– Det er positivt at regjeringen har ambisiøse planer for boligbyggingen, sier administrerende direktør i Norges Boligbyggerlag (NBBL), Bård Folke Fredriksen til Dagsavisen.
– Men skal de få til det må de forenkle saksbehandlingstiden. Gjør de ikke det, har vi passert 2030 før tillatelsene er i orden, sier han.
Nye planer fra regjeringen
Statsminister Jonas Gahr Støre la fram regjeringens planer fra Stortinget planer onsdag formiddag, og sa dette om boligbygging:
– Vi vil invitere storbyene til et krafttak for boligbygging, blant annet gjennom mer effektiv saksbehandling, fjerne reguleringer og sørge for gode rammevilkår for studenter og ungdom, sa Støre.
Da Oslo Ap la fram sine tanker og ambisjoner om boligbygging i Norge fram mot 2030, på politisk pub på Shamrock i fjor høst, sa leder av bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo at målet nettopp er 130.000 boliger.
– 130.000 nye boliger innen 2030 er et riktig mål. Det er det vi må få til hvis vi skal klare å dempe boligprisutviklingen i de største byene, særlig i Oslo, sa Agnes Viljugrein til Dagsavisen.

– Tallet til regjeringen er nok hentet fra Aps partiprogram, sier Bård Folke Fredriksen.
Det er positivt at regjeringen har ambisiøse planer for boligbyggingen.
— Bård Folke Fredriksen, NBBL
Han tror ikke det er realistisk å nå dette målet, om ikke saksbehandlingstiden går drastisk ned.
– I dag tar det fire til seks år å regulere en tomt til bolig. Så regjeringen bør forenkle Plan- og bygningsloven, slik at det blir enklere. De må også stagge de kommunale og statlige innsigelsene som kommer i store byggprosjekter, sier han.
– Et annet aspekt er at de store kommunene ikke har nok byggeklare tomter for et så ambisiøst mål, sier Bård Folke Fredriksen.
Han mener at kostnadskrevende krav til boligbygging, som gjør boligen dyrere, og som fører til at færre har råd til å kjøpe, må legges til side.
– Sist ute er at alle nye boligprosjekt over en viss størrelse må ha tilfluktsrom. Dette er krav som fører til forsinker og dyrere boliger. Her må eventuelt staten ta ansvar for finansieringen, sier han.
Les også: Obos: Politikerne må prioritere boligbygging
Usikker på ambisjonene
Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, er usikker på hva som egentlig er regjeringens ambisjoner.
– Mener de at 130.000 nye boliger skal være ferdig innen 2030, så er det urealistisk. Da må det siste byggeprosjektet være i gang innen slutten av 2028 for å klare målet. Er ambisjonene å tilrettelegge for det innen 2030, er det mer realistisk, sier han til Dagsavisen.
Mener de at 130.000 nye boliger skal være ferdig innen 2030, så er det urealistisk.
— Henning Lauridsen, Eiendom Norge
Men han mener at det er positivt at regjeringen er ambisiøs.
– Det er bra at de er så tydelige, og at de har ambisjoner. Men de binder seg til masta ved å komme med så klare tall, sier han.
– Dette er et klart signal fra regjeringen om at de nå mener noe med boligpolitikken
Han sier videre at det vil kreve en stor innsats fra stat og kommune for å få til dette. Blant annet ved å få ned saksbehandlingstiden.
– Ofte er det slik at saksbehandlingstiden passerer både en og to kommuneperioder. Da kan ofte det som var greit i en periode, være ugreit i den neste, og føre til at særlig mindre utbyggere og tomteeiere vegrer seg for å sette i gang. Jo lengre tid det tar, jo større blir usikkerheten hos utbyggerne, sier Lauridsen.
Les også: Regjeringen: Slik skal vi få enda flere inn på boligmarkedet
Oslo er verstingen
Han påpeker at Oslo er verstingen i klassen når det gjelder tilrettelegging for boligbygging, mens Trondheim er høyt på listen.
– I Trondheim har de vært flinke, og har et boligmarked i balanse. Her har mange mye å lære, sier han.

Han mener at kravet om å bygge tilfluktsrom sannsynligvis er riktig, men ikke at boligkjøperne skal ta regningen.
– Slike, og andre kostnadskrevende krav gjør det vanskelig å bygge, sier Lauridsen.
Eiendom Norge-sjefen understreker at lav boligbygging fremover vil skape enda større press i leie- og eiermarkedet.
– Vi forventer at regjeringen nå vil ta utfordringene i boligmarkedet mer på alvor enn hva statsrådene fra Senterpartiet gjorde i særlig Finansdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet, sier Lauridsen til NTB.
– Vi er særlig spent på hva finansminister Jens Stoltenberg klarer å utrette. Han får boligkrisen i fanget som konjunkturstyring og som noe som vil svekke norsk økonomi fremover, sier Henning Lauridsen.
Les også: Senker kravet til egenkapital: – Kan fort virke mot sin hensikt
Les også: SV: Satser 435 millioner kroner på bolig