– Hver kriminell utlending som blir utvist fra Danmark, er en seier for rettsstaten og en seier for landet vårt, sier utlendings- og integreringsminister Kaare Dybvad Bek i en pressemelding.
Det er ifølge Bek kriminelle som dømmes til ubetinget fengsel det er snakk om.
Les også: Ekspert om Donald Trump-effekt i Nato: – Min store frykt (+)
Les også: Trener på krig i Oslo: – Vi tar soldatene inn i det ukjente (+)
«Paradigmeskifte»
I 2019 erklærte danske myndigheter et såkalt «paradigmeskifte» i innvandringspolitikken, som innebar å stramme kraftig inn på flere områder. Flere andre europeiske ministre snakker nå om tilsvarende politikk på asyl- og innvandringsfeltet.
– Nå er vi på et punkt der flertallet av europeiske ledere ønsker å stramme inn innvandringspolitikken, få kontroll over de ytre grensene og også se på noen av de mer langsiktige løsningene, for eksempel sentre utenfor EU, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen til avisen Altinget etter et møte med andre EU-ledere i Brussel i høst.
Selv om mange har uttrykt støtte til Danmarks linje for asyl og innvandring, har den strenge politikken på området også høstet mye kritikk. Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, har gått så langt som å beskrive Danmarks asylpolitikk «skrekkeksempel».
– Loven om opprettelse av et mottakssenter utenfor Europa for å huse asylsøkere til Danmark strider så fundamentalt mot menneskerettigheter, internasjonal rett og sosialdemokratiske solidaritetsprinsipper at Danmark kan forvente å bli fremhevet som et skrekkeksempel på linje med Ungarn i fremtiden, uttalte Egeland til avisen Politiken i 2021.
Ønsker norsk innstramming
Justispolitisk talsperson i Frp, Helge André Njåstad, sier Norge bør følge Danmarks eksempel for å sikre at justispolitikken her hjemme holder tritt med kriminalitetsbildet i Norden.
– Utlendinger er overrepresentert i statistikken for kriminalitet, og det krever at vi har hjelpemidler til å få bukt med problemet. Dette dreier seg om dårlig integrering, og det er klart at noen av de samme grepene som Danmark nå tar kan være riktig her hjemme. Når både Danmark og Sverige strammer til, kan ikke vi stå igjen som det landet i Norden med svake tiltak, sier Njåstad.
Han viser til en oversikt bestilt av Frp fra SSB som ble publisert mandag denne uken. Den viser siktelser og siktede personer etter innvandringsbakgrunn. Tallene viser at innvandrere har en omtrent 40 prosent høyere forekomst av siktelser enn befolkningen som helhet. Med innvandrere mener SSB personer født utenfor Norge med begge foreldrene og besteforeldrene på begge sider født utenfor Norge.
Njåstad sier utlendinger som begår kriminalitet må sendes tilbake til landet de opprinnelig kom fra.
– Det som virker er å få folk til å slutte å drive med gjentakende kriminalitet i Norge, enten man soner her og så sendes ut av landet, eller at man soner i utlandet om man ikke har oppholdstillatelse i Norge. Nå har Sverige endelig fått en regjering som har våknet til problemstillinger. Danmark har vært streng lenge, og nå må Norge følge etter, sier Njåstad.
Finnes allerede lovverk
Utlendingsloven bestemmer at både utlendinger uten oppholdstillatelse, med midlertidig oppholdstillatelse og med permanent oppholdstillatelse kan utvises fra riket, om de begår kriminalitet.
Andreas Sjalg Unneland, stortingsrepresentant fra SV, sier han ikke ser hva Norge kan følge opp i det danske forslaget, og mener man i dag har tilstrekkelige lovbestemmelser for å håndtere problemstillingen.
– Det er allerede i dag mulighet til å utvise utlendinger som bryter norsk lov, og det gjøres. Her virker det mer som at høyresiden har et behov for å markere seg som tøffe, enn å gjøre det som faktisk er viktig for å få ned kriminaliteten i samfunnet. Nemlig en kraftig satsing på forebygging, mer politi og raske reaksjoner.
Les også: – Som foreldre må vi tåle å være uenige med barna våre (+)
Mindre skjønnsvurdering
Ifølge utlendings- og integreringsminister Kaare Dybvad Bek foreslår regjeringen i Danmark å fjerne en såkalt «trappetrinnsordning», der flere faktorer skal vurderes før en eventuell utvisning. Blant annet ser retten på hvor lenge personen har bodd i Danmark. Det skal mer til for å kaste ut noen med lang botid.
