Innenriks

24.000 kunder uten strøm i trønderfylkene

UVÆR: Mange innbyggere, bedrifter og hytteeiere i Sør- og Nord-Trøndelag må belage seg på flere døgn uten strøm.

I alt 134 strømavhengige mobilbaser er nede i trønderfylkene, og nær 80.000 fasttelefonikunder mangler summetone.

Energiselskapet TrønderEnergi Nett AS sender ut 60 mann og to helikoptre i morgentimene fredag for å gi flest mulig strømmen tilbake raskt.

– Store deler av fylket vårt er berørt av små eller store strømbrudd, først og fremst på grunn av falne trær, sier kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i TrønderEnergi Nett AS i Sør-Trøndelag til NTB fredag morgen.

Over 50.000 personer i Midt-Norge var uten strøm natt til fredag på grunn av ekstremværet Ivar. Fredag morgen var fortsatt 11.000 strømkunder i Sør-Trøndelag og 13.000 i Nord-Trøndelag strømløse.

Strømløse i flere døgn

I natt var 16.000 av TrønderEnergi Nett AS' strømkunder i Sør-Trøndelag berørt, og problemet er ifølge Wuttudal størst i Meldal kommune.

– Feilsøking og feilretting vil pågå for fullt gjennom hele fredag og i helgen, men noen kunder må belage seg på flere døgn uten strøm, står det å lese på energiselskapets nettsider.

– Vi har et godt håp om at vi får de fleste inn på strømnettet igjen i løpet av helga, mange allerede fredag. Vi har fått en del henvendelser fra andre energiverk som vil hjelpe, så det skal ikke stå på mannskaper, uttaler Wuttudal.

Mange uten telefonforbindelse

Informasjonssjef Per Arild Meling i Telenor opplyser at strømmen er borte fra 81 mobilbaser i Sør-Trøndelag og 53 mobilbaser i Nord-Trøndelag. 79.000 fasttelefonikunder i Sør-Trøndelag og 650 kunder i Nord-Trøndelag mangler forbindelse, og over 5.000 bredbåndskunder i trønderfylkene er også rammet.

– Der strømmen er borte, er mobilnettet ute. Det ble kjørt ut aggregater til de mest hektiske punktene i natt, men det er fremdeles mye utfall. En del fasttelefonsamband har røket med strømmen, opplyser Meling.

Ifølge informasjonssjefen er Frøya, Hitra og Røros hardest rammet.

Når ikke nødetatene

I Sør-Trøndelag opplever mange at de ikke kommer fram til nødetatene på telefon. St. Olavs hospital oppfordrer på sine nettsider folk som har problemer med å ringe 113 fra fasttelefon og mobiltelefon, til å møte opp på nærmeste ambulansestasjon, helsesenter eller sykehjem hvis det haster. NTB lyktes ikke i å få kontakt med Sør-Trøndelag politidistrikts operasjonssentral fredag morgen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen