Bildehogger Olav Orud da han i 2010 hadde vunnet konkurransen om utformingen av minnesmerket over kong Olav. ARKIVFOTO: MORTEN HOLM/NTB SCANPIX

7. juni markeres med avduking av kong Olav-statue

20 år etter at den første konkurransen ble utlyst, avdukes søndag en statue av kong Olav ved Rådhuset i Oslo.

 

Av Trine Andersen

Hele kongefamilien er til stede under avdukingen, som skjer på den historiske datoen 7. juni. Det er da på dagen 70 år siden kongefamilien gikk i land på Honnørbrygga utenfor Rådhuset etter fem år i eksil under 2. verdenskrig.

– Minnesmerket er en hyllest til en konge som evnet å kombinere kongelig verdighet og folkelig nærhet. En konge som for alltid vil være folkekongen i det norske folks bevissthet, sier ordfører Fabian Stang (H).

Minnesmerket er en gave fra Oslo kommune. Statuen er plassert i enden av kong Olavs gate vest for Oslo rådhus.

Mann og bauta

Det er bildehogger Olav Orud (72) fra Oslo som har laget den 2,8 meter høye bronsestatuen av sin kongelige navnebror. Minnesmerket har fått navnet «Mann og bauta», og består av to elementer. Kong Olav står i dress med hendene på ryggen og hatten i hånden. Ved siden av ham står bautaen som har fire relieffer. Det ene viser til ilandstigningen på Honnørbryggen i 1905. Det andre viser en konge i uniform da han gikk i land i 1945. De to andre sidene illustrerer kongens interesse for ski og seiling.

Da Olav Orud vant konkurransen i 2010, påpekte en enstemmig jury at utkastet presenterer kong Olav med honnør og verdighet, at det uttrykker god personkarakteristikk og viser skulpturelle kvaliteter utover ren portrettlikhet.

– Jeg ble av kunstnervenner oppfordret til å lage et portrett, ikke kunst. Det har jeg forsøkt å etterleve, sa vinneren selv.

Mange omganger

Veien fram mot en statue av kong Olav har vært lang. Første konkurranse om en kong Olav-statue ble utlyst allerede i 1995, fire år etter at den folkekjære kongen døde. Alle forslagene ble vraket, og fem kunstnere, blant dem Olav Orud ble invitert til en lukket konkurranse. Heller ikke det resulterte i et monument, og det ble forsøkt enda en runde uten resultat.

Så i 2001 inngikk bildehogger Knut Steen (1924-2011) en kontrakt med Oslo kommune. Fem år senere sier kommunen nei. De liker ikke resultatet og beslutter at Steens 7,5 meter høye statue av kong Olav ikke skal reises. Statuen hadde da vakt en voldsom debatt. Kong Olav sto i uniform med hevet høyrearm, og kritikerne mente han så ut som en diktator og ikke som en demokratisk, folkekjær konge.

Statuen står i dag i Skjerjehamn i Gulen kommune i Sogn og Fjordane. (NTB)

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!