre generell bevæpning av politiet.

- Jeg frykter vi nå får en slags permanent midlertidig bevæpning av landets politi. Denne «trusselen» kan fort vedvare lenge, påpeker SV-toppen.

Han mener det er uklart hvordan pistol på hofta til norske politifolk er et godt svar på en generell, global utfordring.

 

«Er det forsvarlig?»

Samtidig sender KrF spørsmål til Anundsen om hvor godt politiet er skikket for å bære våpen.

- Hvordan vil justisministeren sikre at alt bevæpnet personell har tilstrekkelig vedlikeholdstrening til å kunne håndtere våpen på en forsvarlig måte? spør stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Han utfordrer også Anundsen på hvordan det skal sikres at alle politidistrikt har nok godkjent innsatspersonell.

Mer fra Dagsavisen