Innenriks

30 sekunder mellom liv og død

DYKKERE: Maks 30 sekunder tar det fra brannve­se­­nets dykkere er på plass på et ulykkessted til de er i vannet. De sekundene kan være forskjellen på liv og død.

Juli ble en ny dyster drukningsmåned, 14 personer druknet. 12 av de 14 ulykkene skjedde under bading. 10 av de forulykkede var over 60 år. Ei jente på åtte år og en gutt på 19 år var de yngste.

Ved utgangen av juli var 63 personer omkommet av drukning så langt i år, viser Norsk Folkehjelps drukningsstatistikk. I fjor var tallet 59 i samme periode.

Øvelse

Basert på statistikk fra tidligere år kan august bli verre. I fjor druknet hele 20 personer i den siste sommermåneden. Allerede natt til lørdag fikk august sitt første drukningsoffer, da en 25 år gammel mann druknet på Notodden.

Men hjelpen er nær om man trenger dykkerhjelp i Osloområdet.

Brannvesenet i Oslo og Drammen har egne dykkerbiler for redningsaksjoner i vann rundt Oslofjordens vestside. Før helgen var Dagsavisen med da dykkere fra Sagene brannstasjon øvde på søk etter druknede i Nøklevann i Oslo.

Det vekker oppsikt når en dykkerbil fra brannvesenet kommer kjørende inn på en badeplass en solskinnsdag, og to dykkere umiddelbart gjør seg klare for å hoppe i vannet. Mange nysgjerrige flokket seg rundt dykkerne og lurer på hva som skjer. Men denne gang var det øvelse.

Grillrøyken lå tett rundt vannet, og lukten av svidde pølser og koteletter overdøvet lukten av skogen. Redningsdykkerleder Gard Schaug sjekket for sikkerhetsskyld at det ikke er fare for brann i den tørre skogen.

- Man må bruke skjønn. Disse brukte ikke engangsgrill, og de grillet helt nede i vannkanten. Men jeg ba dem være forsiktige, sier Schaug til Dagsavisen.

Mange henvendelser

Brannvesenet i Drammen har rykket ut på 11 drukningsrelaterte hendelser så langt i år, hvorav to har vært i andre kommuner. Brannvesenet i Oslo har i år rykket ut på 23 drukningsmeldinger i Oslo, og like mange ganger har de bistått nabokommunene.

- De fleste hendelsene fører ikke til annet enn at situasjonen avklares og oppdraget avbrytes. Det er mange folk ute nå i sommer, og da blir det også mange meldinger. Som når folk frivillig tar seg en svømmetur rett fra kajakken, og det kan se ut som om de har falt ut. Vi responderer alltid på alle slike meldinger, samtidig som vi henter ut mest mulig opplysninger om hendelsen underveis til oppdraget, sier vaktkommandør ved 110-sentralen, Bjørn Tore Farstad til Dagsavisen.

- Det er viktig å vise forsiktighet med alkohol når man er ute i båt og ved bading. Dette er en gjenganger i alle år, sier vaktkommandøren.

Tre meters dyp

På tre meters dyp i Nøklevann er dykker Geir Akstun i gang med sitt søk.

- Vi er ute og øver jevnlig, minst en gang i uka. I dag slet vi litt med å finne fram, men det er bra at vi tar med oss den erfaringen på øvelse. Da lærer vi til neste gang. Lokalkunnskap er alfa og omega, og derfor øver vi på mange forskjellige steder, sier dykkerlederen til Dagsavisen.

Oslomarka er full av idylliske badevann som kan være vanskelig å nå for Brannvesenet.

- Det er mange utilgjengelige steder i marka, så derfor er det viktig for oss å kjenne områdene best mulig.

I dag er det Sagene og Briskeby brannstasjoner i Oslo som er oppsatt med mannskaper for dykking i vann.

- Fra Sagene til her på Nøklevann vil det ta om lag 10 minutter, avhengig av kjøreforhold. Dykkerne tar på seg alt utstyr, bortsette fra svømmeføtter i bilen, og er klar til å hoppe ut i vannet så fort vi stopper, sier Gard Schaug.

- Er det stor forskjell på å dykke i innsjøer kontra fjorden?

- Ja, det er det. Det er ofte dårligere sikt i innsjøvannene, og det er trær og andre ting vi eller lina kan sette oss fast i, sier Schaug.

Fra tre meters dyp, og uten å finne annet enn litt søppel og tomflasker, er Geir Akstun oppe etter sitt dykk.

- Det er god sikt i Nøklevann, og ikke minst i Lutvann, i forhold til de fleste andre markavann. Så her rekker man å søke over et stort område på kort tid, sier han til Dagsavisen.

Noe av det tøffeste dykkerne står overfor er ikke å hente opp druknede personer, men å møte pårørende.

- Det gir et større mentalt trykk, særlig når unger er borte. Heldigvis redder vi også folk fra å drukne, og det er det som gir denne jobben mening, avslutter Gard Schaug, og drar tilbake til byen med sine mannskaper.

Neste gang kan det være alvor.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen