Innenriks

Mer 30 km/t – men ikke på Nesodden

Det kan bli flere 30-soner, varsler Statens vegvesen. Likevel sier Statens vegvesen nei til 30 km/t på en 940 meter lang veistrekning på Nesodden, selv om både beboere og politikere vil ha det.

– 535 innbyggere i Nesodden kommune har skrevet under på et innbyggerinitiativ i «minsak.no», der redusert fart var et sterkt ønske, forteller Katarina J. Haugersveen, som i to år har kjempet for en 30-sone i sitt nærmiljø.

Og ikke bare det – både Nesodden kommune og Akershus fylkesting har fattet vedtak for en slik fartsgrense på den aktuelle strekningen, forteller Haugersveen.

Det at Statens vegvesen til tross for dette har avslått søknaden om en 30-sone, får Haugersveen til å stille følgende spørsmål:

– Hva er poenget med lokalt selvstyre hvis Statens vegvesen uansett har siste ord?

Frykter for skolebarna

Nå er byggingen i full gang på Fylkesvei 157 mellom Flaskebekk og Granholt på Nesodden, med gravemaskiner i sving og fjerning av vegetasjon.

På den knapt kilometer lange strekningen i kommunens tettest befolkede område med både barneskole og ungdomsskole, skal det bli tosidig sykkelfelt og fortau. Arbeidene skal ferdigstilles sommeren 2026. Fartsgrensen vil bli 40 km/t, ifølge nettsidene til Akershus fylkeskommune.

Det er ikke godt nok for Katarina J. Haugersveen, som altså ønsker seg fartsgrense på 30 km/t, i likhet med mange andre.

– Hvorfor mener du at det er nødvendig?

– Formålet med veien er å gjøre det mer trafikksikkert og attraktivt å gå og sykle på strekningen. Slik prosjektet er nå vil det bli enklere å opprettholde høy fart ettersom fotgjengerfelt tas vekk, ingen trær vil påvirke sikten og stikkveier blir erstattet av vendehammere (T-formet ende av veien, til å snu kjøretøy på, journ. anmrk.). Siste måling viser en gjennomsnittsfart på 48 km/t i en 40-sone der, svarer Haugersveen.

– Og hvor mange foreldre vil føle seg komfortable med at barna deres på vei til skolen, skal sykle side ved side med biler som kjører i nesten 50 km/t?

Her skal det bli tosidig sykkelfelt og fortau, men også fartsgrense 40 km/t, noe lokalbefolkning på Nesodden har protestert mot.

Les også: Bokvåren 2025: Her er våre tips! (+)

«Reduseres vesentlig»

I dag har den aktuelle strekningen en blanding av fartsgrenser på 50 km/t og 40 km/t, opplyser Haugersveen.

Hva er det så som tilsier fartsgrense 30 km/t? Jo, ifølge henne vil man da oppnå følgende:

  • Redusert støy og bedre luftkvalitet.
  • Plass til flere trær og mer grøntareal.
  • Bevaring av et hyggelig bomiljø «der mennesker enkelt og trygt kan krysse veien for å besøke hverandre, ta seg til skole og barnehage, havet etc.»
  • Økt trafikksikkerhet.

Statens vegvesen skriver følgende om trafikksikkerhet på sine nettsider:

«Dersom en gående eller syklende blir påkjørt, vil sannsynligheten for å overleve eller unngå alvorlig skade reduseres vesentlig om bilen kjører fortere enn 30 km/t.»

Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)

– Utvanne prinsippene

Likevel har Statens vegvesen altså avslått søknaden om en fartsgrense på 30 km/t på de 940 meterne med vei som er i ferd med å bli bygd om.

«Søknaden innvilges ikke», går det fram av et brev fra Statens vegvesen til Akershus fylkeskommune i september i fjor.

Dette begrunnes med at i henhold til fartsgrensekriteriene – som brukes for å avgjøre fartsgrensene, «er 40/50 km/t riktige fartsgrenser for den aktuelle strekningen på Fylkevei 157.»

