Innenriks

– Håper Ap i det minste vil stemme for politikken de selv lover velgerne

Ap vil ikke svare på om de vil stemme for egen politikk når redningsplanen for naturen i Norge skal behandles av Stortinget. Men MDG vil stemme for.

– Vi synes ikke det er naturlig å kommentere forslag i en sak som ikke kommer til endelig behandling i Stortinget før utpå nyåret, sier Anne Odden, kommunikasjonsrådgiver i Aps stortingsgruppe.

– Vi kommer derfor tilbake til saken på en ryddig måte i forbindelse med stortingsbehandlingen, tilføyer Odden.

– Naturmelding uten reelle tiltak

Redningsplanen for naturen – «Bærekraftig bruk og bevaring av natur. Norsk handlingsplan for naturmangfold» – også omtalt som Naturmeldingen, ble lagt fram av regjeringen 27. september.

– Vi har lagt fram en helhetlig og god naturmelding som svarer på både nasjonale behov og som gir gode bidrag til det globale naturarbeidet, uttalte klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) til Dagsavisen.

Men planen ble slaktet av miljøbevegelsen.

– Naturmeldingen er så dårlig at den ikke engang skraper i overflaten av det som må til for å stanse naturtapet og levere på forpliktelsene i naturavtalen, sa Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond, til Dagsavisen.

Anne Sverdrup-Thygeson, forsker og professor i bevaringsbiologi, omtalte planen som «et gedigent tafatt gjesp».

Heller ikke MDG er fornøyd med hva statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kompani har lagt fram.

– Støre varslet i høst en stor satsing på natur, men handlingsplanen fra regjeringen er helt uten reelle tiltak for å beskytte natur og dyreliv mot det som er de største truslene, sier partiets Une Bastholm.

– Planen er også vesentlig mindre ambisiøs og forpliktende enn Aps egen vedtatte og foreslåtte naturpolitikk, påpeker hun.

Klima- og miljøministeren avviser kritikken av naturmeldingen slik den nå er. – Dette er første gang en regjering setter naturforvaltningen i et helhetlig og regelmessig system, sier Tore O. Sandvik (Ap).

Les også: Overlevde Hiroshima: – Det var som om sola falt ned fra himmelen

Dette er forslagene fra MDG

MDG vil derfor fremme en rekke forslag som partiet mener vil styrke handlingsplanen vesentlig – i tråd med Aps egen naturpolitikk.

MDG har hentet disse forslagene fra Aps partiprogram for perioden 2021-2025 og utkastet til partiprogram for perioden 2025-2029.

Dette er noen av Ap-forslagene MDG «overtar»:

  • «Arbeide for mekanismer som gjør at utbygger som bygger ned skog, jord eller annen natur, skal kompensere for det ved å restaurere natur andre steder gjennom et såkalt naturbidrag.»
  • «Etablere et overordnet nasjonalt mål for norsk naturpolitikk om å være arealnøytral innen 2040.»
  • «Utarbeide en ny plan for nasjonalparker og andre verneområder for å sikre representativt vern av norsk natur.»
  • «Utarbeide et nasjonalt mål og en strategi for å øke den naturlige karbonlagringen i norsk natur og landskap.»

Les også: Bunaden kommer på eksklusiv verne-liste (+)

– Ligger til behandling

Dagsavisen har stilt følgende spørsmål til Klima- og miljødepartementet:

  • Hvorfor er ikke de nevnte forslagene allerede en del av Naturmeldingen til regjeringen?
  • Er årsaken til at alle disse forslagene ikke er del av Naturmeldingen, at Ap har latt seg overkjøre av sin regjeringspartner Sp?

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik responderer på følgende måte i en e-post til Dagsavisen:

«Naturmeldingen ligger til behandling i Stortinget, og alle partiene får fremme sine forslag i den forbindelse. Til grunn for regjeringens arbeid ligger Hurdalsplattformen. Der slår vi fast at klima og natur skal være rammen rundt all politikk. Stortingsmeldingen setter en ny retning for arbeidet med å sikre en bærekraftig bruk og bevaring av naturen. Dette er første gang en regjering setter naturforvaltningen i et helhetlig og regelmessig system. Det er helt avgjørende hvis vi skal lykkes med å stanse bit-for-bit-nedbyggingen.»

Les også: Barneekteskap: Slik skaffet hun seg pauser fra voldtektene (+)

– Ute av kontroll

Dagsavisen stilte også følgende spørsmål til Klima- og miljødepartementet:

  • Vil Ap stemme for forslagene som MDG vil fremme med utgangspunkt i Aps egen politikk, når Naturmeldingen skal behandles av Stortinget på nyåret?
  • Hvis så ikke er tilfelle – hvorfor ikke?

Tilbakemeldingen fra departementet var at dette var noe stortingsgruppa måtte besvare, men som omtalt i starten av denne saken, synes ikke stortingsgruppa at «det er naturlig å kommentere» forslagene nå.

MDGs Une Bastholm er derimot tydelig på hva det handler om når Naturmeldingen skal behandles av Stortinget på nyåret og ulike forslag skal stemmes over av representantene fra de ulike partiene.

– Naturtapet er ute av kontroll. Villaks, villrein, en rekke fugler, insekter og dyr forsvinner. Det skyldes en villet politikk der både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har bestemt at staten skal tillate enda flere inngrep i naturen fra kommunene og selv presser på for brede motorveier i vernet våtmark, sier Bastholm.

– Samlet er det planlagt å bygge ned 4.000 kvadratkilometer mer natur – et område like stort som Østfold fylke. En fjerdedel av dette er tenkt til nye hytter. Samtidig flatehogges de siste naturskogene våre og situasjonen for Oslofjorden blir verre. Dette går ikke lenger og må stoppe, fortsetter Bastholm.

– MDG har lagt frem en handlingsplan for norsk natur med over 100 tiltak for natur og dyreliv. Vi forventer ikke gjennomslag for alt dette i år, men vi håper at Arbeiderpartiet i det minste vil stemme for politikken de selv lover velgerne.

Les også: Kamp mot «klimamelk»: Ytre høyres kulturkrigere har vunnet en stor seier

Les også: 70 nedlagte grendeskoler på få år: – Ikke rør skolen vår! (+)

Les også: Én av fem vil ha Listhaug som statsminister

Mer fra Dagsavisen