Nå håper likevel miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire, på en sterkere naturpolitikk.
– Senterpartiet har vært en enorm bremsekloss for alt av ambisiøs naturpolitikk. Nå som de er ute av regjering, har ikke Arbeiderpartiet lenger noen unnskyldning. Nå må de vise velgerne at de prioriterer naturen, sier Elise Åsnes, leder i Spire.
Markering foran Stortinget
Før regjeringen gikk i oppløsning torsdag, og før Stortinget samme dag voterte over Naturmeldingen – handlingsplanen for naturmangfold, var om lag 150 personer samlet utenfor Stortinget for å markere «sviket mot naturen».
De var der på invitasjon fra Spire sammen med Natur og Ungdom, WWF Verdens naturfond, Naturvernforbundet og Regnskogsfondet. Også Besteforeldrenes klimaaksjon var godt representert.
Som Dagsavisen tidligere har skrevet, slaktet miljøbevegelsen hele Naturmeldingen da den ble lagt fram av regjeringen i september i fjor.
Opposisjonspartiene på Stortinget – med unntak av Frp, svarte med å legge fram 130 forslag til endringer av handlingsplanen, som de mente ville styrke den. De daværende regjeringspartiene Ap og Sp avviste samtlige av dem, og fikk flertall for at de ikke behøvde å føye seg på noe punkt, takket være støtte fra Frp.

Les også: USA-ekspert: – En allianse verken han eller Trump kommer utenom (+)
– Ingen annen plass å bo
Appellene som ble holdt under markeringen i forkant av Stortingets votering over saken, ble tungt preget av at slaget med all mulig sannsynlighet allerede var tapt. Miljøorganisasjonene ville ikke få den redningsplanen for naturen som de har ønsket seg.
– Politikerne går rundt med en tanke om at naturen er en annen plass. Da kan ikke jeg forstå hvor vi bor, sa Sigrid Hoddevik Losnegård – leder i Natur og Ungdom, i sin appell.
– Vi har ingen annen plass å bo. Vi må handle nå, understreket hun også.
– Vi skulle hatt en feiring, men i stedet legger regjeringen opp til videre ødeleggelse av naturen, konstaterte Adam Reiremo Granberg fra Spire i sin appell.
Elise Åsnes, leder i Spire, holdt ingen appell, men var tydelig i sin kritikk av både Frp, Ap og Sp, i forkant av markeringen.
– Det at Norges mest miljøfiendtlige parti er de eneste som støtter regjeringens forslag, viser hvor lave ambisjoner regjeringen har for å løse naturkrisa, sa Åsnes, før regjeringsbruddet var et faktum.

Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)
– Grusomt trist
Også politikere som hadde møtt opp til markeringen av «sviket mot naturen» i gråværet den nest siste dagen i januar, hadde lite godt å si om de samme partiene.
– I dag er en trist dag for naturen, sa Sofie Marhaug fra Rødt.
Hun omtalte det at Ap, Sp og Frp ikke ville stemme for noen av de 130 forslagene som blant annet Rødt har fremmet, som «demokratisk fallitt».
– Folk flest vil ta vare på naturen, påpekte Marhaug.
– Grusomt trist, var betegnelsen Une Bastholm fra MDG brukte på det som ville skje på Stortinget bare noen timer senere.
Hun snakket også om hortulanen.
– Det er den første spurvefuglen som sannsynligvis utryddes i Norge. Den var vanlig i norsk kulturlandskap før, men i fjor ble ingen hunnfugl funnet. Uten grunnleggende forandringer i naturforvaltningen, vil flere fugler forsvinne, advarte Bastholm.
Hun rettet også en pekefinger mot Frp i sin appell.
– Frp har ikke vært villig til å være med på noe nytt, sa Bastholm, med tanke på de mange forslagene som er blitt fremmet for å endre Naturmeldingen.

