Innenriks

500.000 «sniker» i helsekø gjennom jobben

Stadig flere nordmenn får privat helseforsikring gjennom jobben. – Det er viktig at våre ansatte er friske, og dermed viktig at de kommer fortere fram i køen, sier HR-direktør i selskapet Sopra Steria.

Ved utgangen av 2018 hadde 549.882 nordmenn privat helseforsikring, ifølge tall fra Finans Norge. Nærmere 90 prosent av dem får forsikringen betalt av arbeidsgiver.

Helseforsikringen gjør at de er sikret rask behandling. I det offentlige er det for eksempel vanlig å måtte vente fem uker på en MR-undersøkelse. Med forsikring kan undersøkelsen være gjort etter bare noen dager.

En av bedriftene som velger å tilby privat helseforsikring til sine ansatte, er IT-konsulentselskapet Sopra Steria. Ifølge HR- og rekrutteringsdirektør Beathe Lassen er det en enkel grunn til det.

– Det er viktig at våre ansatte er friske og dermed viktig at de kommer fortere fram i køen, sier hun.

Hun får støtte fra både SuperOffice og Avinor som begge oppgir til Dagsavisen at friske ansatte og lavt sykefravær er en hovedmotivasjon for å betale for helseforsikring.

Les kommentar: Noen er likere enn andre

Uenighet om effekten

Men om privat helseforsikring får ned sykefraværet, er ikke forskerne enige om. En studie gjort av Sintef Trondheim i 2015 fant ingen effekt på sykefraværet. En studie utført ved Universitetet i Oslo fra 2018 fant derimot at privat helseforsikring reduserte sykefraværet, men riktignok bare med 0,4 prosentpoeng. Det bekymrer ikke Lassen.

– Jeg tror at den forebyggende delen her er uvurderlig. Å ha lett tilgang på for eksempel fysioterapeut i en jobb med mye stillesitting, har nok utvilsomt god forebyggende effekt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Etterlyser debatt

Kjell Haug, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen, er bekymret for utviklingen.

– Man lager et system utenfor det offentlige helsetilbudet sånn at noen får et fortrinn. I en modell hvor vi tenker at vi skal ha mest mulig likhet, så er ikke det den riktige veien å gå, sier han.

– Det er vel dessuten ikke noe mål i seg selv å gjøre terskelen for slike undersøkelser så lav som mulig. Det bør være en viss seleksjon gjennom fastlegen, for ikke å belaste systemet med unødvendige undersøkelser, sier Haug.

Det er i dag 13 ganger så mange som har privat helseforsikring som i 2006. Det overrasker nok mange, tror professoren, som mener debatten om disse helseforsikringene har vært fraværende.

– Det har foregått en utvikling i det stille som har gått under radaren på den offentlige diskusjonen. USA er et grelt eksempel på hvordan det kan bli. Jeg synes ikke vi skal legge til rette for å få amerikanske tilstander i Norge.

– Er det å snike i køen, å ha privat helseforsikring?

– Ja, man gjør jo det.

Les også: Eksplosiv vekst i helseforsikring

Ser dilemmaet

Statlig eide Avinor tilbyr også sine ansatte privat helseforsikring.

– Vi ser ikke noe galt i å tilby en slik forsikring til våre ansatte. Behovet for å etablere gode ansattløsninger gjelder alle virksomheter – uavhengig om de hører hjemme i privat eller offentlig sektor, sier Avinors HR-sjef ved Oslo Lufthavn, Kjell-Åge Hjelpdahl.

HR-direktøren i Sopra Steria ser derimot et etisk dilemma i at stadig flere bedrifter tilbyr privat forsikring.

– Jeg ser selvfølgelig det andre elementet også – det er et dilemma. Samtidig er dette en legitim tjeneste som det er mulig å kjøpe. Våre ansatte benytter seg mest av fysioterapi og kiropraktor, hvor det er et stort privat marked uansett. Utredning hos spesialist går gjerne gjennom det offentlige, så å snike i køen blir det kanskje til en viss grad. Men vi ser at det er viktig for oss som virksomhet å kunne tilby dette til de ansatte, sier hun.

Hun får støtte fra administrerende direktør i SuperOffice Norge, Camilla Bommen.

– Som arbeidsgiver er vårt primære fokus å hjelpe medarbeiderne våre til en effektiv hverdag. Det hensynet går foran det sosialdemokratiske, sier hun.

Hun tror at også samfunnet som helhet tjener på private helseforsikringer.

– Personlig tror jeg det kommer fellesskapet til gode fordi man kanskje unngår psykisk slitasje knyttet til langt sykefravær ved venting. Vi vet at det er vanskeligere å komme inn i arbeidslivet igjen etter langt sykefravær.

Les også: En halv million nordmenn har helseforsikring

Privat helseforsikring

* I dag har 549.882 nordmenn privat helseforsikring

* De siste årene har økningen vært på 4–5 prosent i året

* Bare 42.000 hadde privat helseforsikring i 2006

* Mellom 80 og 90 prosent får forsikringen betalt av arbeidsgiver

* I 2017 ble det innbetalt 1 351 millioner kroner til behandlingsforsikring

* Det er anslått at erstatningsbeløpene i 2018 vil utgjøre 1 106 millioner kroner

* Forsikringene brukes mest til fysioterapi, spesialist/diagnostikk og operasjon

Kilde: Finans Norge

Mer fra Dagsavisen