Forbruket av rødt kjøtt var i gjennomsnitt på 37,6 kilo per person i fjor. Det viser utregninger fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), presentert i rapporten «Kjøttets tilstand 2024» fra bransjeorganisasjonen Animalia.
Det var Nationen som omtalte funnene først.
Forbruket på 37,6 kilo er en nedgang på vel sju kilo per person fra toppåret 2007. Fram til da økte forbruket, men hvert år siden 2015, med unntak av årene med pandemi, har det gått ned.
– Nedgangen kan ha sammenheng med dyrtiden og at alt koster mer. Samfunnsdebatten om kostholdsrådene og rødt kjøtt kan også virke inn. Det er mange faktorer som påvirker forbruket, sier fagsjef for ernæring i Animalia, Karianne Spetaas Henriksen, til Nationen.
Størst nedgang i fjor var det for svinekjøtt. Der gikk forbruket ned med 1,6 kilo per person fra 2022 til 2023. Til sammenligning gikk forbruket av storfekjøtt ned 0,9 kilo samme år.
Etter langvarig vekst i forbruket av hvitt kjøtt, flatet også disse tallene ut i fjor. Da var forbruket på 16,5 kilo per person – omtrent det samme som året før, som var det høyeste nivået som er registrert.
Les også: Nav-forskere peker på én hovedgrunn til uføreeksplosjonen blant unge (+)
Les også: Har levd med kreft i åtte år: – Sjekk doskåla når du er på toalettet
Les også: Skolefraværforsker om generasjon «bomullsbarn»: – For enkelt (+)