SAMMEN: Lillian Margrethe og Jan er glade for at de får tilbringe dagene sammen på Sagenehjemmet. Her kan Jan ta vare på kona, og vise henne omsorg. Det har betydd mye for dem begge.

– Å bo sammen betyr alt

Jan Halvorsen (93) kunne ikke bodd uten kona Lillian Margrethe (91). – Hun er min andre halvpart.

– Vi vil innføre en «kjærlighetsgaranti», for å sikre at ektepar og samboere kan få bo sammen på sykehjem. Eldre som har delt lange liv skal ha rett til å bo sammen også når de må flytte på institusjon, sa Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse i slutten av juli.

I Oslo har denne «kjærlighetsgarantien», kalt samboergaranti, vært praktisert siden 2014.

Gift i 67 år

På Sagenehjemmet møter Dagsavisen Jan Halvorsen og kona Lillian Margrethe. De har vært gift i 67 år. For to år siden flyttet de inn her.

Rommet er dekorert med bilder av barn, barnebarn og oldebarn. Her har de laget seg et hjem.

– Jeg hadde kjent et stort savn om vi ikke kunne være sammen, sier Jan, som i utgangspunktet ikke hadde krav på sykehjemsplass.

Han vil være nær Lillian, så han kan trøste henne om hun blir redd om natta. Nå kan han holde henne i hånda ved sengekanten, og vise omsorg.

Andre halvpart

Jan forteller at det å kunne bo sammen, betyr alt.

– Når man er alene, tenker man på den andre halvparten. Hun er min andre halvpart, sier han.

Ekteparet har det fint på Sagenehjemmet, understreker Jan, og roser betjeningen.

– Det er fint å dele dette sammen. Jeg kan hjelpe kona, men slipper rengjøringa. Jeg vasker ikke gulv lenger, ler Jan, og legger til at det er viktig å ikke sette seg selv først.

– Du blir engasjert i hverandre, og barna.

– Husk på at tiden går, skyter Lillian inn.

– Gjennomførbart

Byrådsleder Raymond Johansen og eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen er med på besøket til Sagenehjemmet. Det er ikke første gang de møter ekteparet.

Raymond Johansen mener Oslo er et godt eksempel på at «kjærlighetsgarantien» er gjennomførbar.

– Når to personer ønsker å bo sammen, hvor det er mulig med dobbeltrom, prøver vi å tilrettelegge for det, sier byrådslederen.

Så om den ene i et parforhold har krav på sykehjem, og den andre ikke har det, men er avhengig av kommunens tjenester, er det i dag slik at den andre også får lov til å flytte inn.

Legger press

En rekke Ap-kommuner har derimot stemt nei til en slik garanti for eldre. Inga Marte Thorkildsen sier at de fleste stort sett ønsker å bo hjemme så lenge de kan og så lenge det føles trygt. Hun kjøper derfor ikke skeptikernes argument om at en slik garanti vil legge stort press på ektefellene om å flytte inn på sykehjem. Det mener hun er irrelevant.

– Vi må ha respekt for det samlivet de har hatt. Kjærligheten må trumfe økonomien, sier hun.

– De som tror dette blir dyrt inviteres hit, sier Thorkildsen.