Bek sier også i pressemeldingen at det i fremtiden skal slås hardere ned på kriminelle som begår forbrytelser som er så alvorlige at de straffes med ubetinget fengsel.
– Hammeren skal falle enda hardere. Derfor vil vi skjerpe reglene, slik at vi kan få enda flere kriminelle utlendinger utvist, sier Bek i pressemeldingen.
Også dagens norske lovverk åpner for en vurdering av når noen med utenlandsk opprinnelse kan sendes ut av landet for å ha begått en kriminell handling.
For en person uten oppholdstillatelse sier utlendingsloven at man kan utvises fra riket når man er ilagt straff eller særreaksjon som kan føre til fengsel. For noen med midlertidig opphold gjelder det samme om personen for mindre enn ett år siden har begått en kriminell handling som kan straffes med fengsel i mer enn ett år. Hvis man har oppholdstillatelse kan man likevel utvises om lovbruddet straffes med fengsel i to år eller mer, eller ved overtredelse av en rekke selvstendige straffebud i straffeloven.
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at de fremover vil jobbe med å se om det norske lovverket skal tilpasses i retning av det danske lovforslaget, hvor terskelen for utvisning senkes.
– Utlendinger som begår kriminalitet i Norge skal ikke ha en plass i det norske samfunnet. Det er allerede slik at utlendinger som begår kriminalitet i Norge kan utvises for dette. Det er naturlig at vi vurderer det danske forslaget og setter oss inn i detaljene som ligger i det og behovet for slike endringer i norsk lovverk. Vi vil derfor jobbe videre med dette fremover, skriver Mehl i en e-post til Dagsavisen.
Les også: Foreldres skrekkhistorier fra barnehagen: Ettåringer bindes fast, én voksen med 35 barn, ansatte i tårer (+)
Vurderer risikoen ved utvisning
Ifølge regjeringens sider er den vanligste situasjonen at en utlending blir utvist fra Norge fordi vedkommende har begått en straffbar handling. Utvisning kan videre skje hvis utlendingen grovt eller gjentatte ganger har overtrådt en eller flere bestemmelser i utlendingsloven, eller unnlater å forlate landet når det er fattet vedtak om det. Vanlige overtredelser av utlendingsloven er ulovlig opphold, ulovlig arbeid og uriktige opplysninger.
Det skal mer til for å utvise en utlending med midlertidig oppholdstillatelse enn en utlending uten oppholdstillatelse, og enda mer til for å utvise en utlending med permanent oppholdstillatelse. Norske statsborgere kan ikke utvises. Det samme gjelder personer som er født i Norge og som senere uavbrutt har bodd her fast.
En utlending kan ikke utvises hvis man etter en vurdering av forholdets alvor og vedkommendes tilknytning til riket, mener at utvisningen skaper en uforholdsmessig stor belastning for vedkommende selv eller for familiemedlemmene. Som hovedregel kan man heller ikke utvise hvis utlendingen som følge av utvisningen blir sendt til et land hvor vedkommende risikerer å bli utsatt for forfølgelse, skriver regjeringen.
Les også: Nav-forskere peker på én hovedgrunn til uføreeksplosjonen blant unge (+)
Høyre: – Har ingenting i Norge å gjøre
I en SMS til Dagsavisen skriver justispolitiker Mari Holm Lønseth i Høyre at det danske lovforslaget er noe som høres riktig ut. Hun mener i likhet med Frp at utlendinger som begår kriminelle handlinger som leder til ubetinget fengsel må kunne miste oppholdstillatelsen og sendes tilbake til landet de kom fra.
– Dette er et veldig interessant og bra forslag fra Danmark. Dette høres umiddelbart riktig og viktig ut. Det norske regelverket åpner allerede for utvisning av utlendinger som begår kriminalitet i Norge. Det er bra – og så må man begynne å bruke det mer.
– Det er på høy tid at flere straffbare forhold fører til utvisning også i Norge. I forslag til partiprogram foreslår vi å blant annet åpne for at foreldre som etterlater barna sine i utlandet, kan straffes og utvises. Mener en det er trygt å sende barna alene til opprinnelseslandet, er det vanskelig å forstå hvorfor foreldrene trenger beskyttelse her. Det er noe vi som land må bli mye hardere og mer konsekvente på. Kriminelle utlendinger har ingenting i Norge å gjøre, sier Lønseth.
Les også: Familiefar sliter økonomisk – hetses: «Dette burde han ha tenkt på før han fikk barn»
Les også: Trøndelag Ap kan like gjerne bytte navn til Trond sitt Ap