Les også: Barneekteskap: Slik skaffet hun seg pauser fra voldtektene (+)
– Dårligere enn i 2016
– Dette kunne ha vært en historisk dag, sa SVs Lars Haltbrekken i sin appell, som minnet om at Norge fikk verdens første miljødepartement i 1972.
– Det var en satsing fra det kongelige norske arbeiderparti for å ta vare på norsk natur. Nå har Ap i stedet alliert seg med sin foreløpige regjeringspartner Sp og Frp, sa Haltbrekken, som fikk rett i hvilken vei det bar for Støre, Vedum og kompani.
Ola Elvestuen fra Venstre mente i sin appell å kunne konstatere at den nå historiske regjeringen ikke har fulgt opp verken naturavtalen det ble enighet om i Montreal i Canada, Parisavtalen om klima eller Bernkonvensjonen om å verne ville planter og dyr og deres naturlige leveområder.
– Naturmeldingen er dårligere enn den som ble vedtatt i 2016, konkluderte Elvestuen.
– I 2016 ble Naturmeldingen forsterket da den ble behandlet. Nå får ikke ett eneste forslag om å forsterke den, flertall på Stortinget.

Les også: Dette får etterlatte av din pensjon da du dør (+)
– Ikke veien å gå
Ingen fra Frp viste seg under markeringen av «sviket mot naturen» foran Stortinget, så vidt Dagsavisen kunne se, men vi har i etterkant spurt partiet om hvordan de reagerer på å bli betegnet som «Norge mest miljøfiendtlige parti» av Elise Åsnes i Spire.
– Det er viktig å tenke helhetlig når man utformer politikk, svarer Frps Terje Halleland i en e-post til Dagsavisen.
– Vi skal ivareta natur, men også skape et godt samfunn og verdiskapende arbeidsplasser, fortsetter han.
– Fremskrittspartiet er opptatt av klima- og miljøtiltak som gir reelle kutt. Da nytter det ikke med symbolske klimatiltak som hemmer vekst og utvikling. Vi mener at påbud, forbud, vern og reguleringer ikke er veien å gå. Vi må legge til rette for en langsiktig omstilling av samfunnet ved å sørge for stabile og langsiktige rammevilkår. Ved en helhetlig tilnærming sikrer vi de lange linjene for både naturen og lokalsamfunnet.

Les også: Eksperten advarer: Ikke gå i denne kredittkort-fella (+)
– Bedre stilt enn andre
– Hvordan vil Frp betegne situasjonen for norsk natur? Har vi en naturkrise her til lands, eller er dere av en annen oppfatning?
– Norsk natur er bedre stilt enn hos de aller fleste andre land ved at vi blant annet har streng miljølovgivning og forvaltning, svarer Halleland.
– Fremskrittspartiet ønsker å tilrettelegge for en hverdag for folk flest i gode omgivelser med ren luft, rent vann og rent hav. Det er behov for en streng miljølovgivning for å hindre at helse, eiendom eller vår felles natur skades.
– Dette arbeidet bør først og fremst gjøres i samarbeid med Norges viktigste internasjonale handelspartnere, ikke gjennom ensidige nasjonale bestemmelser som fører til konkurransevridning.

Les også: Hvorfor veiver du ryggsekken i ansiktet mitt inn på trikken?
– Tillit til lokalsamfunnene
På Dagsavisens spørsmål om hvorfor Frp har sagt nei til samtlige av de 130 forslagene som de andre opposisjonspartiene har fremmet for å endre Naturmeldingen, svarer Halleland følgende:
– Norge har en unik og variert natur med dype fjorder og tindrende fjell. Vi er opptatt av å ivareta og forvalte naturen vår på en fornuftig måte, og overlate den i god stand til de neste generasjoner. Dette innebærer hensyn til hvordan vi skal leve av og med naturen ved å legge til rette for både næringsutvikling og samfunnsutvikling.
– Det er i dag kommunene ved de folkevalgte som styrer arealforvaltningen lokalt, de kjenner best de lokale forholdene og det er ikke vår oppgave å overstyre dem. Vi har tillit til at lokalsamfunnene ivaretar hensynet til både utvikling og ivaretakelse av sine arealer. Vi mener at Naturmeldingen ivaretar dette på en god måte.
Les også: – Folk tror du er hjerneskadd når du er litt annerledes i ansiktet