Innenriks

– Håp for mer naturvern

Ikke før er Senterpartiet ute av regjering før SV varsler omkamp for naturen.

Så sent som torsdag 30. januar stemte Sp og Ap med støtte fra Frp, ned 130 forslag fra blant annet SV, under Stortingets behandling av Naturmeldingen – handlingsplanen for naturmangfold.

Nå fremmer SV – sammen med en rekke andre partier, 16 av disse forslagene på nytt.

– Torsdag var Ap bundet av en allianse med Sp. Det er de ikke lenger, sier SVs Lars Haltbrekken.

– Vi har et håp om at partiet med landets første miljøvernminister (Olav Gjærevoll, journ. anmrk.) og senere statsministeren som ble kalt verdens miljøvernminister (Gro Harlem Brundtland, journ. anmrk.), nå er sitt ansvar bevisst og sikrer sterkere vern av naturen, fortsetter han.

– Svekke klimapolitikken

– Hvordan har dere opplevd styrkeforholdet mellom Sp og Ap når det gjelder naturpolitikken?

– Vi frykter at Sp har svekket naturvernarbeidet i regjeringen, svarer Haltbrekken.

– Det ser vi også nå som de har gått ut av regjering. De vil blant annet svekke klimapolitikken, fortsetter han.

SV viser i den anledning til hva Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum uttalte til NTB mandag.

– Det er for mange dyre grep som løftes fram som gode klimatiltak, grep som er mer symbolpolitikk enn realpolitikk, sa den avtroppende finansministeren da.

– Jeg kommer til å være veldig tydelig på at vi må føre en klimapolitikk som er mer virkelighetsnær og mer effektiv. Norge må gjøre store grep på klima, men det må være mer aktive, gode grep som gjør at støtten til klimapolitikken vil øke i befolkningen, sa Vedum også.

Les også: Derfor forlater de Arbeiderpartiet: – Partiet jeg meldte meg inn i finnes ikke lenger (+)

Ikke siden 1990

I forkant av Stortingets behandling av Naturmeldingen sist torsdag, var Haltbrekken en av flere politikere som holdt appell utenfor Stortinget, på et arrangement i regi av en rekke miljøorganisasjoner.

– Dette kunne ha vært en historisk dag, sa Haltbrekken i sin appell, som minnet om at Norge i 1972 fikk verdens første miljøverndepartement.

– Det var en satsing fra det kongelige norske arbeiderparti for å ta vare på norsk natur, påpekte han.

Også Sp har hatt miljøvernministre – fire i tallet, men vi må 35 år tilbake i tid, helt tilbake til 1990, for å finne den nyeste av dem – Kristin Hille Valla.

Fram til Sp gikk ut av Støreregjeringen, gjorde partiet seg bemerket ved jevnt å være i tottene på miljøorganisasjonene, blant annet når det gjelder forvaltningen av de store rovdyrene her til lands, og den kommunale nedbyggingen av natur.

Les også: Hilde Restad: Trump tar oss tilbake til kolonitiden

Aner nytt håp

– Regjeringen skuffet da Naturmeldingen ble behandlet forrige uke, uten så mye som ett eneste grep for å faktisk ta vare på mer natur, sier Haltbrekken.

– Med Senterpartiet utenfor regjeringen, er det håp for mer naturvern.

– Derfor gjør vi et forsøk på å få med Stortinget på dette. Det er jo lov å håpe at Arbeiderpartiet tør å ta litt mer ansvar nå som de ikke er avhengig av Senterpartiet.

De 16 forslagene som SV og andre partier står bak, blir formelt fremmet etter at den nye regjeringen tiltrer i Stortinget torsdag denne uka.

Da Dagsavisen snakket med Aps Mani Hussaini om hvorfor partiet var imot de 130 forslagene som opposisjonspartier fremmet før behandlingen av Naturmeldingen, sa han blant annet følgende:

– Mange av forslagene er enten ting vi er i gang med, eller ting vi rett og slett er uenige i, som for eksempel at vi skal slutte å bygge hytter i Norge.

Les også: Derfor er Odd Nerdrum så kontroversiell i kunstmiljøet (+)

Noen av forslagene

Dette er noe av det SV ønsker Ap-regjeringen skal gjøre, og som partiet vil fremme forslag om sammen med Høyre, Rødt, Venstre, MDG og KrF:

  • Kartlegge hvor store arealer «særlig viktige naturarealer» omfatter, og sørge for en oversikt over utbygginger i disse arealene.
  • Så raskt som mulig gjennomføre en nasjonal kartlegging av større grå arealer (som eksempel forlatte industriområder, grustak, gamle steinbrudd og ubebygde næringsparker, journ. anmrk.) som kan gjenbrukes, og utvikle en nasjonal, digital kartløsning for dem.
  • Utrede hvordan marine arealplaner kan bidra til å styrke norsk havforvaltning.
  • Utarbeide en nasjonal plan for restaurering av natur for å øke innsatsen på naturrestaurering fram mot 2030.
  • Vurdere om – og eventuelt hvordan, større deler av statens skogeiendommer kan vernes, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte innen revidert nasjonalbudsjett 2025.

Les også: Anmeldelse: «Peter Pan går til helvete» – ellevill katastrofe-komedie (+)

Mer fra Dagsavisen