MDG kommer med denne oppfordringen etter at Ap- og Sp-regjeringen de seneste årene har opptrådt «byfiendtlig» og «i mange tilfeller overkjørt byer som Oslo i viktige saker», ifølge partiet.
– Med stor makt
– Regjeringen har vært selektiv når det gjelder lokaldemokrati, sier Ingrid Liland, nestleder i MDG og andrekandidat for Oslo MDG til stortingsvalget i høst.
– Regjeringen har latt kommuner ødelegge natur med argumentet om selvstyre, men satt bremsene på når byene vil gjøre noe for klimaet og framtidige generasjoner, konstaterer hun.
Nedbyggingen av natur har fortsatt i stort monn siden Ap og Sp overtok regjeringsmakten høsten 2021, blant annet som følge av mye hyttebygging i distriktskommunene.
Og Sp hadde kommunal- og distriktsministeren, før de gikk ut av Støreregjeringen.
MDG håper nå på en ny politikk også for byene, når Sp heller ikke har flere andre statsrådsposter «med stor makt over byenes utvikling». Sp hadde i tillegg til kommunal- og distriktsministeren, både justis- og beredskapsministeren og finansministeren.
Les også: Derfor er Odd Nerdrum så kontroversiell i kunstmiljøet (+)
Opptatt av klimatiltak
MDGs ønske er at byene i Norge nå selv skal få bestemme om de blant annet vil ha:
- Nullutslippssoner – områder i byene der det bare er lov å bruke kjøretøy som bruker elektrisitet, hydrogen eller biogass.
- Lavere fartsgrenser på statlige veier gjennom byene. I dag er det Statens vegvesen som bestemmer fartsgrensene der.
- Utslippsfrie anleggsplasser også for private utbyggere – ved at det kan stilles krav om at det skal brukes utslippsfrie maskiner.
I tillegg vil MDG at Oslo skal få anledning til å kunne:
- Bli pilotby for veiprising, et avgiftssystem som skal gjenspeile de reelle kostnadene bilister påfører samfunnet som følge av blant annet køer, forurensning og trafikkulykker.
- Innføre dobbel takst i bomringen for fossilbiler kjøpt etter 2026.
- Stanse det pågående prosjektet med oppgradering av Hammersborgtunnelen og Vaterlandstunnelen på Ring 1, fordi det «påfører Oslos lokale næringsliv store kostnader og koster nesten 10 millioner kroner per meter tunnel.»
Les også: Hilde Restad: Trump tar oss tilbake til kolonitiden
Ønsket av Raymond
Når det gjelder nullutslippssoner, skrev Dagsavisen allerede høsten 2015 at den da nye «byregjeringen» til Raymond Johansen (Ap), ønsket å innføre lav- og nullutslippssoner i Oslo.
Også Bergen har i årevis ønsket seg regjeringens velsignelse for å kunne innføre nullutslippssoner, men både blå og røde samferdselsministre har vært negative eller stilt seg avventende til det.
Statens vegvesen konkluderte i en rapport i august 2022, at «etablering av null- eller lavutslippssone av klimahensyn er mulig.» Likevel konstaterte statssekretær Tom Kalsås (Ap) i Samferdselsdepartementet i januar 2023, at «det er ikke aktuelt for regjeringen å innføre nullutslippssoner nå», ifølge NTB.

Les også: Derfor forlater de Arbeiderpartiet: – Partiet jeg meldte meg inn i finnes ikke lenger (+)
– Slutte å stå i veien
– Staten må slutte å stå i veien for byer som vil teste nye klimaløsninger, sier Ingrid Liland i MDG.
– Det skader ingen at én by går foran – tvert imot gir det verdifulle erfaringer som hele landet kan lære av. Lokalsamfunn må få lov til å ta initiativ der det gir bedre byer og tettsteder, uten å måtte vente på staten.
