Innenriks

Må selge huset om han ikke får erstatning

I flere år har Hans Marwoll gått og ventet på kompensasjon for jobben han gjorde som pioner i oljebransjen, og som har kostet ham helsa og livskvalitet.

– Kommer det ikke penger snart blir jeg nødt til å selge huset og kjøpe meg en leilighet. Jeg kan ikke lenger bo i huset, med de skadene jeg har fått av å jobbe i oljebransjen, sier Hans Marwoll til Dagsavisen.

Salget setter han nå på vent, i håp om at pengene nå kommer, etter at det er ventet et flertall på Stortinget for en særskilt kompensasjonsordning for oljepionerene.

Flertall

For to år siden, i desember 2022 bestemte en regjeringsoppnevnt kommisjon at oljearbeidere i pionertiden, som var blitt utsatt for kjemikalier, kunne få alvorlige og varige helseskader. Ifølge deres rapport lå det an til en kompensasjon for 400 oljearbeidere.

Men ennå har de ikke fått en eneste krone i erstatning.

LO-forbundet Industri Energi, som organiserer oljearbeiderne i Nordsjøen, mener den må være på et nivå tilsvarende kompensasjonen nordsjødykkerne fikk, inntil 65G. Med dagens grunnbeløp (G) vil det si i overkant av 7,7 millioner kroner, skriver FriFagbevegelse.

Dette er et krav også Halvor Erikstein i Safe (Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren) som har jobbet mye for oljepionerene, og som var i Kommisjon for kompensasjon av oljepionerene, står bak ifølge Hans Marwoll.

– Men en erstatning som er mindre enn den som nordsjødykkerne fikk, er en fornærmelse. Verdien på et menneske som har ofret liv og helse for jobben sin i Nordsjøen, må være lik. Og det er det kommisjonen for Oljepionerene har blitt enige om, og som vi forventer, sier Marwoll.

---

Dagsavisen har i flere artikler omtalt oljepionerenes situasjon:

---

Mandag ble det kjent at partiene Frp, KrF, MDG, SV, Rødt og Høyre samarbeider om en særskilt kompensasjonsordning som skal gi oljepionerene en ordentlig erstatning. Det skrev NRK mandag.

Men saken har nå fått en ny vending.

– SV, Sp og Ap, eller de rødgrønne om du vil, har fremmet et eget forslag, som har flertall i komiteen, sier saksordfører i arbeids- og sosialkomiteen, Per Vidar Kjølmoen (Ap) til Dagsavisen.

Forslaget vil bli presentert for stortinget onsdag, og skal vedtas i neste uke.

– Vi tre har flertall både i komiteen og på stortinget så dette vil bli vedtatt, sier han.

– Etter det blir det Arbeids og inkluderingsdepartementet som må utrede hvem som skal få kompensasjon, og hvor mye. Det andre hovedpoenget er tiden. Dette må ordnes på en rask og skikkelig måte, sier han.

– Kroppen er lettere enn i går

Da Dagsavisen snakket med Marwoll før det ble kjent at SV, Ap og Sp har fremmet et eget forslag, sa han at han fikk tro på at de snart skal få pengene på konto.

– Jeg har ventet lenge. Men etter at det mandag ble kjent at Høyre støtter Frps dokument 8-forslag, om en særlig kompensasjonsordning for oljepionerene, og at det vil bli flertall for dette når det skal opp for Stortinget i neste uke, var det som om at 200 kilo forsvant fra skuldrene mine. Nå er troen på at vi snart skal få pengene på konto. Det er slik jeg tolker det, sier Marwoll.

– Champagnen er ikke åpnet av den grunn, men kroppen er lettere enn i går. Før Høyre gikk ut og sa at de ville støtte forslaget, så jeg mørkt på det. Men fortsatt tar jeg ingenting for gitt, sier han.

Hans Marwoll har fått uhelbredelig kreft, som følge av jobben i Nordsjøen.

Etter planen hadde han tenkt å legge ut huset på Bømlo, som er bygd i 1947, hvor han er født og oppvokst, for salg. I hele hans liv har huset vært i familiens eie, helt siden det ble bygd – og som han ønsker skal fortsette. Han har store problemer med å komme seg mellom etasjene, noe som blir verre og verre for nærmest hver dag som går.

Les også: Nav: Bedre enn sitt frynsete og dårlige rykte

Bygget om

Hans Marwoll har brukt mye penger på å sette det i stand etter at han overtok huset for 15 år siden. Men da han rehabiliterte var det ikke med tanke på at han skulle bli alvorlig syk.

– Kreften går ikke an å kurere, så jeg skal dø av jobben jeg har gjort for oljeselskapene og staten, sa han til Dagsavisen da han ble intervjuet i mai.

– Det var ikke slik jeg hadde forestilt meg pensjonisttilværelsen, sier han stille, når Dagsavisen prater med ham like oppunder jul.

I dag har han soverom i toppetasjen, men bad og toalett i første etasje, men det er en egen utleieleilighet i sokkeletasjen.

– Når jeg må på toalettet om natten, har jeg store problemer med å komme meg ut av senga. Det verker i hele kroppen, og jeg har vondt for å bevege meg. Kroppen må mykes opp før jeg kommer meg en etasje ned. Å komme ned går i grunn greit, men jeg kommer meg ikke opp trappene igjen, og det ender med at jeg legger meg på sofaen i stua. Noe som ikke gir den beste søvnen, sier han.

Jeg får mer og mer problemer med å gå. Bare det å gå en tur til postkassa byr på store problemer.

—  Hans Marwoll, oljepioner

Tanken har helt siden de ble lovet erstatning vært å bygge om huset slik at han fortsatt kan bo der.

