Ordet dukket opp i høst da nordmenn rundt om i det ganske land mottok brosjyrer fra myndighetene med råd om hvordan man skal forholde seg til en eventuell krisesituasjon.
Der, blant mange råd, var å skaffe seg en såkalt beredskapsvenn.
– Det er i stor grad samfunnsutviklingen som avgjør hvilke nye ord som kommer inn i språket på ulike fagområder, og ikke minst hvor mange. Under koronapandemien fikk vi mange nye ord, for situasjonen var ny og spesiell. I år ser vi at det har kommet inn færre nyord i språket. Økonomi og krig er mer kjente landskap med etablerte vokabular, så behovet for nyord har kanskje ikke vært like sterkt i år, sier språkdirektør Åse Wetås.

– Norsk er et rikt språk
Årets ord blir kåret av Språkrådet i samarbeid med professor Gisle Andersen ved NHH.
– Årets ord skal være aktuelt, levedyktig og ha høy språklig kvalitet. Det er et poeng å vise at norsk er et rikt språk med et stort ordtilfang som lett kan utvides på gode måter, sier Andersen i en pressemelding.
I kåringen blir det blant annet brukt dataverktøy som fanger opp nye ord fra store riks- og regionaviser.
På lista over andre nyord i år finner vi tilkaringsindustri, exitskatt og dyphavsgruvedrift og drakedrone.
– Stor stas
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som sto bak ordet, er henrykt over kåringen.
– Jeg synes det er stor stas at Språkrådet har valgt beredskapsvenn som årets ord. Det bidrar til oppmerksomhet rundt et ord DSB mener er viktig og inneholder mye: både om situasjonen verden og Norge står i, og hvordan vi kan samarbeide og hjelpe hverandre, sier DSB-direktør Elisabeth Aarsæther.
En beredskapsvenn er en alliert i en krisesituasjon, en nabo eller en venn. Tanken er å hjelpe hverandre med mat eller nødvendig utstyr på kort varsel.
Les også: «Brat» er årets nyord, ifølge britisk ordbokforlag