– Er det noe som tilsier at mange byer vil innføre nullutslippssoner hvis det blir gitt anledning til det?
– Ja, flere har etterlyst dette i mange år. Oslo og Bergen er to eksempler der nesten en femtedel av Norges befolkning bor. Dette er politikk som vil kunne ha betydning for mange mennesker, og særlig de som må vernes mot for eksempel luftforurensning, svarer Liland.
– Er det nødvendig å innføre nullutslippssoner når nesten alle nye privatbiler er elbiler?
– Ja. Selv om nye biler stort sett er elektriske, er de fleste biler som kjører på veiene, fortsatt bensin- og dieselbiler, svarer Liland.
– Her må byene som kjenner sine lokale behov, få lov til å sikre mindre støy, bedre luftkvalitet og gode liv for sine innbyggere, om de vil det.
Les også: Bokvåren 2025: Her er våre tips! (+)
– 40 eller 50 km/t
MDGs nestleder viser også til innbyggernes beste når hun argumenterer for hvorfor byene selv må få anledning til å sette ned fartsgrensene på statlige veier i byene. Trondheimsveien i Oslo – som ifølge Wikipedia er «Norges lengste vei med sine 13,2 km fra Schous Bryggeri til Kalbakken», trekkes fram som et eksempel på en aktuell vei i så måte.
– Hvordan vil dere redusere fartsgrensen i Trondheimsveien? Kan det være aktuelt med 30-soner i deler av den?
– 30-sone er kanskje ikke aktuelt her, men en fartsgrense på 40 eller 50 km/t vil gi mindre støy og renere luft for tusenvis som bor langs motorveien. Det betyr bedre helse og lavere samfunnskostnader i et av Norges mest forurensede områder, svarer Liland.
I dag er det slik at «kommunen bestemmer fartsgrensene på kommunale veier», går det fram av nettsidene til Statens vegvesen. «Statens vegvesen bestemmer fartsgrensen på fylkesveier og riksveier», står det videre å lese der.
Les også: Lisa Coopers skrekk-president er tilbake: – En farligere Donald Trump (+)
– Utfordringene i byer
Dagen etter at Sp hadde gått ut av regjeringen, var statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjest i NRKs programpost Politisk kvarter.
– Jeg hører mange sier at vi ikke har snakket og gjort nok for by, sa Støre da.
NRKs reporter spurte så Støre om han var enig i det.
– Vi har gjort mye for by, men jeg tror vi skal få tydeligere uttrykk for at veldig mange av de utfordringene folk møter i dag, er i byer, svarte Støre om regjeringens videre arbeid.
Støre pekte i den sammenheng på levekårsutfordringer, men også utfordringer knyttet til klima- og miljø og utvikling.
Det gir MDG håp om at Ap vil snu om blant annet nullutslippssoner, også fordi det vil være i tråd med hva Ap mente så sent som i 2021.
Les også: Nå sier eksperter stopp: – Tidlig skjermbruk truer barnas framtid (+)
Foreslo det MDG ønsker
Et halvt år før Ap da gikk inn i regjering på bekostning av Solbergregjeringen, fremmet nemlig Ap følgende forslag sammen med SV og MDG, ifølge Aftenposten:
«Stortinget ber regjeringen legge myndigheten til å opprette og bestemme størrelsen på nullutslippssoner til kommunene, uavhengig av om veiene er kommunale, fylkeskommunale eller statlige. Sonene skal opprettes i tett dialog med næringsliv og innbyggere, samt Statens vegvesen og fylkeskommuner i de tilfeller hvor statlig og fylkeskommunalt veinett blir berørt.»
Aftenposten skriver i den samme saken fra januar 2023, at i valgkampen i 2021 lovet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at hans parti skulle «gjøre det vi kan for å stanse pilotprosjektene» tilknyttet nullutslippssoner, hvis de kom i regjering.
Les også: Metoden som forbløffer: Denne fastlegen får folk til å gå på jobb