– Jeg får mer og mer problemer med å gå. Bare det å gå en tur til postkassa byr på store problemer. Jeg må bruke gåstaver over korte avstander, men blir jeg etter hvert nødt til også å bruke rullestol, vil jeg trenge en rullestolrampe for å komme meg ut og inn av huset, sier han.

Han har nevropati i beina, som betyr at nervene som påvirkes ikke fungerer som de skal. Noe som gjør det vanskelig å gå.

– Dette er senskader av cellegiften jeg har fått. Nå har det forplantet seg til venstre hånd, som er blitt ganske ødelagt, sier han.

Les også: Senker kravet til egenkapital: – Kan fort virke mot sin hensikt

Til Bergen

Han er uansett nødt til å bygge om huset, og for å få til det må pengene fra staten snart komme.

– Det går en grense for hvor lenge jeg kan bo her. Og må jeg flytte, flytter jeg vekk fra alt. Fra øya hvor jeg har bodd hele mitt liv. Jeg orker ikke bo her om jeg må bo i en annen bolig på Bømlo. Det er her jeg har livet mitt. Det er her jeg har båtene mine, slik at jeg med hjelp av samboeren min kan komme ut og fiske, sier han.

– Må jeg flytte, så flytter jeg til Bergen. Men det er veldig dyrt å kjøpe leilighet der. Uansett trenger jeg noe som passer min livssituasjon. Enten det er i en leilighet i Bergen, eller i tilpasset hus her i Bømlo.

Nå setter han sin lit til at regjeringen får fart på utbetalingene.

– Jeg håper politikerne er så voksne at de skjønner hva dette betyr, sier han.

Det er positivt at Høyre er på glid. De har kommet med positive signaler om at de støtter en særskilt ordning for oljepionerene.

—  Mímir Kristjánsson (R)

Les også: Ekspert om Donald Trump-effekt i Nato: – Min store frykt (+)

Må holde tempoet oppe

Rødt stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson har lenge talt oljepionerenes sak, og mener det er på høy tid at de får sin rettmessige kompensasjon.

– Det er positivt at Høyre er på glid. De har kommet med positive signaler om at de støtter en særskilt ordning for oljepionerene. Da vil det bli et flertall for ordningen i stortinget, sier Kristjánsson, som ikke vil si for mye om Arbeids- og sosialkomiteens innstilling før den legges fram for stortinget onsdag.

Programansvarleg Mímir Kristjansson i Raudt seier han ikkje har tru på store, statlege mastodontar. I forslaget til nytt partiprogram går Raudt inn for å reversere heile Nav-prosessen frå 2000-talet. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / NPK

– Spørsmålet er hvor raskt dette kommer på plass. Det er viktig på holde tempoet oppe, sier han.

– Blir det et positivt vedtak i stortinget 17. desember. Hva må regjeringen gjøre da?

– Da er de bundet av vedtaket, og må følge opp, sier Mímir Kristjánsson.

Også Kreftforeningen er glade for at det nå går mot en ordning.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstavold Ross, hyller Kates åpenhet.

– Vi er utrolig glade for at oljepionerene endelig får kompensasjonen de fortjener, men vi tør ikke slippe jubelen løs før vi vet at den er på plass før sommeren. Dette er alvorlig syke mennesker som lever på lånt tid. Det er snart to år siden det ble anbefalt å gi dem erstatning for ødelagt helse, og bare i løpet av de årene er vi gjort kjent med at over 35 pionerer har gått bort. Vi forventer at politikerne kommer med et tydelig vedtak neste uke som sørger for at de som bygde opp velstanden i landet vårt, lever når erstatningen blir utbetalt, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross til Dagsavisen.

Les også: Når hjertet sier: – Ta en pause (+)

Samme svar

Dagsavisen har gjentatte ganger skrevet om historiene til flere av de såkalte oljepionerene og skadene mange av dem har fått. Vi har også flere ganger vært i kontakt med Arbeids- og inkluderingsdepartementet og statsråd Tonje Brenna (Ap). Da har svarte vært det samme:

«Oljepionerene fortjener anerkjennelse for den store innsatsen de har lagt ned. Flere av dem har dessverre fått helseskader som resultat av denne innsatsen. Regjeringen ønsker å sikre at det raskt etableres bistand i yrkesskadesporet til tidligere oljearbeidere. Vi er opptatt av at ansatte i offshoresektoren får den erstatningen de har krav på», har de svart flere ganger.

Da Dagsavisen var i kontakt med dem tirsdag, sa de at det er arbeids- og sosialkomiteen på stortinget som har saken.

Fremskrittspartiet er skuffet

– Det er fortsatt helt i det blå når oljepionerene vil få den etterlengtede kompensasjonen, sier Fremskrittspartierts (Frp) stortingsrepresentant Dagfinn Henrik Olsen.

Han mener at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV skaper ny usikkerhet om når en kompensasjonsordning for oljepionerene kan komme på plass.

– Flere av dem lever på lånt tid, og det haster dermed svært mye å få på plass ordningen. Derfor er det svært skuffende at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ikke vil støtte Fremskrittspartiets forslag om at ordningen skal komme på plass allerede neste år. Det rødgrønne flertallet på Stortinget skaper ny usikkerhet, noe oljepionerene virkelig ikke trenger og fortjener, avslutter Olsen.

Forslaget Olsen omtaler skal også behandles i Stortinget tirsdag 17. desember.

Les også: Trekkes tusenvis hvert år: – Jeg er blitt gjeldsslave (+)

Les også: – Som foreldre må vi tåle å være uenige med barna våre (+)

Mer fra Dagsavisen