Onsdag kunngjorde LO-leder Peggy Hessen Følsvik at hun ikke tar gjenvalg som leder etter fire år bak roret. På årskonferansen i mai trer hun til side for en ny leder for Landsorganisasjonen.
– Dette har jeg tenkt på en stund. Så har jeg brukt litt tid, og tenker at nå er valgkomiteen satt. Da var det et godt tidspunkt å gå offentlig ut med dette, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Takker
NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid takker Følsvik for samarbeidet.
– Vi har stått sammen om viktige saker i krevende tider. Hun har vært tøff i forhandlinger, men ryddig å forholde seg til.
– LO er viktig for trepartssamarbeidet. Er det noe vi trenger mer av, så er det nettopp samarbeid som står seg over tid, legger Almlid til.
Statsminister og partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre sier han har satt stor pris på samarbeidet med Følsvik gjennom mange år.
– Som LO-leder har hun stått tydelig opp for arbeidsfolks hverdag og arbeiderbevegelsens verdier, som vi sist så i striden om sykelønnsordningen, skriver han i en sms, videreformidlet til Dagsavisen av hans pressekontakt Kristoffer Thoner.
Les også: Derfor er Odd Nerdrum så kontroversiell i kunstmiljøet (+)

Uten avtale
Før jul ble det brudd mellom LO, NHO og staten i forhandlingene om ny IA-avtale. Da den forrige avtalen gikk ut ved nyttår, var partene fortsatt ikke kommet til enighet. Stridens kjerne var sykelønnsordningen og hva den skulle inneholde.
12. februar kom imidlertid forhandlingene i mål og en ny IA-avtale ble signert.
– Vi er enige om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv, og at en kraftigere innsats må til for å få ned sykefraværet. Partene har strukket seg langt for å finne en felles enighet, og det er bra, uttalte arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) den gangen i en pressemelding.
I dag sammenligner hun Følsvik med en løvinne.
– Hun har forsvart den norske modellen for lønnsdannelse, vært opptatt av å forsvare medlemmenes interesser og forsvart sykelønnsordningen som en løvinne. Heldigvis skal hun sitte som leder av LO i noen måneder til, og jeg er helt sikker på at hun gir jernet også i sluttspurten, skriver hun til Dagsavisen.

Les også: Derfor forlater de Ap: – Partiet jeg meldte meg inn i finnes ikke lenger (+)
– Reallønna øker
Støre berømmer Følsvik for arbeidet mot arbeidslivskriminalitet og midlertidige stillinger.
– Hun har gått i front i kampen for et trygt arbeidsliv med heltidsstillinger og mindre midlertidighet og i bekjempelsen av arbeidslivskriminalitet. Etter flere år der folk knapt har hatt reallønnsvekst, har Peggy og fagbevegelsen bidratt til at reallønna nå øker og folk får bedre råd.
– Jeg er glad for å få fortsette samarbeidet med Peggy i månedene til fram til LO-kongressen i mai, tilføyer partilederen.
I 2022 ble aldersgrensen for valgbarhet til LO-ledelsen økt til 65 år. Det betyr at Følsvik, som nå er 64, kunne blitt gjenvalgt på vårens kongress. Det har hun altså bestemt seg for å ikke gjøre.
Les også: Tror Norge kan vinne i handelskrig: – Bør true med å droppe F-35 (+)
– Ikke bra for meg
Mange har oppfordret henne til å fortsette. Det setter hun stor pris på. Men hun har samtidig tenkt fire år framover. Ved slutten av en ny periode, ville hun vært nesten 69 år.
– Da tenker jeg at det ikke nødvendigvis er bra for meg, og heller ikke bra for LO. Du kan si det slik at jeg er født i feil ende av denne fireårsperioden. Jeg makser den helt. Jeg har vært i LO-ledelsen helt siden 2013. Det er over 10 år. Nå er det greit å slippe andre til, sier Følsvik til Frifagbevegelse.
Spekulasjonene om hvem som skal overta etter Følsvik går nå, og ifølge NRK pekes det mot nåværende leder for Fellesforbundet, Jørn Eggum.
– Nå må valgkomiteen få gjøre jobben sin, men Fellesforbundet har en tradisjon med å levere gode tillitsvalgte til LOs ledelse. Det er vår ambisjon også denne gangen, svarer Eggum selv til NRK.
Les også: LO-lederen tar ikke gjenvalg
Kommentar: Mange spør seg hvem som blir ny LO-leder (+)