Lovforslaget ble sendt ut på høring tirsdag. Regjeringen håper en ny lov kan vedtas i Stortinget til våren.
– Redusert matsvinn er bra for både folk sin økonomi, klimaet og utnyttelse av ressurser, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) i en pressemelding.
Jubler
Nyheten mottas med glede fra Framtiden i våre hender, som har vært med på å utforme lovforslaget.
– Etter åtte års press på matbransjen har vi endelig fått en lov som kan redusere matsvinnet i Norge, sier leder Anja Bakken Riise.
SV-stortingsrepresentant Lars Haltbrekken er også fornøyd.
– Endelig kommer matkasteloven! Denne skal få slutt på at vi kaster så vanvittig mye mat, sier han til NTB.
Forslaget innebærer at offentlige og private virksomheter som produserer, distribuerer, omsetter og serverer næringsmiddel i Norge, skal vurdere tiltak for å sikre at mat og drikke i størst mulig grad blir fortært av mennesker, eller subsidiært brukes som dyrefor.
– Når vi kaster mat, sløser vi med ressurser. Samtidig bidrar vi til store klimagassutslipp. Matsvinn står for nesten 10 prosent av klimagassutslippene i verden, forteller klima- og miljøminister Tore Sandvik (Ap).
Donering av mat
I tillegg til det lovfestede kravet om å vurdere tiltak som kan redusere matsvinn, foreslår regjeringen at virksomheter som står for produksjon av mat, skal donere eventuelle overskudd fra produksjonen. Dette vil derimot ikke gjelde dagligvarebutikker eller andre virksomheter som omsetter direkte til forbrukeren.
Matvarer som nærmer seg utløpsdato, blir også omfattet i høringsforslaget regjeringen har sendt ut. Butikker, kiosker og andre virksomheter skal aktivt gjøre tiltak for å prise ned varer og markedsføre disse.
Les også: Kamp mot «klimamelk»: Ytre høyres kulturkrigere har vunnet en stor seier
Les også: Barneekteskap: Slik skaffet hun seg pauser fra voldtektene (+)
Les også: Anmeldelse: «Black Doves»: Blodig morsom nedtelling til jul (+)