Innenriks

For første gang siden 2019 spiser vi mer frukt og grønt

Etter flere år med nedganger og et alarmerende lavt tall i 2023 har forbruket av frukt og grønt steget betraktelig.

Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) som torsdag presenterte positive tall for forbruk av frukt og grønnsaker.

Ifølge helt ferske tall fra undersøkelsen «5 a day Europe» (1), har gjennomsnittlig daglig inntak av frukt og grønt økt fra 2,9 porsjoner i fjor til 3,3 porsjoner i år. Andelen av befolkningen som spiser minst fem porsjoner frukt og grønt om dagen, har økt fra 18,6 prosent i fjor til 24,5 prosent i år.

– Vi tror den positive utviklingen delvis skyldes økt bevissthet rundt nye nasjonale kostråd som ble lagt fram 15. august i år, der anbefalingene for frukt og grønt ble oppjustert til minst fem, og helst åtte porsjoner om dagen, sier analysesjef Tore Angelsen i OFG i en pressemelding.

Aktørene i det man kaller den grønne verdikjeden har gått sammen om tiltak for å få forbrukere til å spise mer frukt og grønt.

Undersøkelsen viser også at prisen på frukt og grønt har mindre påvirkning på forbrukernes valg, sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i 2023.

– Hendelser som korona og dyrtid hadde en svært negativ effekt på forbruk, og det kan nå se ut som vi er tilbake til normalen.

Kommentar: Du blir hva du spiser (+)

Les også: Svaksynt og hofteoperert: Sverre (71) fikk beskjed om å bestille dagligvarer på nett

Mer fra Dagsavisen