Innenriks

300 asylsøkere ble til åtte

For snart fire uker siden avtalte Norge og Russland at 200 til 300 asylsøkere kunne returneres over russergrensen. Så langt er kun åtte returnert.

Av Stian Fyen og Sofie Prestegård

– Vi er klare til å gjenoppta returer så snart russiske myndigheter gir oss tillatelse til det, sa innvandringsminister Sylvi Listhaug til NRK i januar.

Hun beskrev retur av asylsøkere til Russland som «avgjørende for å opprettholde en streng og rettferdig asylpolitikk».

Men siden da er kun åtte asylsøkere blitt returnert til Russland, får Dagsavisen opplyst av Politiets utlendingsenhet (PU). De har ansvaret for uttransportering av asylsøkere fra Norge.

De åtte er returnert med fly til Moskva eller St. Petersburg.

3. februar ble norske og russiske myndigheter enige om at 2–300 asylsøkere som kom til Norge fra Russland i fjor, kunne returneres til Russland, da disse hadde multivisum eller langvarig opphold i Russland. Dette skjedde etter vanskelige forhandlinger og langvarig kaos der det hersket tvil om hvorvidt russerne ville ta imot asylsøkere som reiste via Russland til Norge.

LES OGSÅ: Frykter de må tilbake til krigen

Papirmølle

Ifølge PU er det langtekkelig papirarbeid både på norsk og russisk side som er hovedgrunnen til at man ikke har klart å uttransportere flere asylsøkere.

– Uttransportering er normalt langsiktig arbeid. PU jobber løpende med dette. UDI behandler saker, og UNE behandler klager på negative vedtak. Saksbehandling både på norsk og russisk side kan være tidkrevende arbeid, skriver PU i en e-post til Dagsavisen.

5.500 asylsøkere kom til Norge fra Russland i fjor. For å redusere antallet asylankomster, la regjeringen fram en ny instruks i november i fjor om at søknadene fra personer som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, ikke skal realitetsbehandles og at asylsøkerne skulle sendes tilbake til Russland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Russland snur

Av de åtte asylsøkerne som er blitt returnert til Russland i løpet av februar, er to syrere. Ifølge PU ønsket disse to selv å reise til Russland.

Forrige uke kom det meldinger om at russerne planlegger å sende flere syriske asylsøkere tilbake til krigsherjede Syria. Men fredag snudde russerne og venter med returen etter krass kritikk fra menneskerettighetsforkjempere, melder NTB.

Justisdepartementet skriver i en e-post til Dagsavisen at russernes oppførsel ikke fører til noen endringer i oppfattelsen av Russland som et trygt tredjeland, men at de følger situasjonen nøye.

– Dersom det er holdepunkter for at en søker ved retur til Russland risikerer overgrep i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 3, skal saken realitetsbehandles i Norge. I UDI og UNEs vurdering av dette spørsmålet, vil opplysninger om tvangsreturer fra Russland til Syria være et av flere momenter det ses hen til, skriver departementet.

LES OGSÅ: – Flere hundre skal ut med buss

I løpende kontakt

Statssekretær Hanne Iversen (Frp) i justisdepartementet sier i en skriftlig kommentar til Dagsavisen:

«Vi må, som alltid, sikre at behandlingen av slike saker skjer på en grundig og god måte. Selvsagt ønsker vi en raskere og mer effektiv behandling av sakene, både de som omhandler returer til Russland og de som skal ha beskyttelse. Nettopp derfor øker vi antall saksbehandlere i UDI, når disse er ferdig opplært vil behandlingstiden gå ned. Norske myndigheter er også i løpende kontakt med russiske myndigheter for å sikre en felles forståelse av disse sakene.»

Innvandringspolitisk talsperson for Ap Stein Erik Lauvås minner om at regjeringen måtte trekke seg på at alle skulle returneres til Russland.

– Nå viser det seg at kun åtte som er returnert. Da må en kunne spørre hvilke samtaler de har hatt med Russland, og i hvilken grad det har vært en felles forståelse av avtalen, sier Lauvås.

Mer fra Dagsavisen