Innenriks

Organisasjon ut mot Norge: – Viser arroganse

Norge stiller spørsmål ved en FN-rapport. Dette liker ikke Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

FN-rapporten som ble publisert i august, er tydelig i sin kritikk mot rasisme mot mennesker med afrikansk bakgrunn i Norge.

– Mens flere land berømmet ekspertgruppens erfaring, kompetanse og arbeid med en rapport om faren for rasisme i bruk av kunstig intelligens som ble lagt fram under et FN-møte, benyttet Norge anledningen til å stille spørsmål ved FN-ekspertenes metode, mener Hatem Ben Mansour, rådgiver for Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

Ben Mansour mener at regjeringen bør sette seg inn i rapporten for å forbedre levekårene for mennesker med afrikansk bakgrunn i Norge.

– FN er bekymret for rasisme mot mennesker av afrikansk opphav, mens Norge viser arroganse, når de stiller spørsmål ved ekspertgruppens metoder i rapporten under et møte i Menneskerettighetsrådet i FN i oktober i år, sier han.

Ekspertgruppe til Norge

Vi nærmer oss slutten på det internasjonale tiåret for mennesker med afrikansk opprinnelse, som FN har erklært skulle vare fra 2015–2024. Målet er å fremme og beskytte menneskerettighetene til mennesker av afrikansk opprinnelse. Derfor ble det i 2022 dannet en uavhengig ekspertgruppe i FN som skulle se på rasisme mot mennesker afrikansk bakgrunn.

Denne ekspertgruppen var på undersøkelses-besøk i Kristiansand, Bergen, Trondheim og Oslo i fjor.

Hatem Ben Mansour har selv vært med og organisert møter for FNs ekspertgruppe.

Under besøket merket gruppen seg at Norge blant annet har et politisk og institusjonelt rammeverk mot rasisme, og gode tiltak for å møte hatkriminalitet.

– Likevel møter folk av afrikansk opphav raseprofilering, hatefulle ytringer, rasistisk mobbing på skolene, barrierer i jobbsammenheng og tvangsfjerning av barn gjennom barnevernet, sa ekspertene etter besøket.

Ekspertgruppen fikk en del informasjon fra mennesker med afrikansk opphav i Norge, deriblant at barnevernet oppleves som kontrollerende. Det skal angivelig ha hatt en negativ innvirkning på familielivet.

I tillegg sier mennesker teamet bak rapporten har snakket med, at de blir diskriminert i norsk arbeidsliv. FN-rapporten trekker også fram mangel på statistikk og data om rasisme. Den påpeker også på rasisme og mangel på mangfoldskompetanse i skole og barnevern.

Les også: Beregne pensjon? Ikke gå i denne fella, advarer ekspert (+)

– Viser arroganse

Ben Mansour mener at Norges FN-ambassadør, Tormod Cappelen Endresen, viste arroganse under møtet i FN da han stilte spørsmål ved ekspertgruppens metoder.

Dagsavisen har vært i kontakt med Utenriksdepartementets (UD) som igjen har lagt fram kritikken for Endresen. Han påpeker at det er naturlig at Kultur- og likestillingsdepartementet svarer på kritikken. Les deres svar lenger ned i saken.

I tillegg referer Endresen til sitt eget innlegg i FNs menneskerettighetsråds behandling av den aktuelle rapporten. Der det står:

«Når det gjelder rapporten, ba vi i våre kommentarer til det foreløpige utkastet om en klargjøring av arbeidsgruppens metodikk. Dessverre mottok vi ingen slik informasjon. Videre ble det beklageligvis ikke tatt hensyn til de fleste av våre faktakorrigeringer og kommentarer til rapportutkastet. Den endelige rapporten inneholder derfor funn som er basert på anekdotisk informasjon og klare misforståelser. Dette skaper utfordringer for vår helhetlige vurdering av rapportens konklusjoner og anbefalinger».

Leder for ekspertgruppen, Barbara Reynolds fra Bahamas, svarte at de ved neste møte kan gå gjennom arbeidsmetoden til FNs ekspertmekanismer slik Norge ønsker.

Hatem Ben Mansour påpeker at ingen av de andre landene har stilt spørsmål ved ekspertgruppens metode i denne saken.

Les også: Nav-forskere peker på én hovedgrunn til uføreeksplosjonen blant unge (+)

Hatem Ben Mansour, rådgiver for Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) sier at de nå danner en aksjonsgruppe for at Norge skal følge anbefalinger fra FN.

