Innenriks

Brenna: IA-forhandlingene fortsetter onsdag neste uke

Det har ikke lyktes partene i arbeidslivet å komme til en enighet om en ny IA-avtale tirsdag, men de fortsetter forhandlingene neste uke.

– Vi har hatt nok et godt og krevende møte. Vi gir oss i dag, men skal møtes igjen onsdag neste uke, sier arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) på vei ut av sitt kontor, der forhandlingene har pågått de siste to dagene.

Hun sier imidlertid at hun har håp om å komme til enighet.

– Jeg opplever at ønsket om å bli enige er sterkt, legger hun til.

Forhandlingene om IA-avtalen startet i september, og de skulle etter de tentative fristene partene opererte med internt, være sluttført. Men slik har det ikke blitt.

Strid om sykelønnsfredning

Slik NTB forstår det, var partene i IA-forhandlingene nok en gang forberedt på å kaste kortene og erklære brudd da de møttes tirsdag ettermiddag.

Riktignok har de klart å bli enige om praktisk talt hele IA-avtalen, men striden står om den ene setningen som freder sykelønna i hele avtaleperioden. Når partene nå har bestemt seg for likevel å møtes igjen, er det fortsatt håp om at det kan skje en bevegelse som får i havn en enighet.

I gjeldende avtale er setningen formulert slik, ifølge FriFagbevegelse : «Regjeringen vil ikke foreslå endringer i sykelønnsordningen i denne avtaleperioden, verken for arbeidsgivere eller arbeidstakere, med mindre partene er enige om det.»

Den er et absolutt vern mot endringer i sykelønnsordningen, såfremt ikke alle parter går inn for det.

Les også: LO om sykelønn: Regjeringen støtter vårt syn

Tøffe forhandlinger

IA står for inkluderende arbeidsliv, og avtalen har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet. Dagens avtale utløper ved årsskiftet. Men siden oppstarten har forhandlingene kjørt seg fast i en hengmyr av gjensidige ultimatumer fra LO og NHO.

De siste dagene har NHO, KS og Spekter kritisert LOs krav om å frede ordningen med sykelønn i dagens IA-avtale i fire nye år. Selv tok arbeidsgiversiden til orde for en fredning i 18 måneder.

I juni ble det klart at sykefraværet for 2023 hadde økt med 17,5 prosent siden 2018, stikk i strid med planene fra den oppdaterte IA-avtalen.

Dette har utløst en diskusjon om behovet for å gjøre noe med sykelønnsordningen, men det er omstridt om, hvordan og når dette skal gjøres.

Dagsavisen mener: Det er en dårlig idé å straffe arbeidstakere økonomisk når de må være borte fra jobben

Mer fra Dagsavisen