Det var spent høytidsstemning da Stortinget med fullsatt sal tirsdag behandlet abortloven. 138 stortingsrepresentanter stemte for lovendringen i sin helhet, mens 31 stemte mot. Loven ble sist endret i 1978.
Historisk, var ordet som gikk igjen fra en rekke stortingsrepresentanter. Også helseminister Jan Christian Vestre (Ap) brukte den beskrivelsen.
– Det er en abortlov som forhåpentligvis kan stå seg i mange år fremover, sier Vestre til NTB.
Utvider retten til selvbestemt abort
Dette er hovedendringene som Stortinget nå har vedtatt:
- Grensen for selvbestemt abort flyttes fra uke 12 til uke 18.
- Fosterantallsreduksjon, noen ganger omtalt som tvillingabort, skal også være selvbestemt fram til uke 18.
- Helsepersonell får en lovfestet rett til å reservere seg mot aborter.
- Dagens abortnemnder legges ned og erstattes av nye nemnder. Disse skal håndtere senaborter, altså svangerskapsavbrudd fra uke 18 til 22. Nemnda skal ledes av en lege, og det skal være et flertall av kvinner. Et medlem skal ha juridisk kompetanse.
- Det skal være frivillig for den gravide kvinnen å møte i nemnda.
- Medisinske tilstander hos fosteret skal ikke lenger gi direkte adgang til senabort. I stedet skal nemnda vurdere hva tilstanden innebærer for svangerskap, fødsel, forhold som gjelder oppvekst og omsorg.
Fristilte representanter sikret flertall
Det var på høy tid at loven fikk en gjennomgang, mente saksordfører Sandra Bruflot (H) da hun gikk på Stortingets talerstol.
– I forarbeidene til dagens abortlov står det at kvinnens valg kan være impulspreget, og at hun trenger hjelp til å forstå de langsiktige konsekvensene av valget hun tar, påpekte hun, og la til at kvinnesynet heldigvis har endret seg mye siden 1970-tallet.
Det har lenge vært klart at det lå an til flertall. Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Venstre og MDG hadde varslet at de ville stemme for lovendringene. Samlet hadde partiene 80 representanter, altså ikke nok til å sikre flertall.
Både Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet hadde fristilt sine representanter slik at de kunne stemme etter egen overbevisning. Det sikret flertall for forslaget.
Skuffelse i KrF
KrF har vært partiet som tydeligst har gått mot endringene. Partileder Dag Inge Ulstein påpeker at KrF var eneste parti som stemte samlet mot utvidelse.
– Stortingets flertall har stemt gjennom fri abort fram til nesten halvgått svangerskap. Det er en radikal utvidelse som svekker rettsvernet til livet i mors mage dramatisk, sier han.
KrF er særlig skuffet over at Høyre og Senterpartiet valgte å fristille sine representanter. Begge partiene har 12 uker som grense for selvbestemt abort i sine partiprogram.
Feirer med kake
Jublende glade tilhengere feiret lovendringen med kake etter at voteringen var overstått. SVs Marian Hussein sier samfunnsdebatten er flyttet over lang tid, og hun understreker at SV har vært opptatt av å fjerne nemndene.
– Nemndene flytter makt fra kvinnen til fremmede folk og gir en følelse av avmakt i en livskrise. Holdningene om at kvinner ikke er i stand til å ta gode valg for seg selv, bør høre den fjerne fortiden til, sier hun.
Seher Aydar fra Rødt sier abortloven har stått på stedet hvil i snart 50 år.
– Derfor er jeg stolt av å være med på en historisk utvidelse av kvinners selvbestemmelse. I dag er en stor dag for kvinner og alle som har kjempet for abortrettigheter, sier hun.
Dagsavisen mener: En historisk lovendring