Innenriks

Budsjettlekkasje: Regjeringen vil gi mer til riksveier

10,8 milliarder kroner settes av til drift og vedlikehold av riksveiene i statsbudsjettet. Det er 1,1 milliarder kroner mer enn i år, men Naf savner 1 milliard.

Av Marius Helge Larsen/NTB

– Nå følger vi opp det vi sa i Nasjonal transportplan om å ta bedre vare på riksveiene. Vi leverer på det vi har sagt vi skal gjøre, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til NTB.

Han sier pengene skal gå til alt fra vintervedlikehold, ny asfalt og til å ruste veinettet til å tåle mer nedbør.

– Det handler om å få et sikkert og velfungerende veinett som er trygt å bruke, sier samferdselsministeren.

Pengene kommer i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som legges fram 7. oktober. Økningen på 1,1 milliarder kroner er rundt 11 prosent mer enn i 2024 – og dermed langt mer enn den ventede prisveksten.

Se oversikt over budsjettlekkasjene nederst i saken.

– Det som betyr mest

Nygård sier at regjeringen nå dreier satsingen mer over på vedlikehold istedenfor å bygge nytt.

– Det er rett og slett fordi det som betyr mest for de fleste av oss, er at de veiene vi kjører på i hverdagen, har god framkommelighet og er trygge, sier han.

– Betyr det at det blir lite penger igjen til nye veier i budsjettet?

– Det gjenstår å se. Men det er en vridning i ressursbruken i retning av å ta vare på det veinettet vi har, sier samferdselsministeren.

Mer til fylkesveier?

På spørsmål om hva som skjer med fylkesveiene, viser han til at regjeringen har sagt at de vil øke bevilgningene med 16 milliarder kroner de neste tolv årene.

– Vi kommer tilbake til hvordan vi konkret følger opp det, sier han.

I forrige uke varslet regjeringen at de også vil øke bevilgningene til drift, vedlikehold og fornying på jernbanen med 2,9 milliarder kroner i budsjettforslaget for neste år.

Les også: – Marin ga Sverige den siste dytten over kanten

Naf: Mangler 1 milliard

Pressesjef Ingunn Handagard i Naf sier at de merker seg at selv om det er en økning fra fjorårets budsjett, er rammen lavere enn det regjeringen legger opp til i Nasjonal transportplan.

– Vi støtter så klart økningen til drift og vedlikehold av riksveier, men det mangler nesten en hel milliard på å nå det nivået regjeringen selv legger opp til i Nasjonal transportplan. Det er skuffende, sier hun til NTB.

– Å ta vare på veiene vi har, både riks- og fylkesveier, og å sette veinettet i stand til å tåle større påkjenninger enn i dag, er en oppgave regjeringen må ta på alvor. Derfor burde pengebruken minst tilsvare det de selv mener er nødvendig i NTP, legger hun til.

Les også: Østfold er norgesmestere i utenforskap: – Å ha jobb betyr enormt mye for et menneske (+)

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

---

Fakta om lekkasjer fra statsbudsjettet for 2025

Kutt i skatt for vanlige folk, sletting av studielån i distriktene og økt satsing på politi og forsvar. Dette er noen av lekkasjene fra statsbudsjettet.

7. oktober klokka 10 legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Regjeringen har blant annet varslet at mye penger går til Forsvaret:

– Når vi satser så mye på å ha et tidsriktig forsvar, blir det mindre ekstra penger til andre formål, har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sagt om statsbudsjettet.

Men noen andre prioriteringer er det likevel råd til. Dette er noe av det som er kjent så langt:

Politi
  • Regjeringen setter av 2,8 milliarder kroner mer til å bekjempe kriminalitet.
  • Av dette går 2,4 milliarder kroner til å styrke politiet, noe som vil øke budsjettet med 10 prosent. 90 millioner kroner målerettes til å bekjempe økonomisk kriminalitet.
  • 405 millioner kroner går til forebygging av barne- og ungdomskriminalitet. Av dette går 145 millioner kroner til flere plasser for mindreårige i kriminalomsorgen. 100 millioner kroner går til beredskapsteam og andre skolemiljøtiltak. Resten går til diverse andre mindre prosjekter.
Privatøkonomi

I juni varslet finansminister Trygve Slagsvold (Sp) at folk med vanlige og middels inntekter vil få lavere inntektsskatt neste år. Nøyaktig hvor mye det er snakk om, er ikke kjent.

