APRILSPØK?: Likestillingspolitisk talsperson Anette Trettebergstuen sliter med å ta Heidi Nordby Lundes forslag om foreldrepermisjon seriøst. FOTO: MIMSY MØLLER

– Absurd fra Høyre

Ja, sjefen må blande seg i foreldrenes permisjonsfordeling, mener YS-forbund. Ap mener Høyre-forslaget høres ut som en spøk.

– Er dette en aprilspøk, spør Arbeiderpartiets likestillingspolitiske talsperson Annette Trettebergstuen etter å ha lest Dagsavisens oppslag med Heidi Nordby Lundes (H) permisjonsforslag.

Det bør nemlig være naturlig for sjefen å spørre en vordende mor om hva far skal ta ut av permisjon, dersom kvinnen vil ta store deler av permisjonen for seg selv, mener Lunde.

– Kvinner må tåle at hennes arbeidsgiver i tillegg til å legge til rette på arbeidsplassen, også spør hvor mye partneren tar ut, sier Høyre-toppen.

Trettebergstuen synes forslag er «absurd».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Det vi ser er et Høyre som gang på gang forsøker å motvirke konsekvensene av sin egen politikk. Jeg har et bedre forslag til dem: Innse at politikken deres er bakstreversk og øke fedrekvoten igjen. Det er det mest treffsikre virkemiddelet for mer likedelt foreldrepermisjon, hvis det er det Høyre ønsker, sier Trettebergstuen.

YS-forbundet Negotia gir imidlertid Lunde støtte.

– Er det ikke unaturlig at sjefen skal mene noe om hva arbeidstakers partner gjør når det gjelder permisjon?

– Dette er en delikat sak, og det er selvsagt følsomt når mors arbeidsgiver ber om rapportering om hva far gjør når det gjelder permisjonen. Det kan godt tenkes det finnes noen lover som forbyr slik innblanding også, men jeg tror vi må bryte stein her om en skal gjøre noe med disse kjønnsstrukturene, sier leder Arnfinn Korsmo.

LES OGSÅ: Vil ha mors sjef inn i debatten om foreldrepermisjon