«Som skiltmyndighet mener vi det er viktig å ikke utvanne prinsippene for fartsgrensesetting, og mener derfor at fylkeskommunen bør beholde dagens fartsgrense på 40 km/t», skriver Statens vegvesen videre.

Vegdirektoratet, som har vært «behandlende enhet», skriver i sin konklusjon at «fartsgrense 30 km/t vil ha liten effekt på sikkerhet, samtidig vil det ha negative konsekvenser for buss og utrykning». Det henvises i den sammenheng til en faglig vurdering fra Akershus fylkeskommune.

Målet med å revidere fartsgrensekriteriene for tettbygde strøk, er blant annet å fremme å fremme sykling, gange og kollektivtransport i storbyområdene, opplyser samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

Les også: Dette får etterlatte av din pensjon når du dør (+)

– Økt bruk av 30

Selv om Statens vegvesen har satt foten ned for denne 30-sonen, jobber Statens vegvesen også for å gjøre 30-soner mer vanlig.

«Statens vegvesen har startet et arbeid med å revidere fartsgrensekriteriene for tettbygde strøk, blant annet for å fremme målet om at all persontrafikkvekst i storbyområdene skal skje ved sykling, gange og kollektivtransport».

Det opplyste samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i januar i år, i et skriftlig svar på et spørsmål fra MDG.

Under et seminar i regi av Transportøkonomisk institutt sitt Kollektivforum i november i fjor, kunne senioringeniør Odd Anders Magnussen i Vegdirektoratet, forklare nærmere hva man ønsker å få til med dette arbeidet.

– Dagens situasjon er at 50 km/t er utgangspunktet innenfor tettbygd strøk. 30 km/t er mest ved skoler med mye kryssing av barn, fortalte Magnussen.

– Nå ønsker vi å snu på disse to prinsippene, slik at 30 skal bli utgangspunktet innenfor tettbygd strøk, mens 50 – sammen med 40, kan vurderes på de strekningene som tillater høyere fartsnivå.

– Noe av hensikten er at man ikke skal måtte argumenterte seg ned i fart for å ivareta myke trafikanter, men heller argumentere seg opp der det er forsvarlig å gjøre det. Det håper vi skal bidra til en mer økt bruk av 30, fortsatte Magnussen.

Les også: Lars West Johnsen: Verdens mektigste har forstått verdien av informasjonskontroll

– Sløse med ressurser

På Nesodden har man fått med seg hva Statens vegvesen planlegger.

– Kan ikke det tilsi at du og de andre som ønsker seg 30 km/t, likevel får det som dere vil til slutt?

– Tja, her kan man like så godt snu på det, svarer Katarina J. Haugersveen.

– Hvis det uansett skal bli 30 km/t innen nær framtid, hvorfor skal man da sløse med samfunnets ressurser ved å bygge noe som er mye større enn nødvendig?

Kostnaden for det 940 meter lange veiprosjektet, slik det er nå, er oppgitt til 99 millioner kroner i 2019-kroner, på nettsidene til Akershus fylkeskommune. Det tilsvarer om lag 120 millioner kroner med dagens kroneverdi, ifølge SSBs priskalkulator.

– Så er det dessverre også slik at det ikke alltid er samsvar mellom det som står på skiltene, og den faktiske farten til bilene, fortsetter Haugersveen.

– «Det er først og fremst den fysiske utformingen av gaten som påvirker hva bilistene oppfatter som riktig hastighet», siterer hun fra «V125» – Statens vegvesens gateveileder.

– Kanskje vil utformingen til veien som nå bygges, føre til at vi ikke får 30 km/t, til tross for at det blir den nye normalen.

Ifølge Nasjonal vegdatabank (NVDB) er det langt vanligere med 50-soner på norske veier, enn med 30-soner.