– Handlingsplaner som ligger i skuffen

Ben Mansour sier at han ikke tror at det egentlig er snakk om feil fakta. Han mener at det heller handler om at norske myndigheter var uenige i beskrivelsene fra mennesker med afrikansk opprinnelse i Norge. Beskrivelsene kom gjennom intervjuer med organisasjoner og ofre for rasisme og diskriminering.

Han anklager Norge for en nedlatenhet overfor FN ekspertgruppe, som han mener er pinlig. Ben Mansour trekker fram at gruppen er utnevnt av FNs Menneskerettighetsråd, der Norge selv er medlem.

– Det er ikke sjelden Norge trekker fram andre ekspertgrupper i FN for å kritisere menneskerettighetsbrudd i andre land. Da er ikke metoden et problem, sier han.

Ben Mansour mener at regjeringen har vist slik arroganse ovenfor diskriminering av mennesker med afrikansk opprinnelse i forbindelse med andre rapporter også. Han trekker fram Bufdirs rapport fra tidligere i år.

Den viser at 7 av 10 med afrikansk bakgrunn blir utsatt for rasisme. Samtidig viser rapporten at svært mange av dem opplever det som nytteløst å si ifra.

Les også: Disse sykdommene dominerer nå

Danner aksjonsgruppe

Hatem Ben Mansour påpeker at det er positivt at Norge erklærte støtte til det internasjonale tiåret for mennesker med afrikansk opprinnelse, et tiår som kom på banen etter et initiativ fra europeiske organisasjoner.

For noen dager siden organiserte OMOD møte med organisasjoner fra det afrikanske miljøet i Norge.

Der de besluttet å danne et aksjonsnettverk av organisasjoner av og for mennesker med afrikansk opprinnelse for politisk arbeid med rapporten fra FNs ekspertgruppe.

Målet er å skape en felles norsk-afrikansk identitet i Norge. Samtidig som de skal arbeide med tiltak for å styrke identitet, selvbilde og tilhørighet for ungdom med afrikansk opprinnelse i Norge.

Les også: Hedvig Montgomery: – Det lager problemer når foreldre snoker på barna sine (+)

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap)

Tar på alvor

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) har lest hele kritikken fra OMOD. Hun ønsker aksjonsgruppen velkommen, og inviterer dem til et møte for å diskutere regjeringens videre arbeid mot rasisme.

Hun sier til Dagsavisen at rasisme og forskjellsbehandling på grunn av en persons opprinnelse, er uakseptabelt, og noe de selvsagt tar på største alvor.

– Vi vet at det forekommer rasisme i Norge i dag, og jeg er takknemlig for alle som bidrar til å synliggjøre og løfte den utfordringen vi sammen har. FNs ekspertgruppe gjør en viktig jobb. Besøket og gruppas arbeid utfordrer oss til å rette mer oppmerksomhet mot rasismen og diskrimineringen personer med afrikansk opprinnelse utsettes for i Norge, sier hun.

Jaffery sier at innsatsen mot rasisme og diskriminering er høyt prioritert, og regjeringen jobber mot dette på flere fronter. Hun viser blant annet til handlingsplan mot rasisme og diskriminering. Der har regjeringen satt inn 50 tiltak som er spesielt rettet mot arbeidsliv, barn og unge, og lokal innsats. Samtidig som det nå foregår på bestilling fra Kultur- og likestillingsdepartementet et større forskningsprosjekt om rasisme. En del av prosjektet handler om å innhente kunnskap om rasisme basert på ytre kjennetegn, slik som hudfarge.

– Jeg er takknemlig for det viktige bidraget norsk-afrikanere har gitt og fortsetter å gi til samfunnet vårt. Jeg synes vi skal ta FN-rapporten og dens innhold på alvor. Når norske myndigheter ser på metodikken som ligger til grunn for rapporten, mener jeg det også er en del av det å ta en rapport på alvor. Så må vi se på hvordan den konkret kan følges opp i vårt kontinuerlige og prioriterte arbeid mot rasisme, hat, hets og fordommer, mener hun.

Les også: Rasisme er rasisme – punktum

Les også: Mener rasisme har blitt et større problem på TikTok : – Slik var det på 70-tallet

Les også: Hat mot muslimer i Storbritannia er på det høyeste nivået på over ti år

Mer fra Dagsavisen