Innenriks

32 personer drept i fjor

Ti kvinner og 22 menn ble drept i Norge i fjor. Flest drap skjer i Oslo og det vanligste våpenet er kniv.

Antallet drapsofre i 2008 var det samme som året før. Det er betydelig lavere sammenlignet med flere andre år. I 2003 ble 44 personer drept i Norge.

Det er klart flest menn som dreper. Av henholdsvis 21 norske statsborgere og 14 utenlandske som er siktet for drap, er det bare én kvinne. Blant ofrene er det flere kvinner. Fem norske kvinner og fem utenlandske kvinner er registrert blant ofrene. De øvrige 22 er menn, viser tallene fra Kripos.

Bare Oslo, Agder og Sør-Trøndelag hadde flere enn ett drap i fjor. Elleve av landets 27 politidistrikter opplevde ikke at drapsalarmen ble utløst i det hele tatt. Politidistriktet med færrest drap de siste ti årene er Gudbrandsdal hvor bare to personer er tatt av dage.

Ett uoppklart

Bare ett drap var uoppklart ved årsslutt. Det var drapet på 43 år gamle Vegard Bjerck på Skøyen i Oslo torsdag 18. desember. Der står politiet nærmest uten spor. Fredag gikk etterforskerne manngard sammen med Sivilforsvaret i jakten på kniven som ble brukt.

– Uoppklarte drap i Oslo er sjeldne. Jeg har landets dyktigste etterforskere som er i stand til å etablere et godt apparat raskt når det skjer drap, sier leder ved seksjonen for vold og sedelighet i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, til NTB.

I Oslo var det registrert ti drap i fjor. De fleste av dem ble svært raskt oppklart og flere venter på behandling i domstolen etter at etterforskningen er avsluttet. Rohde bekrefter likevel at det er blitt vanskeligere å få politifolk til å arbeide overtid frivillig, selv om det har skjedd alvorlige forbrytelser.

– Det er ikke slik at alvorlige kriminelle handlinger blir liggende uten etterforskning, men i stedet for at tjenestemenn tidligere arbeidet overtid frivillig, må de nå beordres. Det er en ny situasjon, sier Rohde.

Drept i parforhold

Kripos lager hvert år sin egen oversikt over drapene i Norge. Tallene kan variere sammenlignet med den offentlige statistikken fra Statistisk sentralbyrå ettersom tallene blir publisert før mange av ugjerningene er behandlet i retten. Det er bare forsettlige eller overlagte drap som er registrert, ikke skade med døden til følge.

Seks av de ti kvinnelige ofrene ble drept av ektemenn, tidligere ektemenn eller tidligere samboere. Vanligste årsak til drap, ifølge oversikten, er krangel mellom venner eller bekjente. Kniv er det vanligste våpenet, mens ulike former for stump vold er nest mest vanlig.

Tidligere år har både kvelning og bruk av pistol vært mer vanlige. I 2008 ble tre personer drept ved kvelning og bare to ble skutt og drept med pistol. En ble drept med hagle og ett menneske ble tatt livet av med øks i fjor.

Mer fra Dagsavisen