Les også: Eksperten advarer: Ikke gå i denne kredittkort-fella (+)

Vegvesenet bestemmer

Hadde det vært snakk om en kommunal vei, ville det ha vært opp til Nesodden kommune selv å bestemme fartsgrensa der. Men – som nevnt, er det snakk om en fylkesvei.

«Kommunen bestemmer fartsgrensene på kommunale veier. Statens vegvesen bestemmer fartsgrensen på fylkesveier og riksveier», slås det fast på nettsidene til Statens vegvesen.

– Når ble arbeidet med å revidere fartsgrensekriteriene for tettbygde strøk påbegynt, og når regner dere med å konkludere?

– Arbeidet startet i 2024 og vil fortsette i 2025, svarer Torun Torheim, seksjonsleder i Statens vegvesen.

– Kan konsekvensen bli flere 30-soner?

– Konsekvensen kan bli at fartsgrensen settes lavere på noen strekninger enn i dag. Arbeidet som samferdselsministeren henviser til, omhandler tettbygde strøk, det vil si veinettet som i dag har fartsgrense 50 eller lavere.

– Kan det også bli flere 40-soner til erstatning for strekninger med 50 km/t?

– Ja. Noe av hensikten med arbeidet er å tydeliggjøre det handlingsrommet som allerede ligger i kriteriene, med forventning om at dette skal brukes i større grad enn i dag. Det kan bety flere strekninger med fartsgrense 40 km/t.

Les også: Anmeldelse: «Peter Pan går til helvete» – ellevill katastrofe-komedie (+)

– Ikke tydelig nok

– Dere skriver på nettsidene deres at: «Dersom en gående eller syklende blir påkjørt, vil sannsynligheten for å overleve eller unngå alvorlig skade reduseres vesentlig om bilen kjører fortere enn 30 km/t.» Hvorfor er det da ikke allerede langt flere 30-soner?

– Det er opp til lokal skiltmyndighet – Statens vegvesen på riks- og fylkesvei, å vurdere hva som er riktig fartsgrense på stedet, svarer Torheim.

– Det er utarbeidet normerte fartsgrensekriterier for å veilede skiltmyndigheten og sikre ens og forutsigbar praksis for trafikantene. Fartsgrensekriteriene avveier forskjellige hensyn. I tillegg til trafikksikkerhet vektlegges i hovedsak framkommelighet og bilisters forståelse for fartsgrensen, fortsetter hun.

Men …

– Vi ser at handlingsrommet som finnes i dag, ikke nødvendigvis er formulert tydelig nok og dermed ikke benyttes fullt ut for å prioritere myke trafikanter og mål om nullvekst i persontransporten, erkjenner Torheim.

---

Fartsgrensene

  • Det er registrert cirka 30.500 kilometer med fartsgrense 30 km/t i Norge i Nasjonal vegdatabank (NVDB).
  • Til sammenligning er det registrert cirka 143.400 kilometer med fartsgrense 50 km/t i NVDB – en nesten fem ganger så lang strekning totalt sett.
  • Det pågår et arbeid med å heve kvaliteten på disse registreringene i NVDB, fordi de «ikke nødvendigvis er korrekte», på grunn av måten registreringen har skjedd på så langt.
  • Fartsgrense 30 km/t benyttes på veier og gater innenfor tettbygd strøk, ofte gater gjennom boligbebyggelse, steder med mange gående og syklende og langs strekninger ved barneskoler.
  • Fartsgrense 50 km/t er generell fartsgrense innenfor tettbygd strøk, og gjelder dersom andre fartsgrenser ikke er skiltet
  • Fartsgrense 40 km/t kan også benyttes på veier og gater innenfor tettbygde strøk – ofte veier som går mellom områder i byer og tettsteder, og med færre gående og syklende enn langs 30-strekninger, men likevel med så mye lokal aktivitet at bilistene må holde lavere fart enn 50 km/t.

Kilde: Statens vegvesen

---

Mer fra Dagsavisen