– Mange griser har fått forgiftning av fôret, og så langt har over 700 griser blitt avlivet på grunn av kliniske tegn på vitamin D-forgiftning. Dyr som ikke er friske, går ikke til mat, og kjøttet fra disse grisene blir destruert, sier pressesjef John Trygve Tollefsen i Nortura til NTB.
Søndag overleverte egg- og kjøttsamvirket en rapport til Mattilsynet om omfanget av bruken av fôr med for høyt D-vitamin i svinebesetninger.
– Vi ba Nortura om en redegjørelse om mattryggheten, og vi mottok en slik redegjørelse i dag klokka 12. Vi vil få mer informasjon og vil fortsette dialogen, sier administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet til NTB.
Les også: Nå sier eksperter stopp: – Tidlig skjermbruk truer barnas framtid (+)
Vid spredning
Mattilsynet ble varslet av Nortura torsdag kveld om at ni hønsebesetninger og seks svineprodusenter i Trøndelag hadde fått fôr med altfor mye tilsatt D-vitamin.
Dette har ført til at 10 millioner egg må tilbakekalles fra hele landet, om lag 600 tonn, selv om det bare er om lag 100 tonn egg som stammer fra gårdene hvor det feilproduserte fôret er gitt til dyrene.
– Dette er på grunn av pakkeprosessen, forklarer Godal om årsaken til at eggene kan være spredt rundt til mange butikker over hele landet.
– Trygt svinekjøtt
– Hos høner som fikk dette fôret, går mye av D-vitaminet over i eggeplommen. Derfor fikk eggene fra disse hønene et altfor høyt nivå av D-vitamin, og alle egg fra Nortura og andre produsenter er tilbakekalt. Vi ber om at folk som har egg liggende i kjøleskapet, sjekker disse mot listene for tilbakekalling, sier Tollefsen i Nortura.
Han forklarer at forholdet med griser er annerledes, noe som er påpekt i rapporten som søndag ble oversendt til myndighetene.
– Det fremgår av vitenskapelige artikler at høye mengder D-vitamin i fôr ikke fører til tilsvarende høye D-vitaminverdier i svinekjøtt, og at disse forblir innenfor trygge grenser. Vi vurderer derfor at kjøttet er trygt å spise og har sendt vår redegjørelse om dette til Mattilsynet.
Åpen og riktig
Mattilsynet ser alvorlig på at de først fikk opplysninger om at ingen av grisene som hadde fått det feilproduserte fôret, var gått til slakt for matproduksjon, en opplysning som senere viste seg å være feil.
– For oss er det viktig å være mest mulig åpne og gi riktig informasjon til forbrukeren, sier sjefen i Mattilsynet.
Det skal ikke være farlig å spise svinekjøttet fra gårdene som har gitt grisene de høye dosene med D-vitamin. For enkelte som spiser mye egg, kan det imidlertid være grunn til å være oppmerksom på mulig symptomer på forgiftning.
Blir tilsyn
Det aktuelle fôret er laget hos Felleskjøpet Agri i Trondheim, og selve tilsetningsstoffet skal ha vært i en premiks hvor det var tilsatt omtrent 100 ganger mer D-vitamin enn det skulle være. Alarmen ble utløst etter at produsenter av slaktegris og egg i januar meldte om besetninger med svært dårlig matlyst, ett av flere symptomer på overdose med D-vitamin.
Mattilsynet skal i tiden framover følge opp aktørene som er berørt av saken, og ettergå hvordan de har kontroll på varene de produserer.
– Det er for tidlig for oss å si noe om hvordan feilen har oppstått. Nå må aktørene finne ut av det, så må Mattilsynet føre tilsyn, forklarer Godal.
Les også: Derfor forlater de Arbeiderpartiet: – Partiet jeg meldte meg inn i finnes ikke lenger (+)
Les også: Bokvåren 2025: Her er våre tips! (+)
Les også: Lisa Coopers skrekk-president er tilbake: – En farligere Donald Trump (+)