  • I tillegg vil regjeringen bruke 515 millioner kroner på å justere opp frikortgrensen fra 70.000 til 100.000 kroner. Det betyr at man kan tjene inntil 100.000 kroner uten å betale skatt.
  • Regjeringen har også varslet at innbyggerne i landets 212 minst sentrale kommuner vil få slettet studielånet sitt med 25.000 kroner i året fra januar 2026. I Finnmark og Nord-Troms, som allerede har en slik ordning på plass, blir satsen for sletting av gjeld doblet fra 30.000 kroner til 60.000 kroner i året. Til sammen vil dette koste om lag 1,3 milliarder kroner.
  • Strømstøtten for husholdninger videreføres også neste år. Det varslet finansministeren i Stortinget allerede i mars. Regjeringen har også varslet at fastprisavtalene på strøm for næringslivet videreføres.
  • Pendlerfradraget økes, bunnfradraget går opp med 300 kroner til 15.250 kroner. Øvre grense økes fra 97.000 til 100.880 kroner, og kilometersatsen økes fra 1,76 kroner til 1,83 kroner.
  • Butikkansatte skal få handle mer fra eget arbeidssted uten å måtte skatte for det. Ifølge finansministeren foreslår regjeringen å øke grensen for personalrabatter – fra dagens 8.000 kroner til 10.000 kroner i 2025 – FriFagbevegelse
  • Maksimalt fradrag for fagforeningskontingenten i 2025 vil være 8.250 kroner – en økning på 250 kroner fra 2024 – FriFagbevegelse
  • Den skattefrie grensen for utleie av bolig under 30 dager og fritidsbolig økes fra 10.000 til 15.000 kroner – FriFagbevegelse
Forsvar

I den nye langtidsplanen for Forsvaret er det lagt inn en kraftig satsing i årene fram til 2036.

  • Økningen startet allerede i revidert budsjett i år, og regjeringen har sagt at forsvarsbudsjettet vil øke med til sammen 15 milliarder kroner i revidert budsjett for 2024 og statsbudsjettet for 2025.
  • Siden forsvarsbudsjettet ble økt med 7 milliarder kroner i revidert budsjett, kan man dermed anta at det kommer rundt 8 milliarder kroner mer i statsbudsjettet.
  • Ukraina-støtten økes med 12 milliarder kroner allerede i årets budsjett. I tillegg økes rammen for de neste årene, slik at det skal gis til sammen 135 milliarder kroner fram til 2030. De neste årene skal det gis minst 15 milliarder kroner årlig.
Annet
  • Regjeringen vil bruke 2,9 milliarder mer til å ta vare på jernbanen neste år. 6,6 milliarder kroner mer (26 prosent mer enn i år) skal gå til drift og vedlikehold. 5,5 milliarder mer (38 prosent mer enn i år) skal gå til fornyelse – NRK
  • Regjeringen gir 56 millioner kroner til skrei-museum i Lofoten – NRK
  • Regjeringen har lovet et direkte tilskudd på 3 millioner kroner til landbruksarrangementet Dyrsku’n i Seljord i neste års budsjett.
  • 52 millioner kroner til gründersatsing – Adresseavisen
  • Regjeringen har lovet en ordning for å kompensere sykehusene for renteutgifter og å kompensere for kostnader til avskrivning (i forbindelse med Nasjonal helse- og samhandlingsplan).
  • Fortsatt full momskompensasjon for frivillige organisasjoner. Det er satt av 210 millioner kroner ekstra til dette.
  • Økt beløpsgrense for lønnsopplysningsplikt fra 1.000 kroner til 2.000 kroner – FriFagbevegelse
Løfter til SV

Regjeringen har også forpliktet seg til en rekke tiltak som skal innfris i budsjettet for 2025 i budsjettavtalene med SV de siste årene. Dette er blant løftene som ifølge avtalene skal innfris i neste års budsjett:

  • Rettighetene til tannhelsebehandling i den offentlige tannhelsetjenesten for personer over 85 år skal styrkes.
  • Regjeringen skal senest i statsbudsjettet for 2025 foreslå en ordning som støtter utbygging og bygningsmessig oppgradering av krisesentre etter modell fra Husbankens ordning med investeringstilskudd til omsorgsboliger og sykehjemsplasser.
  • Regjeringen må fastsette et mål om 10 TWh redusert strømforbruk i den totale bygningsmassen i 2030 sammenlignet med 2015 og rapportere tilbake til Stortinget om dette i forbindelse med statsbudsjettet for 2025.
  • Regjeringen skal i statsbudsjettet for 2025 foreslå et ambisiøst støtteprogram for flytende havvindområder i Vestavind B og Vestavind F.
  • Regjeringen skal i statsbudsjettet gi en vurdering av en eventuell tilskuddsordning til langdistansebusser på strekninger uten tog og tilsvarende kommersielle tilbud.
  • Regjeringen skal i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 foreslå å gi lette elvarebiler fritak for trafikkforsikringsavgift, med forbehold om notifisering og godkjenning av Esa.

---

Les også: UDI snur: Sara Valieva får likevel opphold: – Veldig lettet (+)

Mer fra Dagsavisen