Innenriks

50 millioner kroner til brystoperasjoner

1.400 brystkreftrammede kvinner står i kø for brystrekonstruksjon. Nå skal de få hjelp.

Regjeringen gir 50 millioner kroner ekstra til de regionale helseforetakene øremerket brystrekonstruksjon.

I dag venter 1400 kvinner på å få nytt bryst etter brystkreftbehandling. De fleste venter i seks år, noen så lenge som i åtte. Hvert år øker køen med 350 kvinner.

Nå skal millionsummen få bukt med køen, og se til at den ikke vokser seg lang igjen. Skjer ikke dette innen tre år i det offentlige helsevesenet, plikter sykehusene til å spørre det private om hjelp. Målet er at de som får brystkreft i framtida, skal få bryst med en gang etter operasjon.

På dagsorden

Brystkreftforeningen har jobbet for dette siden 1997, og tar imot budskapet med jubel.

- Det har vært uverdige forhold lenge, og nå opplever vi at vi blir tatt på alvor, sier styreleder Marit Røyneberg.

- Hvorfor får dere gjennomslag først nå?

- Det har vært et enormt press på brystrekonstruksjon det siste året, og det har blitt satt på dagsorden, sier organisasjonskonsulent Eva Michelsen Ekroll.

Hun sikter blant annet til Lise Askvik, programleder i P4, som i fjor høst gikk ut i VG og krevde ny pupp. Budskapet til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var: «Når en mann får testikkelkreft og må fjerne en stein, sørger du for at han får tilbud om silikonimplantat kun måneder etter. Og bra er det! Når kvinner får brystkreft og må fjerne et bryst eller to, må vi vente i tre til fem år!»

Vanskelig å leve med

De ansatte i Brystkreftforeningen får ofte telefoner fra fortvilte kvinner.

- Brystkreftopererte ringer oss når det er på det svarteste, og da de innser at det tar fem-seks år, faller livet i grus. Mange får en eksakt dato, men like før operasjonen får de et «nei» og beskjed om å vente på ubestemt tid, sier daglig leder Tone Holsbøe.

Hun forteller om en kvinne som fikk forespeilet nytt bryst til sønnens konfirmasjon. Da hun fikk avtalen, var han seks år.

Venteårene kan være tunge.

- Det er mange som ikke tør å kle av seg foran familien, eller reise på ferie. Det ødelegger selvtilliten. Vi har sett en del samlivsbrudd, sier Michelsen Ekroll.

«Ikke kosmetikk, men helse»

Helga Pedersen, stortingsrepresentant og parlamentarisk leder for Ap, har lenge tatt til orde for nytt bryst etter kreft.

- Dette er et likestillingsspørsmål. En sykdom som utelukkende rammer kvinner, skal be-handles like godt som alle andre sykdommer, mener Pedersen.

For henne var det naturlig å kjempe for de brystkreftrammede kvinnene.

- Når tusenvis av kvinner ram-mes av brystkreft, kjenner alle noen. Jeg kjenner flere. Det å mangle et bryst er ingen bagatell. Dette handler ikke om kosmetikk, men om helse.

I 2003 ble køen for brystrekonstruksjon nær avviklet etter en dugnad. Pedersen forteller at de reviderte 50 millioner kronene skal bygge opp et tilbud som blir værende også over tid.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen